Wij organiseren elk jaar interessante en leuke excursies. We bieden u een gevarieerd programma en brengen u langs een selectie van fraaie kerkgebouwen die onze provincie en Oost-Friesland rijk is. In het programma zijn naast middeleeuwse kerkgebouwen, ook karakteristieke kerkgebouwen uit latere tijden opgenomen.
Op zaterdag 1 juli, woensdag 5, 12, 19 en 26 juli organiseren wij zomerexcursies (alle data zijn volgeboekt).
De zomerexcursies brengen ons evenals die van 2022 naar het Weser-Ems gebied, gelegen direct ten noordoosten van de stad Leer. Dit was een gebied met hoogveen en moerasland dat vanaf halverwege de middeleeuwen ontgonnen is. Aan het verleden herinneren nog de vele kanalen en stroompjes die het gebied doorsnijden. Andere zaken herinneren aan het feit dat dit het grensgebied was tussen de voormalige graafschappen Ostfriesland en Oldenburg. Ook lopen door het gebied al eeuwenlang handelsroutes.
De kerk van Bagband moet rond 1250 zijn gebouwd met een absis. In 1895 maakte de losstaande klokkentoren plaats voor de huidige hoge toren in neogotische stijl. In de kerk bevinden zich een dubbele Madonna in een stralenkrans en een kruisigingsgroep, beiden kunstwerken uit de 15e eeuw. Het orgel werd gebouwd door Heinrich Wilhelm Eckmann in 1775. Op de orgelbalustrade zijn Christus met de vier evangelisten en de twaalf apostelen geschilderd
De van oorsprong middeleeuwse kerk werd in 1853 en in 1881 met twee dwarsarmen uitgebreid, zodat er een transept ontstond. De gewelven zijn toen uitgenomen en vervangen door een balkenplafond. Het koor heeft een inspringende absis en wordt met een triomfboog gescheiden van het schip. De hoofdafbeelding op het altaar retabel herinnert aan het laatste avondmaal en op de vleugels staan afbeeldingen van Christus’ geboorte en lijden. Het orgel uit 1798 is één van de grootste dorpsorgels van Oost-Friesland.
Deze kerk werd gebouwd in 1742 nadat de middeleeuwse kerk was afgebroken. In 1909 kreeg de kerk haar hoge westtoren als vervanger van de klokkentoren op het kerkhof. Op het altaar staat een schilderij met het laatste avondmaal en de voetwassing. Het schilderstuk wordt omlijst met snijwerk en erboven staan afbeeldingen van Petrus en Paulus. Het orgel werd in 1961 gebouwd. De orgelkas stamt uit de 18e eeuw.
De Mariakerk van Holtland werd in de 13e eeuw gebouwd als een recht gesloten zaalkerk. In de late middeleeuwen kreeg het schip een vijfzijdig gesloten koor. De doopvont is van het Bentheimer zandsteen type. Het voorwerp is ouder dan de kerk zelf. Mede daarom wordt verondersteld dat de kerk een houten voorganger gehad heeft. De preekstoel uit 1710 heeft panelen die zijn versierd met plantenmotieven. Het orgel uit 1813 typeert de overgang van late barok naar het classisme. Het instrument is gebouwd door Johann Gottfried Rohlfs uit Esens.
Kerk open, kom binnen. Houd ze open en blijf ervan genieten.