
Op orgeljacht door de provincie van de bijzondere kerken
Ontdek hier de hele zomer de mooiste ommetjes en volg elke week nieuwe audiotours door heel Nederland. (De Volkskrant 12 juli 2020)
Ontdek hier de hele zomer de mooiste ommetjes en volg elke week nieuwe audiotours door heel Nederland. (De Volkskrant 12 juli 2020)
Ds. Aafke Nicolai wilde op zoek naar spiritualiteit in Ierland, maar dat werd door het coronavirus Oost-Groningen. „Het gaat om ruimte maken voor God en de ander. Of je nu thuisblijft of ver weg gaat.” (Friesch Dagblad - donderdag 9 juli 2020 - Aafke Nicolai)
Marketing Groningen verspreidt de komende maanden weer een nieuwe editie van het Groningen Magazine. Het ‘inspirerende magazine’ wordt gedrukt in een oplage van 80.000 exemplaren. Download Magazine
In 2018 ontstond bij de beeldhouwer Hans Rikken het idee een presentatie te maken met als focus een nieuw, groot ruimtelijk werk. Dit resulteerde in de indrukwekkende houten sculptuur Weet de Zon van de Schaduw die centraal staat in de gelijknamige tentoonstelling in de Der Aa-kerk, in het hart van de stad Groningen. De Der Aa-kerk is een van de kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Rondom het beeld is er in het koor en de kooromloop van de kerk ander werk te zien uit het oeuvre van Hans Rikken. Er worden foto’s en modellen van gerealiseerde kunstopdrachten getoond en is er een ‘atelierkast’ met ruim negentig kleinere beelden.
Nu wij als Nederlanders dit jaar veelal in Nederland op vakantie gaan, is het wellicht een goed idee eens een Groninger kerk en/of toren te gaan bezoeken. Is het niet zo dat als je op vakantie in het buitenland bent, je dan ook vaak een kerkje binnenloopt? Even de stilte en de rust daar voelt? De magie ervaart? En dat kan ook in Groningen. Prachtige middeleeuwse kerken met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels staan klaar om bewonderd te worden. De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakt zich al meer dan vijftig jaar sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten.
In de periode van 15 juli tot en met 19 augustus vindt de derde editie van Monnikenwerk plaats. Opnieuw werken 11 kunstenaars uit de regio in onze oude kerken. Elke woensdag zijn de kunstenaars in stilte aan het werk en is bezoek welkom tussen 17.00 en 20.00. Ook in deze derde editie hopen de kunstenaars samen met de bezoekers te ontdekken waartoe de ruimte van een oude kerk uitnodigt en of er kunst kan ontstaan die raakt aan iets dat groter is dan wij. De deelnemende kerken behoren allemaal tot de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
School, kerk en museum: de Schoolkerk van Garmerwolde is alles in één. “In dit stuk van Groningen vind je de grootste dichtheid aan Romaanse kerken.” (NDC Mediagroep 7 juli 2020)
Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen. Met je voeten in de klei van de uitgestrekte polders. Varend langs zeehonden op een bed van zand. In een stoere, eeuwenoude kerk. Of ergens in een zijstraat van een zijstraat, dwalend door de stad. Onze ruimte is onze rijkdom. Hier kom je tot rust en tot leven. Gelukkig ben je in Groningen. (Zomercampagne Marketing Groningen )
In de komende jaren zullen honderden kerken de deuren moeten sluiten. Wat gaat er met al dat religieus erfgoed gebeuren? Het kabinet wil dat Nederlandse gemeenten er plannen voor gaan maken. Daar staan de gemeenten voor in de rij. Maar is daarmee de toekomst van al die kerkgebouwen gewaarborgd? (Bas Roetman in Trouw - 4 juli 2020)
De website www.groningerkerken.nl was al voor een deel vertaald in het Duits en het Engels. Dat betrof voornamelijk het algemene gedeelte. Maar onlangs hebben twee van onze vrijwilligers het onderdeel Onze kerken - op de kaart - in het Duits en het Engels vertaald. Dit betekent dat nu ook de Duitstalige en de Engelstalige websitebezoeker informatie over de 93 kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken in zijn en haar eigen taal kan vinden. En als extraatje voegden we ook onze panoramafoto’s toe aan deze delen van de site – de manier om nu ook van afstand een goede indruk van het interieur van de kerk te krijgen.