Wordt het deze zomer Marseille? Of Marsum? Wij weten het wel.

Als u in het buitenland op vakantie bent, loopt u dan ook vaak een kerkje binnen? Even de stilte en de rust voelen? De magie ervaren? Maar wist u dat in Groningen ook bijna 100 middeleeuwse kerken staan? Met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels. De Stichting Oude Groninger Kerken maakt zich sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten. Dat is hard nodig, zeker ook door de aardbevingen. Draagt u de Groninger kerken ook een warm hart toe, dan kunt u al helpen voor € 17,50 per jaar.

Omgang met religieus erfgoed in de provincie Groningen

Kerken zijn herkenningspunten in het vlakke Groninger landschap. Vaak staan ze er al eeuwenlang en zijn ze al die tijd het middelpunt van de dorpen geweest. Hun voortbestaan is in de afgelopen decennia niet altijd zeker geweest. Vanuit de Groningse samenleving ontstonden initiatieven, zoals de Stichting Oude Groninger Kerken, om het voortbestaan van het religieuze erfgoed te waarborgen. Hieruit komen enkele interessante inzichten naar voren voor volksvertegenwoordigers en bestuurders van het CDA. (Tekst Jan Dirk van der Borg en Erik Wubs - Bestuursforum juni 2020)

Hannes Minnaar in de Der Aa-kerk

Op zaterdag 11 juli sluit meesterpianist Hannes Minnaar een serie concerten in zes grote Nederlandste stadskerken af in de Der Aa-kerk in Groningen. Op het programma staan de Goldbergvariaties van J.S. Bach en een speciaal voor deze concertreeks gecomponeerd (kort) stuk van Daan Manneke. Gezien de dan geldende coronamaatregelen is hiervoor een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Honderd gelukkigen kunnen die zaterdagavond oog- en oorgetuige zijn van dit heel bijzondere concert in de Der Aa-kerk, een van de kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken en misschien wel de mooiste kerk van Groningen.

Schoolkerk open voor publiek

Vanaf zaterdag 13 juni 2020 is de Schoolkerk in Garmerwolde ieder weekend open voor publiek. In de toren is de gloednieuwe tentoonstelling ‘Feest! In Oost en West’, een project van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) te zien. Op de Escher-achtige trap, ontworpen door architectenbureau MX13, komen acht feesten uit de christelijke en islamitische traditie tot leven. De feesten zijn verbeeld door de ontwerpers van Studio 212 Fahrenheit. De kerk en de toren van Garmerwolde behoren tot het bezit van de SOGK. Openingstijden zijn zaterdag en zondag van 10:00 -18:00 uur.

Orgelconcerten in coronatijd - Ook met livestream

Op woensdag 3 en 17 juni organiseren Stichting Oude Groninger Kerken en Bijzondere Locaties Groningen twee orgelconcerten in de Der Aa-kerk Groningen Organisten Peter Westerbrink en Leonore Lub zijn dan te horen op het prachtige Schnitgerorgel in deze kerk. Beide concerten kunnen ook via een livestream worden gevolgd. Op 3 juni klinkt er muziek van J.S. Bach 1685-1750) tot Jan Welmers (1937). Op 17 juni zijn werken van Vincent Lübeck (1654-1740) en J.S. Bach te horen. Aanvang van beide concerten is 19.30 uur en beide duren een uurtje.

The Schoolchurch: unique space for Children to shape the future

Europe embodies a rich culture of history, religion and politics. This culture can be read in retrospective in buildings, spread over the whole territory of Europe, such as churches and monasteries. Religious heritage often is described as something from the past, since Europe is still secularizing. In the Schoolchurch, religious heritage is not exclusively about the past. The medieval church and tower, with 16th century vault paintings is presented in close connection with brand new architecture and design, of the highest artistic level. Children are invited to learn about human beings as extremely imaginative creatures, in history as well as today. The unique, attractive and rich learning environment engages them to submerge into what people believed and found important throughout times, and today, and invites them to tell about their own believes, experiences and traditions. It's not our heritage we should foster and feed. It's our children, because they form the future. In the Schoolchurch we facilitate building a positive society, together. An urgent and beautifull task. (European Heritage story - Agmar van Rijn - 2020)