Tijdschrift

Groninger Kerken is een kwartaaltijdschrift over alles wat met kerken in Groningen te maken heeft. Van preekstoelen tot patroonheiligen en van koorhekken tot klokken, alle onderwerpen passeren de revue. Groninger kerken is daarom een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze pareltjes van het Groninger land.

Inhoudsopgave aprilnummer

Het aprilnummer van het tijdschrift Groninger kerken is verschenen - wilt u dit nummer ook ontvangen? Dan is het nu hoog tijd geworden om donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken te worden. Dan valt dit nummer binnenkort ook bij u op de deurmat! Word nu donateur en geef nieuwe betekenis aan oude kerken, samen met ons!

Aprilnummer 2018 - Oostumnummer

Jan F. Oldenhuis - De kerk van Oostum. Van bedreigd naar geliefd
De Oostumer kerk hoort tot de oudste bezittingen van de in 1969 opgerichte Stichting Oude Groninger Kerken. De overdracht vond plaats nadat allerlei andere bestemmingen waren overwogen, maar op niets uitgelopen. Inmiddels is de kerk één van de ‘beeldmerken’ van het Groninger wierdenlandschap geworden, terwijl anderhalve eeuw geleden afbraak nog serieus werd overwogen.

De Stichting Interview · Educatie · Excursies · Mediatheek · Winkel · Nieuws · De kerk als podium · Werk in uitvoering · Op weg naar 2019

Kees van der Ploeg - Oostum, icoon van het Groninger landschap
Wat wij nu in het Groningse landschap zo sterk waarderen, onbegrensde ruimte en heldere kleuren, is voor een belangrijk deel te danken aan de schilders van De Ploeg (opgericht in 1918), die de bijzondere kwaliteiten van het noordelijke landschap ontdekten en in hun werk vastlegden. Zij maakten Oostum tot icoon bij uitstek van het Groningse platteland.

Een thuis in Appingedam

De naam klinkt joods, maar ik ben het niet’, merkt David Lamain (30) meteen na het voorstellen op. Die associatie is niet geheel onterecht. David is beheerder van bed and breakfast De Vijgenhof, gelegen naast de synagoge van Appingedam. ‘Lamain is van oorsprong een Franse achternaam.’ Hugenoten misschien, in de zeventiende eeuw gevlucht naar de Republiek? ‘Dat is wel heel lang gedacht, maar nee hoor, gewoon verhuisd.’ (Interview: Martin Hillenga)

Werk in uitvoering

De aardbeving van 8 januari – 3.4 op de schaal van Richter met als epicentrum Zeerijp – schokte landelijk nog behoorlijk na. Onder meer het terugschroeven van de jaarlijkse gaswinning kwam weer hoog op de politieke agenda. Na een maand waren er meer dan 5600 schades gemeld, maar één daarvan sprak kennelijk vooral tot de verbeelding: die aan de kerk van Zeerijp. De foto van de meterslange scheur in de toren werd door verscheidene media getoond. (Interview: Martin Hillenga)

Index tijdschrift Groninger Kerken

Al sinds 1969 levert Groninger Kerken ieder kwartaal een tijdschrift van formaat af. Ook oude nummers zijn vandaag de dag nog het lezen waard. Deze index maakt het voor u eenvoudig om in het rijke archief van Groninger Kerken een artikel te vinden dat u interesseert.

Eerder verschenen nummers

Het tijdschrift Groninger Kerken verschijnt vier keer per jaar. Hieonder kunt u de uitgaven van een jaar eerder en ouder bekijken. Wilt u nu ook de meer recente nummers zelf ontvangen, wordt dan donateur van onze stichting.
aprilnummer 2017 - [Publicatie]
januarinummer 2017 - [Publicatie]