In 2022 werd het Titus Stipendium gelanceerd, geïnitieerd door een alumnus Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze zomer wordt wederom een oproep gedaan aan pas afgestudeerde masterstudenten om onderzoeksprojecten voor te stellen die de kennis over het erfgoed van Groninger Kerken vergroten.
Het Titus Stipendium wordt gedurende tien jaar elke twee jaar toegekend en heeft twee belangrijke doelen: het ondersteunen van onderzoek naar het erfgoed van de Groninger kerken, met een focus op roerend erfgoed zoals meubilair en kerkzilver; en jonge, talentvolle onderzoekers (tot dertig jaar) de kans geven hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen, wat een springplank kan zijn voor grotere onderzoeksprojecten.
“Door het Titus Stipendium kan het onderzoek naar de Groninger kerken in hun cultuurhistorische context en in een Europees verband verder gestimuleerd worden”, aldus Patty Wageman, directeur Groninger Kerken.
De late middeleeuwen zijn een bloeitijd voor de Groninger kerken. De circa honderdvijftig kerken en kloosters waren naar alle waarschijnlijkheid voorzien van glas-in-lood-ramen. Deze, vaak beschilderde, ramen zijn een belangrijke bron voor ons begrip van de middeleeuwse verbeelding in Noord-Nederland. Margreet Wieske deed onderzoek naar dit tegenwoordig goeddeels uit het zicht verdwenen fenomeen.
Margreet Wieske (1996) is in 2022 afgestudeerd als archeologe aan de Rijksuniversiteil Groningen. Tijdens haar studie verdiepte ze zich in de kloosterarcheologie van Noord-Nederland. Voor haar masterscriptie keek ze naar de beglazing van het voormaligeklooster Yesse op basis van de glasscherven gevonden tijdens archeologisch veldwerk. Als eerste ontvanger van het Titus Slipendium van Groninger Kerken krijgt dit onderzoek naar het laatmiddeleeuws glas-in lood een vervolg op provinciale schaal.
Beeld: © Duncan Wijting
Het stipendium bedraagt € 15.000,- voor een onderzoek van zes maanden en de voorbereiding van de publicatie (één maand). De resultaten worden gepubliceerd in een artikel voor het tijdschrift Groninger Kerken. Andere vormen van bekendmaking, zoals een lezing, blogpost, of een andere overeengekomen wijze van presenteren, zijn ook welkom. Het is wenselijk dat de ontvangers hun bevindingen publiceren voor een breder wetenschappelijk publiek.
Groninger Kerken werkt voor het Titus Stipendium nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen. Het stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend. Een adviescommissie bestaande uit drs. Patty Wageman | directeur Groninger Kerken, dr. Tino Mager | Assistant Professor History and Theory of Architecture and Urbanism Rijksuniversiteit Groningen en prof. dr. Titus M. Eliëns | voormalig hoofd collecties Kunstmuseum Den Haag en em. hoogleraar Industriële Vormgeving in relatie tot de Kunstnijverheid Universiteit Leiden beoordeelt de inzendingen.
Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Stuur een e-mail naar Carla Wilts van Groninger Kerken. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Kerk open, kom binnen. Houd ze open en blijf ervan genieten.