Pieter van Vollenhovenprijs voor SOGK

Datum 16 november 2019

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

Op zaterdag 16 november namen negen initiatiefnemers onder wie Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken) van een herbestemming van een monumentale kerk of kapel de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Met de uitreiking van de herbestemmingsprijs wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in ons land te behouden. In de herbestemde Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem, een van de winnaars, werd de prijs persoonlijk uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Ingrid van Engelshoven.

Prijs voor Molukse kerk Appingedam

Een van de winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs van dit jaar is: De Eben Haezer kerk in Appingedam, het oudste en nog functionerende Molukse kerkgebouw in Nederland, is door de inzet van Stichting Oude Groninger Kerken nu ook een informatiepunt over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap.

Toespraak minister Van Engelshoven bij de uitreiking van de Van Vollenhovenprijs op 16 november in Arnhem.
Toespraak

 

Met de prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, wil prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn grote waardering uitspreken voor de initiatiefnemers van deze herbestemmingen: “Het zijn allemaal voorbeelden van geslaagde herbestemmingen van religieus erfgoed. Kerken of kapellen, die door het doorzettingsvermogen van deze initiatiefnemers behouden blijven. En daarvoor heb ik grote waardering”.
De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. In de afgelopen jaren werden zeven initiatiefnemers geëerd met deze bijzondere prijs. Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Dit geldt voor alle typen monumenten, maar in het bijzonder voor religieus erfgoed. Om die reden heeft de jury ervoor gekozen om de prijs dit jaar uit te reiken aan negen kerken en/of kapellen die zich dit jaar voor de prijs hadden aangemeld. Ieder jaar is er een geldbedrag van € 10.000,-beschikbaar, dit bedrag wordt dit jaar verdeeld onder de negen winnaars.