Vrijwilligers

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft op dit moment 97 kerken, twee synagogen, 62 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit, en er komen nog steeds nieuwe bij. Het behoud en beheer hiervan brengt veel werk met zich mee. De stichting is daarom heel blij dat ze, al vanaf het begin van haar bestaan, een beroep kan doen op veel zeer enthousiaste vrijwilligers. Deze zijn voor de stichting onontbeerlijk om haar doelstelling te verwezenlijken.

Vrijwilligers in soorten en maten

De meeste vrijwilligers zijn vooral actief in de zogenaamde Plaatselijke Commissies. Iedere kerk die eigendom is van de SOGK heeft zo’n Plaatselijke Commissie. De commissies geven praktisch handen en voeten aan de activiteiten die in en om de desbetreffende kerk ontwikkeld worden, zoals het houden van exposities, het organiseren van lezingen en het geven van rondleidingen. Ook zorgt men bijvoorbeeld voor het ‘bemannen’ èn ‘bevrouwen’ van de kerk tijdens open dagen en voor het bewaren en afgeven van de sleutel van de kerk op de ‘sleuteladressen’. Kortom: men houdt zich bezig met alles wat komt kijken bij het ‘draaiende houden’ van de kerk.
Op het hoofdkantoor van de stichting zijn bijvoorbeeld vrijwilligers werkzaam in de mediatheek, veelal met het geautomatiseerd registreren van documentatie en het digitaliseren van fotomateriaal. Maar ook houden ze zich bezig met social media en/of de websites.

Ook vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om iets te gaan doen als vrijwilliger bij de Stichting Oude Groninger Kerken? Er zijn op dit moment meerdere vrijwilligersvacatures beschikbaar. Wil je iets doen, maar staat de ideale functie voor jou er niet tussen, neem dan contact op met onze vrijwilligers coördinator om de mogelijkheden te bespreken. Mailen kan naar: vrijwilligers@groningerkerken.nl, en bellen kan via: 050-3123569.