Nieuws

Open Toren-Dag 8 juni stad en provincie Groningen
Open Toren-Dag 8 juni stad en provincie Groningen

De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken. Dat was 20 jaar geleden al het idee van de Stichting Klokkenspel Groningen. En zo is het sindsdien op de tweede zaterdag in juni op die plaatsen in onze provincie waar zich torens met carillons bevinden. Niet alleen dat carillon is dan de aandachttrekker, maar ook de luidklokken, de torenuurwerken en – in sommige gevallen – de oude speeltrommels. En daarnaast natuurlijk het prachtige uitzicht dat het publiek vanuit de torens heeft over Stad en Ommeland.

Lezing De Afscheiding Marcel de Jong
Lezing De Afscheiding Marcel de Jong

Op donderdag 6 juni 19.30 uur verzorgt Marcel de Jong, schrijver, columnist en journalist een lezing in de remonstrantse kerk, het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) met de titel: ‘De Afscheiding’. Tijdens deze lezing gaat u terug naar 1834. U voelt dan hoe dapper De Cock en zijn aanhangers waren. En hoe belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. De Afscheiding uit 1834 begon in de Catharinakerk in Ulrum en is onlosmakelijk verbonden met dominee Hendrick de Cock.

Operatie ODE
Operatie ODE

Maandag 13 mei jl. werd de 50ste verjaardag van de Stichting Oude Groninger Kerken gevierd in de Der Aa-kerk in Groningen. Een van de onderdelen vormde de presentatie van de jubileumuitgave Ode aan de Groninger kerken. Het eerste exemplaar was voor René Paas, commissaris van de Koning van de Provincie Groningen. In de afgelopen periode stroomden de bestellingen bij de SOGK binnen en een aantal van deze bestellingen, circa 300 stuks, worden op vrijdag 17 mei a.s. opgehaald. De bestellers zijn zo’n 300 donateurs van de SOGK uit Stad en Ommeland en far beyond.

Pastorie Hendrick de Cock naar SOGK
Pastorie Hendrick de Cock naar SOGK

Op 27 mei wordt de pastorie bij de kerk van Ulrum overgenomen door de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De kerk van Ulrum werd al in 2013 overgedragen aan de SOGK. De kerk en de bijbehorende pastorie van Ulrum zijn vooral bekend door De Afscheiding uit 1834 en onlosmakelijk verbonden met dominee Hendrick de Cock. De Afscheiding, het begin van de scheuring binnen de Nederlandse Hervormde Kerk leidde tot het ontstaan van de gereformeerde kerken.

Gouden jubileum SOGK - 13 mei 2019
Gouden jubileum SOGK - 13 mei 2019

Op maandag 13 mei is het 50 jaar geleden dat de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) werd opgericht door een groep verontruste burgers om het dramatische verval van talloze middeleeuwse kerken op het Groningse platteland te stoppen. Dit wordt o.a. gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden op 13 mei in de der Aa-kerk. Vanaf maandag 6 mei is via RTVNoord het feestelijke jubileumspotje te zien (en te horen). En dit sluit niet toevallig af met: Hoera! De 50 gouden kerken van Groningen zijn open.

Programma Terug naar het begin online
Programma Terug naar het begin online

Tijdens Terug naar het begin wijzen ze je de weg naar de volgende voorstelling. Verborgen in oude Groninger kerken gebeuren hier mooie dingen. Van subtiele pop en ontwapenende verhalen tot klassieke meesterwerken en kunstenaars die je laten verwonderen over de wereld om je heen. Met je zelfgekozen route op zak rijd je over kronkelende weggetjes en oude zeedijken. Verken dit bijzonder stukje Nederland, en ontdek verrassende optredens op unieke locaties.