De doelstelling van de Stichting Oude Groninger Kerken is:
Het in stand houden van historische kerkgebouwen in de provincie Groningen en het bevorderen van de belangstelling hiervoor.

Dit zijn wij

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door:
a . het verwerven, bewaren, restaureren, beheren en ter bezichtiging stellen van monumentale kerken en hun
bijgebouwen en terreinen in de ruimste zin;
b. het streven naar een gebruik van de gebouwen en de terreinen zoveel mogelijk in overeenstemming met hun aard;
c. het nemen van initiatieven op het gebied van adviezen, voorlichting, publicatie en het leggen van contact met bezitters van bouwwerken en terreinen sub a bedoeld;
d. alle andere middelen, welke tot bevordering van dat doel leiden.
(artikel 1 en 2 van de statuten)

Missie SOGK

De Stichting Oude Groninger Kerken zet zich in voor het materiële en functionele behoud van de monumentale Groninger kerken en hun omgeving. Materieel en functioneel gaan bij de SOGK hand in hand. Want oude Groninger kerken zijn niet alleen waardevolle historische gebouwen, het zijn vanouds ook plaatsen van ontmoeting.

Dit zijn wij in het kort
Naam: Stichting Oude Groninger Kerken
Vestigingsplaats: Groningen
Rechtsvorm: stichting
Statuten SOGK - juni 2011
Openingstijden maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur
BTW nummer NL 002890604B01
KvK nummer 41009261
RSIN 0028.90.604

Beleidsplan Stichting Oude Groninger Kerken 2017 - 2020

Het motto van dit beleidsplan voor de periode 2017-2020 is een uitspraak van de Groninger cultuurhistoricus Johan Huizinga: ‘Als we cultuur willen behouden, moeten we haar blijven scheppen.’ De Stichting Oude Groninger Kerken zorgt voor gebouwen die veelal zes, zeven of soms zelfs acht eeuwen oud zijn. Behoud van oude Groninger kerken zien wij als onze kerntaak. Niet eerder in de geschiedenis van onze organisatie, was de urgentie om te scheppen en vernieuwen zo groot. Steeds meer kerkelijke eigenaren dragen hun kerkgebouw aan ons over. Er is sprake van bevolkingskrimp en vergrijzing onder onze achterban. Aardbevingen als gevolg van gaswinning beschadigen de kerken. De druk op onze organisatie neemt toe. In dit Beleidsplan leggen we uit wat dit voor ons betekent, welke consequenties dit heeft en hoe gaan wij hiermee om in die beleidsperiode 2017- 2020.
Bakens van betekenis - Beleidsplan Stichting Oude Groninger Kerken 2017-2020

Jaarstukken 2016

Het actuele thema herbestemming van kerken heeft in 2016 veel landelijke aandacht gekregen en het werk van de stichting in het verslagjaar in belangrijke mate bepaald. Onder andere is dit jaar de planvorming voor herbestemming van de kerken in Beerta, Garmerwolde en Obergum in belangrijke mate voltooid. Na overleg met diverse overheden en instanties lijkt er nu perspectief te zijn op herbestemming van de kerk van Overschild. Voor de herbestemming van de kerk van Onderdendam en het gebouw ’Irene’ bij de kerk van Ulrum zijn de voorbereidingen gestart. Een herinrichting van de kerk van Lettelbert moet dit monument beter geschikt maken voor het gebruik als Iconencentrum voor Noord Nederland.

Jaarstukken
Jaarstukken [Publicatie]

CBF-keur en ANBI

De Stichting Oude Groninger Kerken is in het bezit van het CBF-keurmerk voor goede doelen en is aangewezen als ANBI (algemeen nut beogende instelling). Als ANBI zijn wij vrijgesteld van het betalen van schenk- en erfbelasting.

Jaarrekeningen 2016 geconsolideerde steunstichtingen met de ANBI-status
Stichting Dr. P.H. Wijkfonds Stichting
Fonds Willemsen-Ritzema van Ikema
Stichting Tempel-Zwartsenberg Fonds
Stichting Van Tuikwerd Fonds Stichting
Het Groninger Klokken- en Orgelfonds
Stichting Ausema-de Jong Fonds

Geconsolideerde stichtingen SOGK - overzicht
Stichting Ausema-De Jong Fonds - Reglement uitkeringen aan derden

Klachtenprocedure

Mocht u ondanks bovenstaande toch nog een klacht en/of opmerking met betrekking tot de Stichting hebben, dan kunt u deze mailen naar: info@groningerkerken.nl en wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Code Aardbevingsdossier

Aanleiding.
In de afgelopen periode zijn fricties en onduidelijkheden geconstateerd in de externe communicatie van onze stichting die aanleiding vormden om een code voor de communicatie met de NAM, overheidsinstanties, media, belanghebbenden en betrokkenen in relatie tot het aardbevingsdossier vast te stellen.
Deze code werd vasgesteld in in het SOGK-bestuur op 24 november 2016.