Feest! in Oost en West

Vanaf het voorjaar van 2020 kun je ‘Feest! In Oost en West’ gaan beleven in en rondom de eeuwenoude kerk van Garmerwolde. Alle mensen kennen vreugde en verdriet. Er is donker en licht, geboorte en sterven, einde en nieuw begin. Dat is de cirkelgang van het leven. In alle windstreken en in alle religies is aandacht voor samen vieren en herdenken; voor feest! Wat vier jij? Wat viert een ander?

Feest! In Oost en West

Vanaf het voorjaar van 2020 kun je ‘Feest! In Oost en West’ gaan beleven in de toren en de kerk van Garmerwolde. In de middeleeuwse toren is een spannende trap gebouwd, waarop je een interactieve manier kennismaakt met feesten uit verschillende religies. De tentoonstelling gaat open voor schoolklassen en algemeen publiek.

In het najaar van 2019 wordt er door een team van Groninger makers hard gewerkt aan de realisatie van dit project. Wat gaat er allemaal gebeuren? Lees en bekijk er meer over in het blog 'Het feest begint'.

'Feest! In Oost en West' is onderdeel van het landelijke project 'Feest! Weet wat je viert' van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Doel van het project is om kinderen kennis te geven over het materiële en immateriële erfgoed van religieuze feesten, en de interculturele dialoog in Nederland een positieve impuls te geven. Kinderen kunnen in verschillende musea door het hele land aan de hand van kunstwerken en bijzondere voorwerpen ontdekken wat de oorsprong en betekenis van feesten in verschillende culturen is. Er is een lesstofvervangend programma ontwikkeld, met een digibordmodule en creatieve opdrachten. Kijk voor meer informatie op www.weetwatjeviert.nl.

Landelijk project Feest! Weet wat je viert

Met Feest! In Oost en West is de SOGK partner in het project Feest! Weet wat je viert van het Catharijnevconvent Utrecht. Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Op feestweetwatjeviert.nl staat allerlei informatie over feesten.

Ontdek aan de hand van echte kunstwerken en bijzondere voorwerpen nog veel meer over feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen. Feest! is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Bijbels Museum, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam, in Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg, Museum voor Religieuze Kunst in Uden en in Garmerwolde (Groningen), via de Stichting Oude Groninger Kerken.