Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Julinummer Groninger kerken

Het julinummer van het tijdschrift Groninger kerken staat op punt van verschijnen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Julinummer 2019 Groninger kerken

Woord vooraf - Susan Lammers Algemeen directeur RCE

Martin Hillenga - De tijd duurt één mens lang.. De passentenportretten van Taco Anema
Na de oprichting van de SOGK in 1969 speelden beelden een grote rol. Misschien waren ze zelfs wel belangrijker dan het woord om mensen te overtuigen van de noodzaak en het bestaansrecht van de jonge organisatie. Vooral de foto’s van desolate kerkgebouwen trokken indertijd de eerste donateurs over de streep. Haast iconisch zijn de opnamen van rondfladderende duiven in Leegkerk en het onttakelde interieur van Obergum. Niet voor niets reikte de SOGK in aanloop naar het gouden jubileum opnieuw naar de fotografie om haar waarde voor het voetlicht te brengen. Taco Anema portretteerde de gebruikers van Groningen kerken als tijdelijk onderdeel van het monument, maar wel onlosmakelijk daarmee verbonden.

Agmar van Rijn - Passanten: een ode aan vijftig jaar mensenwerk
De fotoserie Passanten van Taco Anema is geschoten als een ode aan de gebruikers van Groninger kerken. Deze gebruikers zijn representanten van de groep mensen die de afgelopen vijftig jaar nieuwe taal en nieuwe vormen vond in en rondom oude kerken. Hoe urgent dat was, en nog steeds is, valt niet te onderschatten. Na vijf decennia onderscheiden we tien nieuwe gebruiksvarianten. En we zien het specifieke karakter, de moed, creativiteit en het doorzettingsvermogen van Passanten: mensen die precies op tijd waren.

'Limbodansend de trap op' - Interview

Twee woorden heeft architect Marnix van der Scheer van MX13 voor de samenwerking met de stichting: zorgvuldigheid en respect. Samen met collega Paul Breteler ontwierp hij de museale omgeving voor het project Feest! weet wat je viert, van het Museum Catharijneconvent en de SOGK. Een educatief bewustwordingsproject over religieuze feesten, voor kinderen van alle leeftijden en gezindten. Hiervoor wordt in de losstaande toren van Garmerwolde een trap gebouwd. Niet zomaar een trap, een verticale museumvleugel. Kerkhörn, het bijgebouw, wordt vervangen door een nieuw ontvangstgebouw, om bezoekers beter te kunnen verwelkomen.
(Interview met Marnix van der Scheer)

Een dictator voor 't Zandt - Werk in uitvoering

‘Vijftig kerken open’. Dat was de inzet voor het jubileum. Dat streven is gelukt, ruimschoots zelfs. Bezoekers kunnen inmiddels zonder obstakels – zoals het naarstig zoeken naar een sleuteladres – terecht in méér dan vijftig kerken verspreid over de provincie. Voordat overal de deur ‘los’ kon, moest wel het nodige gebeuren. Marcel van Santen, bouwkundige van de SOGK, had er in de aanloop naar het project zijn handen vol aan.
(Interview met Marcel van Santen)

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
julinummer 2018 - [Publicatie]
aprilnummer 2018