De atlas van Beckeringh (Nu met 20% donateurskorting!)

Terug naar het overzicht

De kaarten in De Atlas van Beckeringh tonen de dynamiek van het Groninger land, een gebied dat in de 18e eeuw nog volop bezig was met de inpolderingen langs de kust en de veenontginning in het binnenland. De vele kaarten, tekeningen en historische afbeeldingen bieden een vaak verrassende blik op de wereld die Beckeringh onder ogen heeft gehad. De provinciekaart die hij in 1781 maakte, geniet vooral bekendheid door de kaartrand waarin 24 borgen (adelijke huizen) zijn afgebeeld. Maar ook de kaart zelf is een unieke bron voor de kennis van het Groninger landschap in de 18e eeuw. Onbekend waren tot voor kort de vele voorstudies die Beckeringh tekende in de aanloop naar de uitgave van zijn wandkaart, zowel gedetailleerde schetskaartjes als tekeningen van de talrijke buitenhuizen.

Redactie: Martin Hillenga, Reinder Reinders en Auke van der Woud in samenwerking met Stichting Groninger Historische Publicaties.

Fotografie: Marieke Kijk in de Vegte.

Auteurs: Reinder Reinders, Egge Knol, Martijn van Leusen, Jan Molema en Tonnis Musschenga.

Onze webwinkel is helaas niet toegankelijk via de smartphone. Gebruik s.v.p. een tablet, laptop- of desktop computer om onze webwinkel te bezoeken. U kunt natuurlijk ook terecht in onze 'echte' winkel: Coehoornsingel 14, 9711 BS Groningen, 050 31 23 569.