Vrijwilligers

Vrijwilligers

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft op dit moment 98 kerken, twee synagogen, 62 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit, en er komen nog steeds nieuwe bij. Het behoud en beheer hiervan brengt veel werk met zich mee. We zijn blij dat we een beroep kunnen doen op veel zeer enthousiaste vrijwilligers. Deze zijn voor ons onontbeerlijk om de doelstelling te verwezenlijken.

Vrijwilligers in soorten en maten

De meeste vrijwilligers zijn actief in Plaatselijke Commissies. Bijna elke kerk die eigendom is van de SOGK heeft zo’n Plaatselijke Commissie.De commissies organiseren activiteiten die in en om de desbetreffende kerk plaatsvinden, zoals exposities, lezingen en rondleidingen. Ook zijn zij het aanspreekpunt voor de verhuur van de kerk. Vrijwilligers van Plaatselijke Commissies houden zich tevens bezig met de dagelijkse gang van zaken van de kerk.

Op het hoofdkantoor zijn vrijwilligers werkzaam in de mediatheet met het registreren van documentatie en het digitaliseren van fotomateriaal. Bij de afdeling communicatie en rondom het vrijwilligersmanagement in het algemeen houden vrijwilligers zich bezig met het verspreiden van brochures en helpen bij het geven van workshops. Kantoorvrijwilligers ondersteunen waar nodig en kunnen breed worden ingezet door de organisatie.

Leden van een specialiteitencommissie leveren hun bijdrage in de vorm van kennis en deskundigheid die specifiek zijn voor het erfgoed. Deze commissies zetten zich bijvoorbeeld in voor het klein onderhoud van kerkhoven, orgels, uurwerken en luidklokken en meubels. Daarnaast worden leden soms betrokken bij restauratieplannen om op dat vlak hun kennis te delen.

De Akerk is de grote stadskerk van de SOGK. Vrijwilligers zetten zich in als gastheer en -vrouw, helpen in de winkel en assisteren bij de praktische uitvoering van activiteiten en exposities.

Educatiefvrijwilligers helpen bij het begeleiden van schoolklassen in de kerk van Garmerwolde bij de Schoolkerk. Samen met één van de Schoolkerk-docenten begeleid je een bovenbouwklas van het basisonderwijs die een bezoek brengt aan de kerk en de tentoonstelling in de toren.

Vrijwilligersvacatures in de provincie

Regelmatig zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen bijdragen aan het organiseren van culturele activiteiten in onze kerken in de provincie. Vrijwilligers zijn actief in Plaatselijke Commissies en vallen onder de Stichting Oude Groninger Kerken. Als vrijwilliger organiseer je culturele- en dorpsactiviteiten zoals rondleidingen, concerten, en je coordineert de verhuur van de kerk. Er wordt van de vrijwilligers verwacht dat je een actieve rol aanneemt om hier publiciteit aan te geven.


Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwilligers voor de kerken in:

  • Leegkerk
  • Middelstum
  • Wehe-den Hoorn

Ben jij het organisatietalent dat we zoeken? Of heb je veel kennis over kerken en vind je het leuk om bezoekers hierover te informeren? Stuur een mail naar vrijwilligers@groningerkerken.nl.

Vrijwilligersvacature Akerk: Meewerken aan monumentaal wandkleed

Een onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed is een tentoonstelling in de Akerk van 18 februari tot en met 3 juli. Een centrale rol is weggelegd voor een monumentaal wandkleed waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen vermeeld worden. Dit wandkleed is ontworpen door Hedy Tjin.

We zoeken vrijwilligers die mee willen werken aan dit unieke texiele werk van 2,5 bij 35 meter dat hangt in het koor van de Akerk. Tijdens de openstelling van de tentoonstelling werkt men onder professionele begeleiding samen met andere vrijwilligers aan dit wandkleed.

Wat vragen we?

* Passie voor handwerken (borduren, quilten, punchen en patchwork) Ervaring hiermee is een pré, maar geen must.
* Het wandkleed wordt opgedeeld in stukken zodat het goed werkbaar is. Je bent minimaal inzetbaar voor één deel van het wandkleed (geschatte tijdsbesteding: 4 uur per deel). Werken aan meerdere delen is mogelijk.
* Je werkt in de Akerk aan het wandkleed - een unieke plek om te werken. Materialen worden beschikbaar gesteld.
* Je wordt begeleid in het handwerken, maar krijgt zelf vrijheid om verschil te maken met de kleurtintent waarmee je werkt.
* Werken aan het wandkleed kan van woensdag tot en met zondag tussen 11:00 - 16:00 uur.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar vrijwilligers@groningerkerken.nl.

Bitterzoet erfgoed detail kunstwerk
Beeld: detail ontwerp wandkleed Hedy Tjin

Vrijwilligersvacature Akerk: Word gastheer/vrouw!

Wij zijn op zoek naar een gastheer/vrouw die bezoekers wil ontvangen en voorzien van informatie over de kerk en tijdelijke exposities in de kerk. Ben jij die enthousiaste vrijwilliger die graag onder de mensen is en vertelt over het erfgoed? Meld je dan aan!

Taken en werkzaamheden

De Akerk is van woensdag t/m zondag toegankelijk voor publiek. Als gastheer/vrouw zorg je dat bezoekers hartelijk worden ontvangen en worden geïnformeerd over de Akerk en/of de tijdelijke expositie. Bezoekers kunnen daarna op eigen gelegenheid door de kerk lopen. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. We vragen een minimale beschikbaarheid van 4 uur per week.

Je wordt ingewerkt en aangestuurd door de huismeester van de Akerk. Je krijgt briefings over de basisinformatie van de Akerk en de tijdelijke exposities. Als vrijwilliger ontvang je een contract en val je onder de collectieve ongevallenverzekering van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Jouw profiel:

  • Je hebt binding met het erfgoed.
  • Je bent representatief en hebt een open en gastvrije uitstraling.
  • Je vindt het leuk om mensen te enthousiasmeren over de Akerk.
  • Je hebt basiskennis over de Akerk of bent bereid dat in te studeren.
  • Je bent bereid aanwezig te zijn bij briefings over tijdelijke exposities en bereid je verder te verdiepen in de expositie.
  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal (Duits is een pre).

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur een mail naar vrijwilligers@groningerkerken.nl en laat ons weten wat je aanspreekt in deze vacature!

Vrijwilliger worden maar wat je graag wil doen staat er niet bij?

Wil je graag vrijwilliger worden, maar wat je graag zou doen staat niet bij de vacatures? Neem dan contact op met onze vrijwilligers coördinator via vrijwilligers@groningerkerken.nl om te informeren naar de mogelijkheden.

Vrijwilligersbeleidsplan 2021 - 2024

Het vrijwilligersbeleidsplan 2021 - 2024 is vastgesteld door het vrijwilligersplatform op 14 december 2021. Uit de inleiding: 'Al vanaf de oprichting van de Stichting Oude Groninger Kerken is vrijwillige inzet een cruciale factor geweest voor het slagen van de missie en doelstellingen van de stichting. Inmiddels zetten rond de 700 vrijwilligers zich in voor de stichting, waarvan het merendeel als lid van een Plaatselijke Commissie.' In dit vrijwilligersbeleidsplan komen de verschillende vrijwilligerstaken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en vergoedingen aan bod.

Vrijwilligersbeleidsplan 2021 - 2024

Inloggen intranet voor vrijwilligers

Wil je als vrijwilliger van de SOGK inloggen op het intranet? Klik hier.

Word donateur
Word donateur