Feest! in Oost en West

Vanaf 2019 kun je ‘Feest! In Oost en West’ gaan beleven in en rondom de eeuwenoude kerk van Garmerwolde. Alle mensen kennen vreugde en verdriet. Er is donker en licht, geboorte en sterven, einde en nieuw begin. Dat is de cirkelgang van het leven. In alle windstreken en in alle religies is aandacht voor samen vieren en herdenken; voor feest! Wat vier jij? Wat viert een ander?

Aanbod programma's voorjaar 2019

In 2019 wordt in Garmerwolde 'Feest! In Oost en West' gerealiseerd. Vanwege de bouwwerkzaamheden kunnen we daar even geen programma's organiseren. We verhuizen onze programma's daarom naar Appingedam en Klein Wetsinge. Zie hieronder voor het aanbod. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!
Aanbod en aanmelden [PDF]

Pesach in de Sjoel

Voorjaar in Oost en West
15 t/m 18 april 2019 (week 16)
Synagoge Appingedam / voor groep 6 en 7

De winter is bijna voorbij, het voorjaar laat zich soms voorzichtig zien. In deze periode zijn er voorjaarsfeesten in verschillende religies, dat kun je om je heen aan allerlei dingen zien. Paaseitjes, narcissen, matses… In de synagoge van Appingedam kom je meer te weten over het joodse feest Pesach. Wat vieren joden tijdens dit feest, en waarom? Wat is bijvoorbeeld een Sedermaaltijd? Herken jij gewoontes uit dit feest, lijkt het misschien op een ander feest of op een andere traditie die je kent?

Dit educatieve programma in de synagoge van Appingedam gaat over buitenkant, dus wat je ziet en doet, én de binnenkant van Pesach en soortgelijke voorjaarsfeesten in Oost en West.

Ramadan en Suikerfeest

Leer over Ramadan en vier Suikerfeest met je klas!
4 t/m 7 juni 2019 (week 23)
Kerk Klein Wetsinge / groep in overleg

Heb je weleens gehoord van Ramadan, of anders van het Suikerfeest? Tijdens Ramadan mogen moslims niets eten en niets drinken – en dat van zonsopgang tot zonsondergang! Dat is best zwaar, maar na de Islamitische vastenmaand volgt het Suikerfeest. Misschien is deze periode heel belangrijk voor jouw familie, of probeer je zelf ook te vasten. Weten jouw klasgenoten waarom dat belangrijk voor jou is? Wil je daar wat meer over vertellen? Kom met je groep naar Klein Wetsinge om te praten over vasten en vieren, over hoe dat in de Islam zit, en wat er voor overeenkomsten en verschillen zijn met andere feesten uit Oost en West. Vier vervolgens met elkaar het Suikerfeest!

Het programma is geschikt voor interculturele klassen, met één of meerdere kinderen met een islamitische achtergrond. De exacte invulling komt tot stand in overleg met de groepsleerkracht.

Kinderconferentie i.s.m. Kinderuniversiteit

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert samen met de Stichting Oude Groninger Kerken een Kinderconferentie! Deze conferentie vindt parallel plaats naast de International Conference Religious Heritage in a Diverse Europe, die van 19 tot en met 21 juni 2019 georganiseerd wordt in Groningen. Voorafgaand aan de Kinderconferentie komt er tijdens een speeddate een echte onderzoeker op school, die met de klas aan de slag gaat met thema’s die bij de conferentie horen. Dit programma van de Kinderuniversiteit is voor leerlingen uit groep 7. In de loop van 2019 zal er meer informatie bekend zijn.

Feest! In Oost en West

Vanaf eind 2019 kun je ‘Feest! In Oost en West’ gaan beleven in de toren en de kerk van Garmerwolde. 'Feest! In Oost en West' is onderdeel van het landelijke project 'Feest! Weet wat je viert' van Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Doel van ‘Feest! Weet wat je viert’ is om kinderen kennis te geven over het materiële en immateriële erfgoed van religieuze feesten, en de interculturele dialoog in Nederland een positieve impuls te geven. Kinderen kunnen in verschillende musea door het hele land aan de hand van kunstwerken en bijzondere voorwerpen ontdekken wat de oorsprong en betekenis van feesten in verschillende culturen is. Er is een lesstofvervangend programma ontwikkeld, met een digibordmodule en creatieve opdrachten. Kijk voor meer informatie op www.feestweetwatjeviert.nl.

Stichting Oude Groninger Kerken is de Feest!-partner in het Noorden. In de kerk van Garmerwolde worden de gewelfschilderingen toegelicht in combinatie met een interactief spel rond de thema’s Kerst en Pasen. In de losstaande toren komt een spannende ontdekkingstocht, waar de acht belangrijkste christelijke en islamitische feesten worden voorgesteld en spelenderwijs uitgelegd.

Feest! Weet wat je viert

Met Feest! In Oost en West is de SOGK partner in het project Feest! Weet wat je viert van het Catharijnevconvent Utrecht. Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Op feestweetwatjeviert.nl staat allerlei informatie over feesten.

Ontdek aan de hand van echte kunstwerken en bijzondere voorwerpen nog veel meer over feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen. Feest! is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Bijbels Museum, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam, in Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg, Museum voor Religieuze Kunst in Uden en in Garmerwolde (Groningen), via de Stichting Oude Groninger Kerken.