Vrijwilligers

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft op dit moment 97 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit, en er komen nog steeds nieuwe bij. Het behoud en beheer hiervan brengt veel werk met zich mee. De stichting is daarom heel blij dat ze, al vanaf het begin van haar bestaan, een beroep kan doen op veel zeer enthousiaste vrijwilligers. Deze zijn voor de stichting onontbeerlijk om haar doelstelling te verwezenlijken.

Vrijwilligers in soorten en maten

De meeste vrijwilligers zijn vooral actief in de zogenaamde Plaatselijke Commissies. Iedere kerk die eigendom is van de SOGK heeft zo’n Plaatselijke Commissie. De commissies geven praktisch handen en voeten aan de activiteiten die in en om de desbetreffende kerk ontwikkeld worden, zoals het houden van exposities, het organiseren van lezingen en het geven van rondleidingen. Ook zorgt men bijvoorbeeld voor het ‘bemannen’ èn ‘bevrouwen’ van de kerk tijdens open dagen en voor het bewaren en afgeven van de sleutel van de kerk op de ‘sleuteladressen’. Kortom: men houdt zich bezig met alles wat komt kijken bij het ‘draaiende houden’ van de kerk.
Op het hoofdkantoor van de stichting zijn bijvoorbeeld vrijwilligers werkzaam in de mediatheek, veelal met het geautomatiseerd registreren van documentatie en het digitaliseren van fotomateriaal. Maar ook houden ze zich bezig met social media en/of de websites.

Ook vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om iets te gaan doen als vrijwilliger bij de Stichting Oude Groninger Kerken? Er zijn op dit moment meerdere vrijwilligersvacatures beschikbaar. Wil je iets doen, maar staat de ideale functie voor jou er niet tussen, neem dan contact op met onze vrijwilligers coördinator om de mogelijkheden te bespreken. Mailen kan naar: vrijwilligers@groningerkerken.nl, en bellen kan via: 050-3123569.

Vacature: Word gastheer/vrouw in de Akerk!

Wij zijn op zoek naar een gastheer/vrouw die bezoekers wil ontvangen en voorzien van informatie over de kerk en tijdelijke exposities in de kerk. Ben jij die enthousiaste vrijwilliger die graag onder de mensen is en vertelt over het erfgoed? Meld je dan aan!

Taken en werkzaamheden

De Akerk is van woensdag t/m zondag toegankelijk voor publiek. Als gastheer/vrouw zorg je dat bezoekers hartelijk worden ontvangen en worden geïnformeerd over de Akerk en/of de tijdelijke expositie. Bezoekers kunnen daarna op eigen gelegenheid door de kerk lopen. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. We vragen een minimale beschikbaarheid van 7 uur per week.

Je wordt ingewerkt en aangestuurd door de huismeester van de Akerk. Je krijgt briefings over de basisinformatie van de Akerk en de tijdelijke exposities. Als vrijwilliger ontvang je een contract en val je onder de collectieve ongevallenverzekering van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Jouw profiel:

• Je hebt binding met het erfgoed.
  • Je bent representatief en hebt een open en gastvrije uitstraling.
  • Je vindt het leuk om mensen te enthousiasmeren over de Akerk.
  • Je hebt basiskennis over de Akerk of bent bereid dat in te studeren.
  • Je bent bereid aanwezig te zijn bij briefings over tijdelijke exposities en bereid je verder te verdiepen in de expositie.
  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal (Duits is een pre).

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur een mail naar vrijwilligers@groningerkerken.nl en laat ons weten wat je aanspreekt in deze vacature!