Wadapatja Beste Groninger Boek

Vandaag, vrijdag 22 mei, maakte Noordwoord de winnaars van het Beste Groninger Boek bekend. In de categorie non-fictie was dat Martin Hillenga met Wadapatja en in de categorie fictie het boek De herinnerde soldaat van Anjet Daanje. De bekendmaking en prijsuitreiking zou op 15 maart plaatsvinden en kon op de valreep niet doorgaan door de coronamaatregelen. Vandaag kregen de twee prijswinnaars met inachtneming van de gepaste afstand een kunstwerk van Janneke Hoek uitgereikt. Daarnaast kunnen beide schrijvers op werkweekend naar Oosterhouw.

Domies Toen meest noordelijke Botanische tuin van Nederland

Niet iedereen weet of verwacht het, Domies Toen in Pieterburen is de meest noordelijke botanische tuin van Nederland. Het predicaat botanische tuin wordt niet zomaar gegeven en wordt iedere 5 jaar opnieuw herijkt aan de criteria die de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) hieraan stelt. Criteria als goed collectiebeheer, het hebben van een beheerplan en goed besturen zijn binnen de criteria van essentieel belang. Artikel DvhN - Domies Toen in Pieterburen krijgt opnieuw predicaat botanische tuin.

Pronkjewailspel gelanceerd

De organisatie van Tocht om de Noord (o.a. Pronkjewailpad) presenteert op zaterdag en zondag 9 & 10 mei het Pronkjewailspel: een gratis app waarmee je thuis het Pronkjewailpad kunt wandelen en op een virtuele en (inter)actieve manier Groningen kan ontdekken. De lancering (9 & 10 mei) gaat gepaard met een bijzondere opening: "de Thuiswedstrijd van Groningen". In dit weekend wordt iedereen opgeroepen om thuis cq in de buurt zoveel mogelijk kilometers af te leggen met het Pronkjewailspel.

De boerenkathedraal van Loppersum

Loppersum was de laatste jaren het epicentrum van de Groningse aardbevingen. Maar Loppersum is ook het dorp van de Petrus en Pauluskerk. Het ”pronkjewail” is de meest recente aanwinst van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het Groningse dorp Loppersum, met ongeveer 2500 inwoners, heeft een kerk als een kathedraal. Het is na de Der Aa-kerk in de stad Groningen het grootste kerkgebouw dat de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in eigendom heeft. De kerk wordt van oudsher ”de boerenkathedraal” genoemd. De oudste gedeelten van het imposante bakstenen gebouw met het vijfzijdige koor dateren uit de twaalfde eeuw. (Jan van Reenen in Reformatorisch Dagblad 2 mei 2020)