Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Oktobernummer Groninger kerken

Het oktobernummer van het tijdschrift Groninger kerken is zojuist verschenen - wilt u dit nummer (alsnog) ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Oktobernummer 2018 Groninger kerken

Edze de Boer - Op zoek naar Hatebrand en zijn relikwieën
De vondst van een reliek van Hatebrand en de tijdelijke terugkeer daarvan naar de plaats waar hij ooit leefde, was deze zomer nationaal nieuws. De Telegraaf wist de meest spectaculaire krantenkop te produceren, waarbij de werkelijkheid wel enigszins geweld werd aangedaan: ’91-Jarige zoekt halve eeuw. Heilige ontdekt op zolder’… Edze de Boer doet in zijn bijdrage verslag van zijn zoektocht naar de verdwenen relieken van een haast vergeten Groninger heilige.

De Stichting

Interview · Educatie · Excursies · Mediatheek · Winkel · Nieuws · De kerk als podium · Werk in uitvoering · Op weg naar 2019

Redmer Alma - Net als een aardappel. Verborgen schatten onder het koor van Farmsum
In 2012 en 2013 is in de kerk van Farmsum een dertigtal grafzerken blootgelegd, waaronder twee uit de vijftiende eeuw. Een waardevolle collectie funerair erfgoed is toen voor het nageslacht veiliggesteld. Maar het is in Farmsum net als bij een aardappel: het beste zit nog onder de grond. Ter voorbereiding van toekomstige opgravingen onder de koorvloer is de afgelopen jaren nader onderzoek gedaan om te bepalen wat zich nog onder de koorvloer bevindt. Oude beschrijvingen van de grafzerken zijn helaas spaarzaam overgeleverd, maar toch hebben archieven de nodige gegevens prijsgegeven. In dit artikel doet Redmer Alma hiervan verslag.

Een goede buur in Thesinge

In Thesinge staat een klassiek ensemble nog fier overeind: gereformeerde school, kerk en pastorie, keurig op een rijtje. Inmiddels is dit in Groningen haast een zeldzaamheid geworden. De kerk is in juli van dit jaar overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Het gebouw uit 1876 is uitzonderlijk door de oorspronkelijke staat van het interieur, goeddeels nog uit de bouwtijd. Die gaafheid leverde zelfs een vermelding op in Kerkinterieurs in Nederland (2016), waarin de honderd meest opmerkelijke interieurs van kerken zijn opgenomen, verspreid over het hele land en van alle gezindten. De kwalificatie bijzonder geldt ook voor de samenwerking met het naastgelegen dorpshuis, die bij de overdracht is overeengekomen.

De kerk van Harkstede afgestoft

Het was een stralende zomer. In Harkstede stonden de kerkdeuren wijd open. Toch deinsden argeloze toeristen na het beklimmen van de statige bordestrap meteen weer achteruit, om daarna snel op hun schreden terug te keren. Grote stofwolken vulden het interieur, want ook in de kerk werd volop gestraald.

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
oktobernummer 2017 - [Publicatie]
julinummer 2017 - [Publicatie]