Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Oktobernummer Groninger kerken

Het otobernummer van het tijdschrift Groninger kerken staat is verschenen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Oktobernummer 2019 Groninger kerken

Woord vooraf - Martin Hillenga (secretaris redactie)
De Pancratiuskerk van Godlinze, de Petruskerk van Pieterburen en Mariakerken in onder meer Krewerd, Oosterwijtwerd en Uithuizermeeden – wie de laatste editie van de ‘Kerkenkaart’ van de Stichting Oude Groninger Kerken openvouwt, zou wel eens helemaal de verkeerde conclusies kunnen trekken. Bijvoorbeeld dat de Reformatie in deze provincie nooit voet aan de grond heeft gekregen. De Pancratiuskerk van Godlinze, de Petruskerk van Pieterburen en Mariakerken in onder meer Krewerd, Oosterwijtwerd en Uithuizermeeden – wie de laatste editie van de ‘Kerkenkaart’ van de Stichting Oude Groninger Kerken openvouwt, zou wel eens helemaal de verkeerde conclusies kunnen trekken. Bijvoorbeeld dat de Reformatie in deze provincie nooit voet aan de grond heeft gekregen.

Met heiligen en heren langs middeleeuwse parochiekerken - Hans Mol en Gilles de Langen
Otto Roemelings gegevensbestand voor Groningen en Drenthe tot omstreeks 1640
De middeleeuwse kerk was veel méér dan alleen een gebouw. Evengoed was de Kerk een instituut met centrumfuncties en een organisatie die met een netwerk aan lokale vestigingen een bindmiddel in de samenleving vormde, terwijl langs deze lijnen ook macht uitgeoefend werd. Een blik op dat grotere geheel is alleen mogelijk als er voldoende informatie beschikbaar is over de afzonderlijke kerken. Met het gegevensbestand van Otto Roemeling, dat in dit artikel wordt toegelicht, is het nu mogelijk dat verleden dichterbij te halen.

Redmer Alma - Het zegel van pastoor Dodo
Bijzondere vondsten in en rond Groninger kerken worden regelmatig gedaan. Meestal zijn het zaken die bewust zijn weggegooid, ondergekalkt of weggestopt. Het zegel van pastoor Dodo van Sauwerd is een ander verhaal: per ongeluk verloren – en pas na ruim zes eeuwen teruggevonden.

Bij de wisseling van de wacht - Interview

Staat er straks een modelspoorbaan op de zolder van huize Breukink? Die kans is relatief klein, hoewel de toekomstplannen nog niet strak omlijnd zijn. ‘Er ligt een hele stapel ongeordende familiepapieren, die nodig uitgezocht moet worden. Genealogie dus. Het houden van bijen is misschien ook wel wat. Wie weet.’ Met de pensionering van Peter Breukink per 1 januari 2020 eindigt na 32 jaar zijn inzet als directeur voor de Stichting Oude Groninger Kerken – een functie die zowel de rol van wisselwachter, conducteur en machinist in zich verenigde. Met dit afscheid komt ook een eind aan de bijna dagelijkse treinreizen – als passagier – tussen zijn woonplaats Zutphen en Groningen.
(Interview met Peter Breukink)

De geschiedenis van het blootleggen - Werk in uitvoering

Zorgen dat het geen ‘poezieplaatjes’ worden, is een van de uitdagingen wanneer je schilderingen in oude kerken herstelt. Wat er nog meer bij komt kijken vertellen Aafje Bouwhuis en Nanon Journée, restauratoren van (voornamelijk middeleeuwse) muurschilderingen. Zij kregen van de Stichting de opdracht om in de kerk van Bierum bevingsschade in de gewelf- en muurschilderingen te herstellen en deze te conserveren. Hiervoor werkten ze samen met restauratieschilders Veldman en Veltman, ook present, en restauratiestukadoor Daniel Oudman.
(Interview Bouwhuis en Journée en Veldman en Veltman)

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
julinummer 2018 - [Publicatie]
aprilnummer 2018