Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Den Ham

Den Ham kerk en hof

Deze op een oeverwal gelegen kerk is gebouwd op de fundamenten van haar voorganger. De uiteindelijke vorm van dit met een driezijdig koor afgerond zaalkerkje ontstond bij de nieuwbouw (met oud materiaal) in 1729, zoals af te lezen is aan de blauw geglazuurde dakpannen. In 1911 werd het gebouw door blikseminslag beschadigd. De westmuur en dakruiter moesten vernieuwd worden. Het interieur is sober in blauw en wit met banken voor de boerenfamilies uit de 18e en 19e eeuw. En er zijn grafstenen, 25 in totaal.

De Stichting Oude Groninger kerken, die nu de kerk bezit, verhuurt de kerk aan de Hervormde Gemeente Den Ham. Deze gemeente verzorgt wekelijks de kerkdiensten.

Zie verder: kerkdenham.nl/

Sleuteladres(sen):