Activiteiten april 2020

Activiteiten per datumDatum
Componisten in oorlogstijd - GESLOTEN
Componisten in oorlogstijd - GESLOTEN

GESLOTENNederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Componisten als Géza en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en leo Smit. De oorlog maakte een aburpt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en natuurlijk de muziek te horen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Expositie Cora Heeskens
Expositie Cora Heeskens

De inspiratie van mijn werk haal ik dicht bij huis, uit de natuur waarin ik mij bevind. Ik schilder in thema’s, dat biedt mij de nodige afwisseling en uitdagingen. Een belangrijk terugkerend thema in mijn werk is het waddengebied met zijn onuitputtelijke veranderingen in licht, kleur en vorm. Ik maak kleine tekeningetjes en foto’s van mijn onderwerp om een bepaalde kleur of vorm vast te houden. Wat ik schilder is niet de werkelijkheid maar een gevoel, een sfeer die ik op dat moment heb ervaren. Een extra bijkomstigheid van het zo werken is dat het uiteindelijke resultaat door iedereen op een eigen (vaak verschillende) manier beleefd wordt. Ik werk voornamelijk met olieverf op doek

Seizoensopening GMvNL - AFGELAST
Seizoensopening GMvNL - AFGELAST

AFGELAST Seizoensopening in de vier kerken van het Grootste Muiseum van Nederland. In elke kerk is een verteller/gids dan wel informatiemateriaal aanwezig die het verhaal van de 'verborgen schat' van de desbetreffende kerk vertelt. En ook aan de inwendige mens wordt gedacht! De officiele opening vindt plaats in de kerk van Pieterburen zaterdag 4 april om 10.30 uur. Wannneer u hierbij aanwezig wilt zijn, moet u zich wel even aanmelden via onderstaande mail.

Hellums Paaspel door Super Librum - AFGELAST
Hellums Paaspel door Super Librum - AFGELAST

AFGELASTIn dit kleine, ontroerende 12e -eeuwse paasspel wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen blijkt het graf al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen hen dat Christus is verrezen. Het 'Hellumse paasspel' is overgeleverd in een uniek, 12e-eeuws missaal, dat ooit in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum. Groningen - Der Aa-kerk - Zaterdag 4 April Aanvang: 20.00 uur, toegang € 24,- Korting: Stadjerspas en leeftijd tot 30 jaar half geld Reserveren: Groningen: via Musica Antiqua Nova Heluum - Walfriduskerk = Zondag 5 april Aanvang: 15.00 uur, entree €12,50 Inwoners van Hellum en omgeving €10,- Reserveren: secretariaat@superlibrum.nl (Ook nog te zien Goede Vrijdag 10 april in het Orgelpark in Amsterdam en op Tweede Paasdag 13 april in de bijzondere Alte Rheder Kirche, in het Emsland (D), nabij Vlagtwedde.)

Concert Tre Canneti - AFGELAST
Concert Tre Canneti - AFGELAST

AFGELAST‘Tre Canneti‘ (de drie rieten) bestaat sinds 2014. De drie spelers kenden elkaar uit andere ensembles en besloten samen het repertoire voor de combinatie van hobo, klarinet en fagot, te verkennen. Bij deze houtblazers wordt de toon gevormd door het in trilling brengen (door blazen) van een enkel riet (bij de klarinet) of een dubbelriet (bij de hobo en de fagot) op een houten pijp met gaten en kleppen. De klank van dit trio is heel eigen en sonoor, en samen hebben de instrumenten een groot toonhoogtebereik. Jan Jakob Mooij (hobo) begon al vroeg met hobo spelen en was tijdens zijn geneeskundestudie en later tijdens zijn specialisatie als neurochirurg actief in diverse (studenten-)orkesten (Bragi, NSO, De Harmonie) en kamermuziek groepen. Zijn hele arbeidzame leven was hij actief in de muziek. Na zijn pensioen behaalde hij het Bachelor diploma Hobo aan het Koninkllijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft een lespraktijk in Glimmen en speelt in diverse ensembles waaronder het trio ‘Tre Canneti’. Nicole Freling (fagot) is in haar studententijd in Leiden begonnen met fagot spelen. Zij heeft naast de geneeskundestudie en haar opleiding tot radioloog altijd tijd vrij gemaakt voor de muziek. Zo heeft ze gesoleerd in het fagotconcert van Mozart en heeft ze met een trio van klarinet, fagot en piano in de Kleine Zaal van het Concertgebouw opgetreden tijdens de festiviteiten rond het 75 jaar bestaan van de Vrienden van het Concertgebouw. Zij speelt nu fagot in verschillende orkesten, waaronder het Amsterdamse orkest Con Brio, en daarnaast in diverse kamermuziek ensembles, waaronder ‘Tre Canneti’. Fred Ruoff (klarinet) is op zijn negende begonnen met klarinet spelen. In Leiden was hij een graag geziene solist in het studentenorkest Sempre Crescendo, waar hij met veel humor in 1978 het concertino van Herman Strategier vertolkte. Nicole en Fred leerden elkaar kennen in Sempre. Naast zijn studie biologie in Leiden heeft Fred in 1985 de opleiding voor uitvoerend musicus aan het Arnhems conservatorium afgerond. Hij gaf klarinetles, maakte deel uit van diverse ensembles, waaronder het blazersensemble Oktopus en het trio Alpaca, en trad en treedt regelmatig op in verschillende kamermuziekensembles. Na een loopbaan in ICT en audit, heeft hij nu meer tijd voor sport en muziek.

