Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Mijn Groningerland

De tentoongestelde landschappen zijn vaak in combinatie met imposante luchten. Piet Bijma ziet de natuur als bron van leven. Dan voelt hij zich als een kind in een speelgoedwinkel. Het grote geheel beleeft hij op de fiets, maar ook stopt hij en verbaast zich over het kleine in de natuur. Hij is geboren in Zevenhuizen, zijn ouders hadden daar een boerderij. Na een aantal verhuizingen woont hij nu bij Schifpot tussen Garnwerd en Feerwerd. Piet Bijma is begonnen in de metaalindustrie, maar is uiteindelijk goudsmid en muzikant geworden. Natuurfotografie is zijn passie en dat in de ruimste zin van het woord. Ook portret – en modelfotografie heeft zijn belangstelling.

Een tafel met taferelen

Op 5 april a.s. gaat in Synagoge Groningen het project De Uittocht van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein van start. De Uittocht bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge en een reeks labs in het Groninger Museum. De installatie in Synagoge Groningen bevat een met de hand beschilderd servies waarop de afbeeldingen van de Uittocht van de Joden uit Egypte in een nieuw jasje worden gestoken. Silverstein plaatst de taferelen en verhalen uit het Bijbelboek Exodus in de moderne samenleving. Hoewel het verhaal van Pete Silverstein trouw blijft aan het verhaal uit het Oude Oestament, weerspiegelen de taferelen hedendaagse verbeeldingen zoals moderne plagen, kinderslavernij, prostitutie, atoombommen en onderdrukking. Door de context waarin het verhaal wordt geplaatst, worden de beschouwers in staat gesteld om het verhaal opnieuw te interpreteren. Installatie en labs De borden, die Silverstein maakte in samenwerking met zijn vier leerlingen van het Harens Lyceum, zijn gemaakt met de majolica-techniek, een techniek die stamt uit de 16e eeuw. Het geheel wordt in Synagoge Groningen opgesteld op de galerij onder de opvallende davidster in de westgevel. De installatie is te zien vanaf 5 april tot en met 31 mei. In het Atelier van het Groninger Museum zullen de kunstenaars tijdens een aantal ‘meet the artist labs’ het maakproces van de borden demonstreren. Data labs: 15 april, 6 mei, 21 mei, 13.00-15.00 uur.

Intieme optredens in oude Groninger kerken, met deze formule trekt het festival Terug naar het begin jaarlijks nieuwe bezoekers naar de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Deze maand viert het festival haar tienjarige bestaan, van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei 2018. Ter ere van dit lustrum is er een extra festivaldag in het leven geroepen. Met bijna honderd acts op ruim dertig locaties is het aanbod groot. Al fietsend door het Groninger wierdenlandschap ontdekken bezoekers een mix van Groninger talenten en landelijke grootheden. Bovendien heeft het festival voor het eerst in tien jaar een eigen kunstroute.

Fietsen langs concertjes in vijf middeleeuwse kerken

Op zondagmiddag 27 mei kan men weer langs de middeleeuwse kerken van Noordwijk, Marum, Nuis, Niebert en Tolbert fietsen en in elke kerk een verrassend concertje bijwonen. De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken willen de bezoekers laten ervaren, dat hun kerken uitermate geschikt zijn voor concerten. Het is de bedoeling, dat belangstellenden langs de kerken fietsen (met de auto kan natuurlijk ook) en een drietal concerten uitzoeken om bij te wonen. In iedere kerk vindt op de volle uren 14 uur, 15 uur en 16 uur een optreden plaats, steeds van dezelfde groep. Ieder optreden duurt ongeveer twintig minuten, zodat men zich in de resterende tijd kan verplaatsen naar een andere kerk. Er zijn vijf kerken en dus ook vijf verschillende ensembles. Gezien de tijd, kan het publiek er drie bezoeken en zal dus een keuze moeten maken. Het is gelukt om een breed aanbod met veel kwaliteit aan te bieden. Het zal moeilijk kiezen worden…….. Voor mensen, die niet bekend zijn in deze omgeving, ligt in elke kerk een fietsroute klaar. Voor alle concertjes is de toegang gratis!