Activiteiten juni 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Van Rottum naar Rottum - Geurt Busser
Van Rottum naar Rottum - Geurt Busser

Met zijn schilderijen neemt Geurt Busser ons mee op reis, van Rottum naar Rottum. Op zijn aquarellen zien we de contouren van het landschap haast vloeibaar overgaan in water en lucht. De reis voert van de wierde Rottum langs restanten van oude geulen van het Wad en langs nog bestaande geulen, de maren. De maren lopen uiteindelijk via het Kromme Riet in zee, daar waar na de indijking van de Noordpolder nu Noordpolderzijl ligt. Vervolgens gaat de tocht van Noordpolderzijl over het Wad, met zijn uitzichten op kust, kwelders en platen, naar de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat.De machtige werking van eb en vloed beleef je nergens zo sterk als in Noordpolderzijl. Eens was het haventje nog fier de enige droogvallende vissershaven van Nederland. 2 keer per dag was er een open verbinding met de rest van de wereld. Later ontoegankelijk geworden voor vissers, werd het even een vluchthaven voor plezier jachten. Nu is Noordpolderzijl verworden tot probleemhaven waar meer schepen in moeilijkheden raken dan op het hele Groninger Wad. Haven en vaarwater vormen het hart van Noordpolderzijl. En juist aan de haven en het vaarwater is ondanks de toeristische investeringen in Noordpolderzijl niets gedaan.De tentoonstelling is onderdeel van een actie om Noordpolderzijl weer toegankelijk te maken zodat de plaatselijke vissers hun thuishaven weer kunnen gebruiken.Geurt Busser heeft het wad en de maren door de jaren heen vereeuwigd in schilderijen. Zijn schilderijen zijn op diverse locaties te zien.Naast de expositie in de kerk van Rottum zijn aquarellen van geurt Busser te zien in het Zielhoes van Noordpolderzijl en in het spijslokaal van het Hogelandmuseum te Warffum. Exposities in het provinciehuis van Groningen en in het Belvedère te Heerenveen worden binnenkort geopend.

Edelsmeedkunst te kijk gezet
Edelsmeedkunst te kijk gezet

Tot en met 27 juni is er in het kerkje van de Stichting Oud-Groninger Kerken in Noordwijk elke zondag een expositie van het werk van de Noordwijker kunstenaar Martien Veldman te bezichtigen. De expositie is getiteld: Edelsmeedkunst te kijk gezet en bevat een overzicht van zijn werk vanaf ongeveer 1975 tot heden. Van 12-14 is er een meet en greet mogelijk met de kunstenaar. De expositie is gratis en coronaproof te bezichtigen.

Expositie Anjet van Linge
Expositie Anjet van Linge

Langzaam gaat het land weer open, kunnen we elkaar weer zien, en ons weer laten ontroeren op manieren die de afgelopen maanden niet mogelijk waren.Requiem - de 125 houten kruizen die vorig jaar tijdens de lockdown zijn gemaakt - zijn ook dit jaar te zien de in eerste weken van her-opening. De Akerk in Groningen biedt deze zomer ruimte aan dit werk - met dank aan een bruikleen van Museum De Lakenhal. In de sacristie staat bovendien de installatie 'Wat is me heilig?', een onderzoeken van in- en uitsluiting, van zwart en wit, van wat ons heilig is.De expositie is van woensdag tot en met zondag te bezoeken. Kunstenares Anjet van Linge is er zelf op zondag 13 juni en zondag 25 juli tussen 14.00 en 17.00.Plan je bezoek en reserveer via e-mail.

Bespeling Hemony carillon Hippolytuskerk ‘Negrospiritu
Bespeling Hemony carillon Hippolytuskerk ‘Negrospiritu

Negrospirituals en Israëlische volksliederen hebben wel wat gemeen, het zijn prachtige melodieën en teksten vol hoop op een beter en vredig leven. Bekende melodieën, we hebben ze allemaal wel eens gehoord, toch raken ze de actualiteit. Heel bijzonder dat Henk Veldman ze laat klinken vanaf het 17e eeuwse Hemonycarillon. Black lives matter en negrospirituals, door het zingen van negrospirituals vonden de slaven troost voor de situatie waarin zij leefden. Nu de strijd en Palestina en Israël weer oplaait hopen we dat wat wordt bezongen in Yerushalayim Shel Zahav, “dat de kinderen van het noord-westen en de kinderen van het oosten ooit vrienden zullen zijn” en dat er vrede zal zijn in Palestina en Israël.Programma: Negrospirituals: - Joshua fit the battle of Jericho - Go down Moses - Give me that old time religion - Nobody knows the trouble I’ve seen - Sometimes I feel like a motherless child - Down by the riverside - It’s a me, o Lord - He’s got the whole world in His hands - Swing low, sweet chariot Israëlische volksliederen - Shalom chaverim - Yerushalayim Shel Zahav - Hava nagila - Hevenu Shalom Alehem - Hatikvah

Schoonheid om de hoek
Schoonheid om de hoek

Fotograaf Wilco van der Laan uit Slochteren wordt geïnspireerd door de wereld en dan vooral door de wereld in de nabije omgeving: het Groninger landschap. Met zijn camera in de aanslag gaat hij ’s morgens vroeg of juist tegen zonsondergang, bij dreigende onweerswolken of juist bij heldere zonneschijn op zoek naar dat ene moment dat het verdient om gefotografeerd te worden. En dan blijkt er veel moois te zien in de provincie Groningen: Schoonheid om de hoek!Let op zondag geopend van 14.00-16.30 uur

Edelsmeedkunst te kijk gezet
Edelsmeedkunst te kijk gezet

Tot en met 27 juni is er in het kerkje van de Stichting Oud-Groninger Kerken in Noordwijk elke zondag een expositie van het werk van de Noordwijker kunstenaar Martien Veldman te bezichtigen. De expositie is getiteld: Edelsmeedkunst te kijk gezet en bevat een overzicht van zijn werk vanaf ongeveer 1975 tot heden. Van 12-14 is er een meet en greet mogelijk met de kunstenaar. De expositie is gratis en coronaproof te bezichtigen.

