Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Aprilnummer Groninger kerken

Het aprinummer van het tijdschrift Groninger kerken staat op punt van verschijnen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Aprilnummer 2019 Groninger kerken

Frans Westra - Een grote stilte. De pendantbeelden op de Martinitoren
Aan kerken is altijd wat te ontdekken. Restauraties en verbouwingen leveren regelmatig nieuwe inzichten op met betrekking tot het verleden van de gebouwen. Maar wie verwacht nu een mysterie op één van de drukste plekken in de stad Groningen? De pendantbeelden aan de zuidzijde van de Martinitoren ontsnapten tot nu toe aan de aandacht van onderzoekers. ‘Forensisch onderzoek’ aan de hand van archivalia en beeldmateriaal maakt het raadsel eigenlijk alleen nog maar groter.

Martin Hillenga - Nooit gebouwd voor altijd. De kerk van Stadspolder
De Stadspolder was voor de stad Groningen een lucratieve onderneming. Al na de eerste oogst in 1741 waren de kosten van de aanleg terugverdiend. Het stadsbestuur ontwikkelde ambitieuze plannen voor de polder. Tot de bouw van een kerk, met bijbehorende pastorie en kosterswoning annex school, kwam het echter nooit. De Groninger Archieven bewaren nog de tekeningen.

Jan van den Broek - Abt Menko over de Fivel en het fundament van de kloosterkerk in Wittewierum
De bouw van de kerk van Wittewierum wordt beschreven in de kroniek van het klooster Bloemhof. De auteur, abt Menko, heeft daarbij een fijnzinnig oog voor details. Over het heien van de fundering meldt hij dat de ‘ganzeneieren door de trilling van de grond geklutst raakten en niet verder uitgebroed konden worden.’ Zijn beschrijving van de bouwwerkzaamheden bevat ook de oudst bekende vermelding van ‘waterpassing’ in Nederland. Maar klopt Menko’s mededeling wel dat de kloosterkerk verrees op een gedempte haven die ooit in verbinding stond met de verdwenen rivier de Fivel?

De Stichting
Interview · Jubileum · Educatie · Excursies · Winkel · De kerk als podium · Mediatheek · Werk in uitvoering

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
januarinummer 2018 - [Publicatie]
oktobernummer 2017