Directeur SOGK pleit voor ruimhartiger aanwijzing naoorlogse monumenten

Directeur Peter Breukink van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) pleit voor een ruimhartiger aanwijzing van naoorlogse gebouwen. Speciaal voor gebouwen tussen 1945 en 1955 die het verhaal van ‘herrijzend Nederland’ vertellen. Ze zijn vaak heel kwetsbaar en zeldzaam gezien de eenvoudige bouwwijze door het toenmalige gebrek aan bouwmaterialen. Van die gebouwen zijn er heel veel al afgebroken of ingrijpend veranderd. Een nog redelijk gaaf gebouw behoort inmiddels tot de zeldzaamheden.

Pieter van Vollenhovenprijs voor SOGK

Op zaterdag 16 november namen negen initiatiefnemers onder wie Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken) van een herbestemming van een monumentale kerk of kapel de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Met de uitreiking van de herbestemmingsprijs wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in ons land te behouden. In de herbestemde Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem, een van de winnaars, werd de prijs persoonlijk uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Ingrid van Engelshoven.

Van Oeckelenorgel naar Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) draagt op 29 november het Van Oeckelenorgel uit de voormalige kerk van Garsthuizen over aan de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl (SNO). Het orgel dateert uit 1900 en heeft vele jaren trouw dienst gedaan in de Garsthuizer kerk. Doordat die kerk ernstig in verval was geraakt en ook nog eens forse aardbevingsschade had, was restauratie niet haalbaar en werd de kerk, inmiddels eigendom van de SOGK, in 2015 gesloopt. Daarmee was er geen plek meer voor het monumentale Van Oeckelenorgel.