Activiteiten november 2018

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien. Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Expositie Alef Bet
Expositie Alef Bet

De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed heeft dit jaar als thema ‘Verhalen vertellen’. De dag wordt in Synagoge Groningen gecombineerd met de opening van de expositie Alef Bet over de wereld van het Hebreeuwse alfabet. De Groningse wethouder Paul de Rook zal de expositie op zondag 9 september officieel openen. Programma 9 september13.00 uur - Synagoge geopend voor publiek - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ (duurt 1 uur) 13.55 uur - Welkomstwoord 14.00 Lezing door Paul Gans 15.00 uur - Muzikaal intermezzo verzorgd door Else Marijke Schot en Anne Hesseling - korte pauze 15.30 uur - Opening expositie 'Alef-Bet' - Introductie door curator Kaya Wolff - Toelichting door prof. dr. Wout van Bekkum (RUG) - Officiële opening door Paul de Rook 16.00 uur - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ De Joodse dichter Lex Gans werd in 1916 in Grijpskerk geboren en werkte onder het pseudoniem Paul Lenda als dichter, vertaler en literair agent. Tijdens de bezetting kwam hij door ‘foutieve timing’ in het Doorgangskamp Westerbork terecht. Daar wist hij te ontsnappen om vervolgens na een lange tocht Spanje te bereiken. Op De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed verzorgt zoon Paul een lezing over de tocht die zijn vader Lex ruim 75 jaar geleden maakte. Een Groningse verhalenverteller bij uitstek was Nico Rost. In zijn boek De Vrienden van m’n vader, beschrijft hij het leven in de Joodse gemeenschap van Groningen vóór WO II. Tijdens de Dag van het Europese Joods-Cultureel Erfgoed kunt u tijdens een wandeling in de voetsporen van Rost treden: op diverse plekken in de voormalige joodse buurt van Groningen worden observaties van Rost aangehaald. Deze één uur durende wandeling start om 13.00 en 16.00 uur in de synagoge. De expositie Alef Bet wordt geopend door wethouder Paul de Rook. Twaalf kunstenaars kregen de opdracht om zich door de letters te laten inspireren. Het alefbet bestaat uit 22 letters, maar tegelijk uit zoveel meer. De deelnemende kunstenaars konden de vorm of een aspect dat hen aansprak als uitgangspunt nemen voor hun eigen interpretatie van de letters.

Relieken
Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Bezinningsweek
Bezinningsweek

Van vrijdag 2 november t/m zondag 11 november a.s. staan de Mariakerken van Oosterwijtwerd en Krewerd een week lang in het teken van herdenken en bezinnen. Op vrijdag 2 november is het Allerzielen, de dag waarop de overledenen worden herdacht. De hele week bent u welkom voor een kaars, een kaartje in de herinneringsboom en een moment van stilte en rust. De kerken zijn open tussen 10 en 18 uur. Bovendien is het mogelijk van de ene naar de andere kerk te lopen (4 km) of een rondwandeling te maken (12 km). Een routebeschrijving is in de kerken verkrijgbaar.

Bezinningsweek
Bezinningsweek

Van vrijdag 2 november t/m zondag 11 november a.s. staan de Mariakerken van Oosterwijtwerd en Krewerd een week lang in het teken van herdenken en bezinnen. Op vrijdag 2 november is het Allerzielen, de dag waarop de overledenen worden herdacht. De hele week is ieder welkom voor een kaars, een kaartje in de herinneringsboom en een moment van stilte en rust. De kerken zijn open tussen 10 en 18 uur. Bovendien is het mogelijk van de ene naar de andere kerk te lopen (4 km) of een rondwandeling te maken (12 km). Een routebeschrijving is in de kerken verkrijgbaar.

