Heiligen

Binnen het christendom wordt de titel heilige toegekend aan mensen die er op bijzondere wijze in zijn geslaagd om Christus na te volgen. In de kennisbank staan heiligen die voor de kerken in de provincie Groningen belangrijk zijn geweest. Veel kerken in Groningen hebben nu geen beschermheilige meer, maar alle kerken die voor de Reformatie gebouwd zijn hebben er ooit eentje gehad.

Sebastiaan van Rome

Sebastiaan zou in de 3e eeuw na Christus geleefd hebben in Italië. Hij was een christelijke, Romeinse lijfwacht in een tijd waarin christenen werden vervolgd om hun geloof. Sebastiaan werd dan ook gearresteerd, beschoten met pijlen en later doodgeknuppeld. Tot slot werd hij in het riool gegooid. Hij wordt meestal afgebeeld als een jonge man in lendendoek, doorboord met pijlen. Hij werd vereerd als pestheilige en was ook beschermheilige van onder andere boogschutters, militairen en tuiniers. Zijn feestdag is 20 januari. In de provincie Groningen is hij de (mede)patroon van de kerk in Eenrum, de Donatuskerk in Leermens en de Sebastiaankerk in Bierum.

Sebastiaan vast aan boom en met pijlen doorboord

Uitgebreide levensbeschrijving

Verbonden SOGK-kerk(en)