Op orgeljacht door de provincie van de bijzondere kerken

Datum 11 juli 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Ontdek hier de hele zomer de mooiste ommetjes en volg elke week nieuwe audiotours door heel Nederland. (De Volkskrant 12 juli 2020)

Op orgeljacht door de provincie van de bijzondere kerken

Nergens staan zoveel historisch interessante kerkorgels als in Groningen. Pak de fiets voor een tocht langs een aantal bijzondere kerken met muziekredacteur Merlijn Kerkhof. (Der Volkskrant - Door Merlijn Kerkhof - Illustraties Joost Stokhof, Foto’s: Simon Lenskens)

 

'De uitspraak ‘Er gaat niets boven Groningen’ klopt misschien niet helemaal, maar als het om een ding gaat, is de provincie onovertroffen. Nergens vind je zo gruwelijk veel bijzondere historische orgels per vierkante kilometer. Het zijn de pronkstukken in de vaak kleine kerkjes die op de hoogste punten van de wierdes staan, de kunstmatige heuvels die eens bescherming boden tegen de zee. Ieder plaatsje heeft wel zo’n klinkende tijdmachine, meestal bekostigd door de rijke herenboeren. Sommige orgels zijn wereldberoemd. Dus kan het zomaar gebeuren dat er in een dorpje met 245 inwoners ineens een bus vol Koreanen stopt.'