Kerken in de coronacrisis: over buffers en nabij zijn

05 mei 2020

Kerken in de coronacrisis: over buffers en nabij zijn

De coronacrisis heeft op alle kerken een enorme impact. Koepelorganisaties zijn bezig de (financiële) gevolgen in kaart te brengen. Ondertussen zit men niet stil, er wordt al druk nagedacht over openstelling in het nieuwe 1,5 meter tijdperk. Tegelijk spelen kerken een belangrijke maatschappelijke rol in ‘nabij zijn’ in moeilijke tijden. (Toekomst Religieus Erfgoed - 5 mei 2020)

SOGK in Coronatijd

‘We gaan er nu vanuit dat we tot september geen activiteiten kunnen ontplooien’, zegt Patty Wageman, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken. De grote Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk in Groningen zijn gesloten. Kleine kerken in de provincie zijn voor diensten gesloten, maar voor individuele personen toegankelijk, voor zover de infrastructuur van betaald personeel en (veelal senior) vrijwilligers dat toelaat. ‘Als stichting kunnen we de lopende kosten voorlopig opvangen’, zegt Wageman. Dankzij de vorming van een continuïteitsreserve, speciaal bedoeld voor onvoorziene omstandigheden wanneer inkomsten wegvallen, hebben we een buffer kunnen opbouwen die nu goed van pas komt. Maar we lijden natuurlijk wel flinke verliezen.’

Lees hier meer

 

Ook vervullen de kerken zo goed en zo kwaad als dat gaat hun sociaal-maatschappelijke functies. ‘Mensen komen even binnen om een kaarsje te branden of even te zitten voor een moment van bezinning. Je merkt aan de reacties in de gastenboeken dat dit voor mensen waardevol is’, vertelt Patty Wageman over de kleine kerken in Groningen.