Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Decembernummer Groninger kerken

Het decembernummer van het tijdschrift Groninger kerken is verschenen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Uit het voorwoord van het decembernummer

Het komend jaar verschijnt het blad in een ander ritme: voorjaar, zomer, herfst en winter. De bedoeling is de activiteiten van de Stichting breder te belichten, zonder daarbij de diepgang los te laten die vele stukken in ons tijdschrift kenmerken. Ook zal de vormgeving, die al vele jaren meegaat, worden herzien. Door een andere productiewijze kunnen we het tijdschrift nu aan alle donateurs aanbieden. Het komend jaar verschijnt het blad in een ander ritme: voorjaar, zomer, herfst en winter. De bedoeling is de activiteiten van de Stichting breder te belichten, zonder daarbij de diepgang los te laten die vele stukken in ons tijdschrift kenmerken. Ook zal de vormgeving, die al vele jaren meegaat, worden herzien. Door een andere productiewijze kunnen we het tijdschrift nu aan alle donateurs aanbieden.
Inhoud decembernummer 2020

Werk in uitvoering - Van reservekerk tot museum - Interview met Christiaan Velvis

Een geraamte van steigerbuizen onttrekt in Ulrum de 40 meter hoge toren aan het zicht. Er wordt gewerkt aan de Catharinakerk. Maar in het dorp in het noordwesten van Groningen staat voor het grote publiek onzichtbaar nog meer in de steigers.

Aan de kerktoren was voegwerkherstel hard nodig. Dat bleek toen de oude voegen verwijderd waren. Bouwkundige Christiaan Velvis begeleidt de restauratie. ‘Voegwerk herstellen we altijd plaatselijk, alleen daar waar nodig. Hier hebben we maar liefst 60 procent moeten vervangen. Het metselwerk achter de buitenmuur van de toren bleek plaatselijk aangetast. Bij de restauratie van die muur aan het begin van de twintigste eeuw is harde mortel gebruikt, het oude metselwerk erachter is met kalkmortel gemetseld.
(Interview - Tjitske Zuiderbaan)

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
januarinummer 2020 - [publicatie]
oktobernummer 2019 - [publicatie]