Orgels

Hier vind je een overzicht van alle orgels in onze SOGK-kerken. Deze instrumenten zijn net zo uiteenlopend als de kerken zelf. Links: alle orgels alfabetisch gerangschikt (op plaatsnaam) en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Zuurdijk

Zuurdijk orgel vanuit kerk

Men kocht in Zuurdijk, als vervanging van het harmonium, een orgel bij de Duitse firma Rohlfing voor 156.000 Reichsmark. Het werd in 1922 gebouwd en in 1923 geplaatst. Spanningen zorgden in Duitsland voor inflatie, waardoor het afgesproken bedrag bij de levering niets meer waard was. De kerkenraad gaf 400 gulden ter compensatie aan de arme orgelbouwer, daarna bleef het orgel ongewijzigd. In 1966 was het vrijwel onbespeelbaar geworden. In januari 2010 startte de firma Elbertse met restauratie die eind 2010 voltooid werd. Het orgel heeft één manuaal met acht stemmen en een vrij pedaal met één stem.

Zie verder: kerkzuurdijk.nl/