Hans Rikken in de Der Aa-kerk

In 2018 ontstond bij de beeldhouwer Hans Rikken het idee een presentatie te maken met als focus een nieuw, groot ruimtelijk werk. Dit resulteerde in de indrukwekkende houten sculptuur Weet de Zon van de Schaduw die centraal staat in de gelijknamige tentoonstelling in de Der Aa-kerk, in het hart van de stad Groningen. De Der Aa-kerk is een van de kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Rondom het beeld is er in het koor en de kooromloop van de kerk ander werk te zien uit het oeuvre van Hans Rikken. Er worden foto’s en modellen van gerealiseerde kunstopdrachten getoond en is er een ‘atelierkast’ met ruim negentig kleinere beelden.

Torens en kerken deze zomer geopend

Nu wij als Nederlanders dit jaar veelal in Nederland op vakantie gaan, is het wellicht een goed idee eens een Groninger kerk en/of toren te gaan bezoeken. Is het niet zo dat als je op vakantie in het buitenland bent, je dan ook vaak een kerkje binnenloopt? Even de stilte en de rust daar voelt? De magie ervaart? En dat kan ook in Groningen. Prachtige middeleeuwse kerken met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels staan klaar om bewonderd te worden. De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakt zich al meer dan vijftig jaar sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten.

Monnikenwerk 2020 derde editie

In de periode van 15 juli tot en met 19 augustus vindt de derde editie van Monnikenwerk plaats. Opnieuw werken 11 kunstenaars uit de regio in onze oude kerken. Elke woensdag zijn de kunstenaars in stilte aan het werk en is bezoek welkom tussen 17.00 en 20.00. Ook in deze derde editie hopen de kunstenaars samen met de bezoekers te ontdekken waartoe de ruimte van een oude kerk uitnodigt en of er kunst kan ontstaan die raakt aan iets dat groter is dan wij. De deelnemende kerken behoren allemaal tot de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Belangrijk deel van de website nu ook in het Engels en het Duits

De website www.groningerkerken.nl was al voor een deel vertaald in het Duits en het Engels. Dat betrof voornamelijk het algemene gedeelte. Maar onlangs hebben twee van onze vrijwilligers het onderdeel Onze kerken - op de kaart - in het Duits en het Engels vertaald. Dit betekent dat nu ook de Duitstalige en de Engelstalige websitebezoeker informatie over de 93 kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken in zijn en haar eigen taal kan vinden. En als extraatje voegden we ook onze panoramafoto’s toe aan deze delen van de site – de manier om nu ook van afstand een goede indruk van het interieur van de kerk te krijgen.

Weet de Zon van de Schaduw - 14 t/m 23 augustus

In 2018 ontstond bij de beeldhouwer Hans Rikken het idee een presentatie te maken met als focus een nieuw, groot ruimtelijk werk. Dit resulteerde in de indrukwekkende houten sculptuur Weet de Zon van de Schaduw die centraal staat in de gelijknamige tentoonstelling in de Der Aa-kerk, in het hart van de stad Groningen. Rondom het beeld is er in het koor en de kooromloop van de kerk ander werk te zien uit het oeuvre van Hans Rikken. Er worden foto’s en modellen van gerealiseerde kunstopdrachten getoond en is er een ‘atelierkast’ met kleinere beelden. De expositei is te zien van 14 t/m 23 augustus in de Der Aa-kerk in Groningen.