Nieuws

Overdracht pastorie en leerkamer naar SOGK
Overdracht pastorie en leerkamer naar SOGK

Op donderdag 27 juni werd de pastorie met leerkamer, in Drieborg van de Ds. Aderstichting overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Deze overdracht vond ter plekke plaats in Drieborg. Het bestuur van de Ds. Aderstichting, eigenaar van het complex, heeft de Stichting Oude Groninger Kerken gevraagd de zorg van dit complex met de bijzondere geschiedenis over te nemen, een passende bestemming te geven en daarmee te bewaren voor de toekomst.

Fototentoonstelling Passanten in Der Aa-kerk
Fototentoonstelling Passanten in Der Aa-kerk

In de periode van zaterdag 22 juni tot en met zondag 18 augustus is in de Der Aa-kerk in Groningen de expositie ‘Passanten’ te zien. In opdracht van de jubilerende Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakte fotograaf Taco Anema 94 fotoportretten van gebruikers van Groninger kerken. Het tentoonstellingsontwerp is van de hand van Studio 212 Fahrenheit. De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. De entree is 1,-, inbegrepen in de prijs is de begeleidende catalogus, deze is verkrijgbaar in de kerk.

Groningen hart van discussie over religieus erfgoed in een divers Europa
Groningen hart van discussie over religieus erfgoed in een divers Europa

Dankzij een conferentie georganiseerd door het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Oude Groninger Kerken, is Groningen van 19 tot 21 juni het internationale centrum van deskundigen op het gebied van religieus erfgoed. Ruim 175 wetenschappers, erfgoed specialisten, beleidsmakers en studenten van over de hele wereld komen tijdens deze conferentie bij elkaar om te onderzoeken hoe erfgoed ingezet kan worden als verbindend element in multiculturele samenlevingen, in plaats van als middel om minderheden buiten te sluiten. Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, zal op donderdag 20 juni tijdens een grote plenaire sessie in de Der Aa-kerk zijn visie geven op erfgoed.

Bouwbord 6 juni Garmerwolde - nu met filmpje!
Bouwbord 6 juni Garmerwolde - nu met filmpje!

De bouwwerkzaamheden aan de kerk en toren te Garmerwolde, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie, worden op 6 juni 2019 officieel gestart met de onthulling van het bouwbord ter plekke. Inge Jongman, wethouder gemeente Groningen met o.a. Dorpenbeleid in haar portefeuille en Dimph Schreurs, hoofd Publiek en Educatie van Museum Catharijneconvent Utrecht nemen deze taak op zich. Aan het eind van dit jaar levert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) dit bijzondere project: Feest! In Oost en West in Garmerwolde naar verwachting op.

Expositie pinhole fotografie
Expositie pinhole fotografie

In de periode van 18 juni – 30 december 2019 is er in het toegangsgebouw van de Remonstrantse kerk een expositie van kerkenfoto’s die met de eeuwenoude techniek ‘pinhole’ – lichtval door een klein gaatje, zijn gemaakt. Schilders uit de Gouden Eeuw maakten al gebruik van deze techniek om zo perspectivisch lastige onderwerpen als een landschap of een ruimte gemakkelijker te kunnen schilderen. Veel vroege foto’s werden ook gemaakt met behulp van deze techniek

Gouden Bomenfonds in het DvhN
Gouden Bomenfonds in het DvhN

Al vijftig jaar beheert en onderhoudt de SOGK tientallen kerken en synagogen, maar ook unieke historische kerkhoven. Deze kerkhoven zijn niet alleen van grote waarde vanwege de vele, vaak monumentale graven en grafstenen, maar ook door de prachtige bomen en boomgroepen en andere bijzondere flora en fauna. Maar er liggen bedreigingen voor deze kerkhoven op de loer. Om die het hoofd te bieden, heeft de SOGK onlangs het Gouden Bomenfonds in het leven geroepen, speciaal bedoeld voor herstel van deze kerkhoven.