Patty Wageman te gast in talkshow ‘Kerk van alle Kanten’

Directeur Patty Wageman van stichting Oude Groninger Kerken was afgelopen woensdag 20 januari te gast in de live-uitzending van de talkshow ‘Kerk van alle Kanten’. Deze talkshow is geproduceerd door het samenwerkingsverband Toekomst Religieus Erfgoed. Het platform Toekomst Religieus Erfgoed biedt nieuws, opinie, kennis en ruimte voor discussie en verbinding over gebruik, her- en nevenbestemming van religieus erfgoed in Nederland. De live-uitzendingIn de uitzending is - onder leiding van presentatrice Marlies Claasen – gesproken over het openstellen en gastvrijheid van gebedshuizen en de inzet van kunst en cultuur om bezoekers te enthousiasmeren. Deze uitzending terugkijken? Kijk hier de uitzending terug.

Zaalkerkje Klein Wetsinge - de ultieme pauzeplek

De kerk is niet alleen een plek voor samenkomst en viering, maar biedt ook de rust en stilte om je naar binnen te keren en te bezinnen. In ons drukke leven, en in de steeds vollere steden, neemt de behoefte aan ‘ontsnappingsmomenten’ toe. We doen aan yoga en meditatie, of gaan uitwaaien in de natuur. Het zaalkerkje in het Groningse dorp Klein Wetsinge ligt aan een populaire wandel- en fietsroute, op een prachtige plek aan het Reitdiepdal. Deze kwaliteit vormde het vertrekpunt voor de transformatie tot de ultieme ‘pauzeplek’.(De Volkskrant - Kirsten Hannema - 15 januari 2021)

Tentoonstelling ‘GIMME SHELTER’ verlengd tot en met 5 april

Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken presenteren een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER' toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief. De tentoonstelling zou oorspronkelijk tot en met 28 februari te zien zijn in de Der Aa-kerk. Nu de kerk langer gesloten blijft (t/m 9 februari) vanwege de maatregelen rond het coronavirus, is besloten de tentoonstelling te verlengen tot en met 5 april 2021. Zo krijgen belangstellenden straks alsnog de kans om te komen kijken.

Kerktorens in Het Hogeland staan te koop, maar wat moet je ermee?

Gemeente Het Hogeland wil molens, kerktorens en dorpshuizen verkopen waaronder veertien monumenten. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Omwonenden van de monumentale klokkentoren in Westerdijkshorn zijn verbaasd. Hun toren sierde vaak trots de gemeentegids van voormalige gemeente Bedum, nu staat ie opeens in de verkoop. Ook voor de torens in Eenrum, Pieterburen, Usquert, Noord- en Zuidwolde wordt een nieuwe eigenaar gezocht, net als voor een aantal molens. Het zijn allemaal rijksmonumenten. (Dagblad van het Noorden - 11 januari 2021 - Gea Meulema)Artikel DvhN - 13 januari - PDF

De Mariakerk van Krewerd werd de mooiste SOGK-kerk

Zeg je december, dan zeg je lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt een verkiezing over gehouden.......daarom nu ook: wat vind jij de mooiste SOGK-kerk? De meeste stemmen tellen. De Mariakerk van Krewerd is uitgeroepen tot de mooiste kerk van de Stichting Oude Groninger Kerken. De Jacobuskerk van Zeerijp greep net naast de titel en eindigde op de tweede plaats. De Der Aa-kerk in Groningen werd derde. .