Quiltfestival Noord Groningen
Quiltfestival Noord Groningen

Stilstand achteruitgang? Stichting Quiltfestival Noord Groningen kijkt vooruit! Wat hebben we een bijzonder jaar in 2020… Hopelijk zijn jullie allemaal zo gezond mogelijk gebleven! Wat is er veel veranderd in de wereld, en wat zijn er veel evenementen uitgesteld, net als ons Quiltfestival in Noord-Groningen. Natuurlijk is dat heel jammer. Maar…. we zijn daardoor wel extra gemotiveerd om volgend jaar een festival neer te zetten dat klinkt als een klok! Om te beginnen hebben we data voor jullie: zet ze maar vast in je agenda: 11, 12 en 13 juni 2021 hopen wij op een stralend festival! Geweldig nieuws! De exposanten hebben toegezegd dat zij er in Wij Nederlanders hebben dan voor de slag om de arm een leuke uitdrukking: “ijs en weder dienende”, nou, het weer is meestal half juni goed genoeg. In onze nieuwe wereld maken we daar dan van, afhankelijk hoe het dan gaat met Corona. Het Quiltfestival 2021 zal volledig Corona proof worden georganiseerd. We volgen de richtlijnen van de Nederlandse overheid en zien zeker mogelijkheden om het festival in aangepaste vorm door te laten gaan.

Het Noordelijk Barok Ensemble in de Kerk van Rottum
Het Noordelijk Barok Ensemble in de Kerk van Rottum

Vrijdagavond 11 juni om 20.00 uur speelt in de Kerk van Rottum Het Noordelijk Barok Ensemble. Het Ensemble bestaat uit Mathilde van Wijnen -viola da gamba, Gadze Heeres -viola da gamba en Jelte Hulzebos -klavecimbel.Zij spelen muziek uit de tijd van de Barok. In die tijd (begin 17e tot halverwege de 18e eeuw) is de viola da gamba een zeer populair instrument. Het heeft namelijk een prachtige zoete toon en het is uitermate geschikt voor het spelen van treurmuziek. Het klavecimbel zorgt hierbij in al zijn veelzijdigheid afwisselend voor begeleiding of een gelijkwaardige partij.Zij laten alle mogelijkheden van de viola da gamba horen, van de vroegste barokmuziek tot muziek van Franse componisten als Marin Marais, Couperin, Abel, de Nederlander Johan Snep en natuurlijk de prachtige Sonate van JS Bach voor viola da gamba en klavecimbel. Graag reserveren via e-mail of telefonisch 06 30705446

Terug naar het begin - Cultureel festival
Terug naar het begin - Cultureel festival

Ga je mee op ontdekkingstocht? Terug naar het begin ziet er dit jaar anders uit. Onder de noemer van ‘Boek een ontdekkingstocht’ bieden we culturele dagreizen* aan, vol kunst, cultuur en natuur! We zijn er klaar voor om je straks coronaveilig mee op pad te nemen in de weekenden van 12 + 13 juni, 19 + 20 juni en 26 + 27 juni. Wil je hierbij zijn? Op vrijdag 7 mei openen we de ticketshop. En tot 1 juni profiteer je van vroegevogelkorting! Kies je culturele dagreis Met een route die je vooraf kiest, maak je een ontdekkingstocht door het historische wierdenlandschap van Groningen. Langs kronkelende weggetjes en oude zeedijken verken je de mooiste uitzichtpunten én lievelingsplekken. Zoals je van ons gewend bent, beleef je onderweg betoverende optredens en spannende kunstprojecten op unieke locaties. Zo geven de culturele ontdekkingstochten je een nieuwe kijk op de omgeving van de gemeente Eemsdelta: voor de nieuwsgierige bezoeker, maar ook voor wie er al jaren woont. Met het coronaveilige aantal van maximaal 30 deelnemers per tocht, is Terug naar het begin intiemer dan ooit!

Bespeling Hemony carillon Hippolytuskerk ‘Groninger be
Bespeling Hemony carillon Hippolytuskerk ‘Groninger be

Muziek uit Groninger beiaardboeken, daarvan zijn er inmiddels 10 verschenen met composities van de Groninger beiaardiers, maar ook met de composities die speciaal voor de compositiewedstrijden van de Stichting Martinibeiaard zijn geschreven. Henk Veldman zal er zeker in slagen ook die composities die geschreven zijn voor het grote Hemony carillon van de Martini te Groningen goed te laten klinken op het veel kleinere Hemony carillon van de Hippolytuskerk van Middelstum. Klassieke muziek afgewisseld met bewerkingen van volksliedjes. Op de dag dat in normale tijden in Groningen Open Torendag zou zijn een mooie ode aan de carillons van Groningen.