Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Maart-nummer Groninger Kerken

Het maart-nummer van het tijdschrift Groninger Kerken is verschenen. Interessante artikelen en diepgaand onderzoek in een nieuw jasje! Wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Uit het voorwoord van het maart-nummer

Trouwe lezers van Groninger Kerken weten inmiddels dat de kerk vele kanten heeft. Niet voor niets organiseerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het afgelopen half jaar een online televisieprogramma met de veelzeggende titel ‘De kerk van alle kanten’.
In deze serie was niet alleen aandacht voor het religieus gebruik van de kerk en de zorgen over de leegloop. Ook werd uitgebreid stilgestaan bij het erfgoedaspect van deze monumentale gebouwen. Behalve het gebouw stonden ook de locatie, het groen en de duurzaamheid in termen van energietransitie centraal. De immateriële dimensie van kerken kwam aan de orde door te spreken over de bijdrage die ze leveren aan de leefbaarheid in een dorp en de bewustwording van rituelen die bij ons leven horen, en over het belang om draagvlak te creëren door educatie en toeristische beleving.

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
maartnummer 2021 - [publicatie]
januarinummer 2020 - [publicatie]