Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Oktobernummer Groninger kerken

Het oktobernummer van het tijdschrift Groninger kerken is verschenen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Uit het voorwoord van het oktobernummer

De Stichting Oude Groninger Kerken stelt zich open voor onderzoek naar allerlei aspecten van ons religieus erfgoed. Het tijdschrift is een platform om de eerste resultaten te publiceren of om vragen te stellen die tot verder onderzoek uitnodigen. Zo loopt er nu een onderzoek, als onderdeel van grotere Europese aandacht, naar graffiti in Groninger kerkgebouwen. Daaraan leveren onze vrijwilligers een belangrijke bijdrage omdat zij hun kerk tot in de verste uithoeken kennen. Juist zulke plaatselijke onderzoekingen dragen bij aan de beoogde kerkenvisie en kunnen de belangstelling voor ons erfgoed bevorderen.
(Kees van der Ploeg, redactievoorzitter en Patty Wageman, directeur)

Werk in uitvoering - Het torentje van Spiek - Interview met Jur Bekooy

Wie torentje van Spijk zegt, zegt Ede Staal. In het lied ’t Hogelaand’ bezingt Ede dit door hem zo geliefde deel van Groningen:
t Is de lucht achter Oethoezen
t Is t torentje van Spiek
t Is de weg van Lains noar Klooster
En deur Westpolder langs de diek.
Spijk was in 2019 een van de doelen van de Actie Kerkbehoud. Een deel van de opbrengst wordt nu besteed aan de restauratie van torentje en kerk. De rest van het geld komt voor een groot deel van de provinciale subsidieregeling voor restauratie van rijksmonumenten en van fondsen.
(Interview - Tjitske Zuiderbaan)

2020 Groninger Kerken

Martin Hillenga -Assepoester aan de A. Een halve eeuw zorgen om (en zorgen voor) de Akerk
In de zomer van 1970 sloot de Akerk haar deuren. Door de bouwkundige toestand was het niet langer verantwoord diensten te houden in de kerk. De sluiting had op geen slechter moment kunnen komen. De andere binnenstadskerken stonden al in de steigers. In 1967 had de kerkvoogdij nog laten weten ‘dat het voor één generatie financieel onmogelijk is om drie kerken te restaureren.’ Toch werd dat de opgave.

Kees van der Ploeg - De hervormde Oosterkerk in Groningen en de Liturgische Beweging
De Oosterkerk (1924) in de stad-Groninger Oosterpoortbuurt is tegenwoordig een appartementencomplex. Bij de verbouwing in de jaren tachtig sneuvelde het interieur. Daarmee verdween een vroeg en zeker voor Noord-Nederland zeldzaam voorbeeld van een kerkinrichting volgens de uitgangspunten van de Liturgische Beweging.

Oktobernummer

Anja Groeneveld-Smit - Kerken en historisch graffiti: verborgen schatten
‘Gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen’, zo wil het gezegde. Een kritische blik leert echter dat een doorsnee van de hele samenleving zich door de eeuwen heen aan graffiti bezondigde. De teksten in kerken zijn daarom een waardevolle historische bron, die in Groningen nog amper verkend is. De Stichting Oude Groninger Kerken begon deze zomer aan een inventarisatie.

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, word dan donateur van onze stichting.
oktobernummer 2019 - [publicatie]
julinummer 2019 - [puclicatie]