Carillonconcert door Henk Veldman
Carillonconcert door Henk Veldman

Gelukkig zijn er ook concerten, die wel doorgaan. Beiaardier Henk Veldman verzorgt in april een serie concerten op het wereldberoemde Hemony carillon. Veldman heeft gekozen voor het thema ‘lente’. Het eerste concert staat gepland voor zondag 5 april. De beiaardier trapt af met Lenteconcert van Vivaldi, vervolgens speelt Veldman een viertal liederen uit ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ (onder andere De winter is verganghen). Daarna zijn liederen uit de Romantiek te horen, met Frühlingslieder van Mendelssohn en Schubert. Ook onze tijd komt aan bod met een medley kinderliedjes over de lente en, wie kent ze niet, Tulpen uit Amsterdam van Herman Emmink en Spring is here van Ella Fitzgerald. Tijdens de bespeling is het vanwege het coronavirus niet mogelijk de toren te bezoeken. Data: 5, 19 en 27 april Aanvang: 14:00 uur Buiten de concerten is het carillon elk heel uur te horen (door middel van de computer) en, nu niemand zijn of haar verjaardag kan vieren, speelt het carillon elke dag om 18:45 uur Lang zullen ze leven.

Cantatedienst Johannes Passion - AFGELAST
Cantatedienst Johannes Passion - AFGELAST

AFGELASTOp deze Palmzondag geeft het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos uitvoering aan de Johannes-Passion. De solisten Agnes van Laar sopraan Marijke Beute alt Han Warmelink tenor Twan van der Wolde tenor Mitchell Sandler bas Luuk Tuinder bas Van oudsher werden er in Leipzig passies en passionsballaden uitgevoerd. Deze traditie mondt in het begin van de 18de eeuw uit in een uitgebreide passietoonzetting, bestaande uit recitatieven, aria’s, en instrumentale delen, van Johann Kuhnau. Bach vervolgt deze ingeslagen weg en schrijft in het eerste jaar van zijn aanstelling als cantor te Leipzig de Johannes-Passion. De tekst van het Johannesevangelie, getoonzet in de recitatieven, is de kern van het werk. De vrije poëzie in de vorm van aria’s en koralen is het commentaar op het lijdensverhaal en de reactie van de gelovigen. De vele korte en felle koordelen maken de handeling zeer levendig en verlenen haar veel dramatiek. Bach werkt door middel van deze elementen het lijdensevangelie uit tot een omvang en intensiteit die al zijn voorgaande kerkmuziek overstijgt. Een meesterwerk dat ook na bijna driehonderd jaar het hart raakt. Voorganger: ds. Evert Jan Veldman Organist: Mannes Hofsink

Optreden Hans Elzinga - AFGELAST
Optreden Hans Elzinga - AFGELAST

AFGELASTOp zondag 5 april om 15:00 uur speelt Hans Elzinga in de Johanneskerk in Losdorp. Met zijn gitaren, fluiten en een herhaalpedaal (loopstation) neemt Hans Elzinga de luisteraar mee naar de andere wereld. Magische klanklandschappen die zich bewegen op de grensvlakken van folk, jazz, wereldmuziek en ambient. Soms hemels, dan weer aards. Heel stilletjes maar ook heftig. Om te bewegen en om bij weg te dromen. Entree € 7- kinderen tot 12 jaar gratis