Khareba & Gogia
Khareba & Gogia

Laat u meevoeren op de mystieke èn krachtige klanken van Khareba & Gogia naar een wereld van bergen, eeuwige sneeuw, lieflijke beekjes, rijk gevulde tafels, wijn, vriendschap en (on)mogelijke liefdes. Khareba & Gogia bestaat uit vier professionele zangers Levan Goliadze (bas-bariton) Koba Giguashvili (bas)Giorgi Gogitadze (tenor en multi-instrumentalist) Soso Zurabauli (tenor) en accordeonist-begeleider Gogi (Zaza) Simonishvili. De leden van Khareba da Gogia hebben een indrukwekkende staat van dienst in het Georgisch staatsensemble Erisioni, Georgisch Radio-en Televisie-Octet en meerdere orkesten. De meerstemmige zang wordt door tenor Giorgi Gogitadze aangevuld met een aantal specifiek Georgische instrumenten zoals de panduri. Daarnaast laat Gogi Simonishvili met zijn accordeon zowel opzwepende dansmuziek als de melodische, lyrische kant van het instrument horen. Georgië, een klein land in de Kaukasus op een knooppunt tussen Oost en West, heeft een eeuwenlange traditie van meerstemmige zang met grote verfijning en regionale variaties. Niet voor niets behoort de meerstemmige zang uit Georgië tot het culturele werelderfgoed van Unesco. Zoals het Georgische landschap een gevarieerd landschap is van bergen, rivieren, wijngaarden, theeplantages en steppen, zo is ook de muziek van het ensemble Khareba & Gogia: rijk en veelzijdig. Het repertoire varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië.Reserveren via Ria de Vos, 050- 5415549 / 06-13645036 of via Facebook.

Galmen in de kerk
Galmen in de kerk

De commissie Kerk in het Dorp – Eenrum zet elke eerste zaterdag van de maand de deur open voor iedereen die in de kerk van Eenrum wil komen zingen, muziek maken of anderszins de unieke akoestiek van deze kerk wil uitproberen. In de afgelopen twee jaar bezochten al veel mensen de Eenrumer kerk om van deze unieke gelegenheid gebruik te maken: zangers en zangeressen, gitaristen, saxofonisten, bandjes, strijk-ensembles, koren etc. Alles kan! Ook het bespelen van het orgel of de piano behoort, uiteraard in overleg, tot de mogelijkheden. Wilt u komen galmen, neem dan uiterlijk de woensdag voor de eerste zaterdag van de maand even contact op met Noor Agter (0595-491830) of stuur een mailtje naar info@kerkinhetdorp.nl.

Natuurwerkdag
Natuurwerkdag

Enkele jaren gelden zijn er tijdens de Natuurwerkdag verschillende werkzaamheden verricht en er is volop gesnoeid. Inmiddels is het groen weer flink teruggegroeid. Er kan weer flink worden gesnoeid en rond het hele kerkhof kan veel opslag verwijderd worden. We hopen er met z'n allen een gezellige en zichtbaar nuttige dag van te maken. Voor koffie, thee en een stevige lunch wordt gezorgd! Maximaal 20 personen (20 volwassenen), er zijn nog 20 plekken (20 volwassenen) over. Opgeven is noodzakelijk!

Musica Antiqua Nova
Musica Antiqua Nova

Trio Soldat: Pianotrio's van Beethoven en Schubert gespeeld door fortepianiste Keiko Shichijo met haar bijzondere geluid, zowel in de klassieke als de nieuwe muziek. Haar traditionele Japanse gevoeligheid en haar kennis van de Europese historische uitvoeringen vormen de achtergrond van haar gevoel voor de muziek, de instrumenten en het verhaal erachter. Samen met Nederlands beste barokvioliste Cecilia Bernardini was zij regelmatig te horen bij Musica Antiqua Nova. Ditmaal vormen ze met Marcus van den Munckhof (cello) het Trio Soldat in een programma met pianotrios van Beethoven en Schubert. Keiko Shichijo speelt op een copie van een 200 jaar oude piano (uit de tijd van Beethoven en Schubert).Toegangsprijs: € 25,00/€ 12,50 tot 30 jaar/stadjerspas