Verhalen Groninger kerken

De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.

Een kerk zonder dorp.

De kerk van Heveskes staat eenzaam in het landschap rond Delfzijl. In de oprukkende industrie en moderniseringsgolf van de jaren 1950 moest veel wijken voor de plaatselijke haven, waarvan men toen dacht dat die heel erg zou gaan groeien. Een aantal dorpjes is in deze moderniseringsgolf opgeslokt, of zelfs bij voorbaat gesloopt. De kerk van Heveskes heeft zich in al dit geweld wonder boven wonder staande weten te houden. De voorspelde groei bleef steken, en Heveskes werd een spookdorp. Dit kunt u heel letterlijk opvatten! Bent u nieuwsgierig geworden? Lees dan ons verhaal over de kerk van Heveskes.