Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Januarinummer Groninger kerken

Het januarinummer van het tijdschrift Groninger kerken is verschenen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Januarinummer 2020 Groninger kerken

Een Groninger pastorie na de storm - Erik Ader
Sinds vorig jaar is de SOGK eigenaar van de pastorie met leerkamer in Drieborg. Het bijzondere complex werd van 1948-1950 gerealiseerd door Johanna Adriana Ader-Appels, naar de wens van haar door het naziregime omgebrachte echtgenoot ds. Bastiaan Ader. Pastorie en leerkamer in Drieborg zijn daarmee de bewaard gebleven aardse getuigenis van een bevlogen, opofferingsgezind en wereldwijd gerespecteerd predikantenechtpaar. Het is ook de plek waar de internationaal bekende kunstenaar Bas Jan Ader opgroeide en gevormd werd. Het in sobere wederopbouwstijl opgetrokken complex vertelt niet in de laatste plaats het verhaal van de bewogen maatschappelijke geschiedenis van Oost-Groningen in de twintigste eeuw.

'MIN HVS IS EIN BEDEHVS Protestantse teksten in middeleeuwse Groninger kerken ‘ - Jacolien Wubs
MIN HVS IS EIN BEDEHVS’ staat geschilderd op de muur in de kerk van Holwierde. Het lijkt een voor de hand liggende uitspraak: een kerk was toch bovenal een huis van gebed? Deze inscriptie is één van de vele teksten op muren, borden en kerkmeubilair in Groninger kerken, geschilderd na de Reformatie. Wat betekenden zulke teksten precies in de tijd waarin ze werden aangebracht.

De Stichting
Interview · Nieuws · Excursies · De kerk als podium · Voor u gesignaleerd · Werk in uitvoering · Educatie · Mediatheek

Het mooie en het maatschappelijke - Interview

Groningen lijkt toch wel een constante te zijn in de loopbaan die Patty Wageman door het hele land voerde, zelfs over de hele wereld. Met ingang van 1 februari begint ze aan een nieuwe stap daarin, als directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken. (Interview Patty Wageman - nieuwe directeur SOGK)

Littekens in steen - Werk in uitvoering

Henk Boonstra heeft het mooiste beroep ter wereld, vindt hij. Hij restaureert voegen in de kerken van de Stichting. Zoals in de kerk van Bedum. Naast slijtage behandelt hij daar ook scheuren ten gevolge van mijnbouwschade. ‘Als ik zo’n gebouw onder handen neem, moet het weer tig jaren meegaan. Het zijn toch de “olifanten in het landschap” om met de SOGK te spreken.’

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
januarinummer 2019 - [Publicatie]
oktobernummer 2018 - [Publicatie]