Overdracht kerk Doezum naar SOGK

Op donderdag 1 oktober a.s. draagt de Protestantse gemeente te Doezum de monumentale kerk te Doezum over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 95 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. De overdracht zou oorspronkelijk al plaatsvinden op 24 april jl. maar moest uitgesteld worden i.v.m. de coronacrisis. Ook nu wordt dit een overdracht in aangepaste (besloten) vorm, dit om de coronamaatregelen te volgen. Na de overdracht wordt de kerk teruggehuurd door de Protestantse gemeente te Doezum.

En de GROP is voor de Stichting Oude Groninger Kerken

Vrijdag 18 september werd de GROP - Groninger Opdrachtgevers Prijs - uitgereikt aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze prijs is persoonlijk door de stadsbouwmeester in het leven geroepen. Eerdere winnaars waren Nijestee en Niek Verdonk. Wij kregen deze prijs vooral voor de consistentie in de kwaliteit van het opdrachtgever schap van de SOGK, aldus de stadsbouwmeester. Of zoals hij ook opmerkte: 'een keer is geen kunst, maar wel het leveren van voortdurende kwaliteit'.

Voorlezen in de kerken van Garmerwolde en Leegkerk

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voorleesmiddagen. Zaterdag in de Schoolkerk in Garmerwolde en zondag in de kerk van Leegkerk. Dit weekend valt in de Kinderboekenweek die dit jaar met het thema ‘En toen..’ in het teken staat van geschiedenis. Waar kun je nou beter de geschiedenis in duiken en beleven dan in een eeuwenoude kerk? Zo verzuchtte onlangs een jongetje in Garmerwolde: ‘weet jij dat die kerk al 700 jaar oud is?’