Maatregelen SOGK i.v.m. coronavirus

Datum 28 september 2020

Terug naar NieuwsTerug naar het Nieuwsoverzicht

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) neemt maatregelen om niet bij te dragen aan de verdere verspreiding van het coronavirus.

Coronamaatregelen verlengd, openingsplan gepresenteerd (persconferentie 13 april 2021)

Tijdens de persconferentie op 13 april zijn de huidige coronamaatregelen verlengd. Wel is er een overzichtelijk openingsplan gepresenteerd: stap voor stap meer mogelijk. De stappen in het document zijn op hoofdlijnen. De genoemde datums hangen af van het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen. Daarnaast gelden per sector voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers.

Openingsplan Rijksoverheid: stap voor stap meer mogelijk [PDF]

Huidige coronamaatregelen verlengd (persconferentie 23 maart 2021)

De huidige coronamaatregelen zijn op 23 maart weer verlengd. De cijfers laten versoepelingen nog niet toe en laten zelfs een derde coranagolf zien. Dit betekent ook dat alle georganiseerde activiteiten in de SOGK-kerken in ieder geval tot 20 april 2021 zijn afgelast.

Maatregelen tegen corona verlengd

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdowm (persconferentie 23 februari 2021)

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

Avondklok verlengd (8 februari 2021)

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.
Avondklolk verlengd

Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd - 2 februari 2021

De besmettingen dalen, maar nieuwe coronavarianten winnen terrein. Dat is zorgelijk, want deze varianten zijn besmettelijker en kunnen tot een nieuwe golf leiden. Daarom wordt de lockdown verlengd.
Overzicht maatregelen 2 februari 2021

Avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
Link invoering avondklok

Persconferentie 2 februari 2021

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. De huidige lockdown blijft daarom. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel

Routekaart

Deze routekaart laat zien welke maatregelen nodig zijn als er meer of minder besmettingen zijn. De routekaart heeft een update gehad. In de nieuwe routekaart gaat versoepelen van maatregelen altijd in kleine stapjes. Terwijl het invoeren van nieuwe maatregelen juist snel gaat.
Routekaart 2 februari 2021

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. (Nieuwsbericht | 12-01-2021 | 19:15)
Nederland blijft in lockdwon - Rijksoverheid

Lockdown om contacten tot een minimum te beperken - 14 december

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.
Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen - 8 december 2020

Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.
Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

Mondkapjes verplicht vanaf 1 december

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bijvoorbeeld in een winkel, het gemeentehuis of op het station.
Wanneer moet ik een mondkapje op?

Gedeeltelijke lockdown gaat verder - 17 november 2020

Maatregelen blijven nodig om elkaar te beschermen. Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Kerken gesloten - Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown 4 november 2020

Het kabinet heeft 3 november extra maatregelen aangekondigd. Om het virus verder terug te dringen moet het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen beperkt worden. Het kabinet roept daarom iedereen op, net als in maart: blijf zoveel mogelijk thuis.
Regels vanaf 4 november 22:00 uur: er is een verbod op openstelling van voor publiek toegankelijke gebouwen. Dit betekent dat bibliotheken, bioscopen, theaters, podia voor alle genres van muziek, muziekscholen, musea, presentatie-instellingen en monumenten met een publieksfunctie gesloten zijn. Dit betekent dat onze kerken gesloten zijn tot 19 november. Tenzij anders wordt aangekondigd uiteraard.
Link Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown
Link: Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren

Gedeeltelijke lockdown (13 oktober 2020)

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.
Gedeeltelijke lockdown - 13 oktober 2020

Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen - 28/9 2020

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende 3 weken van kracht.
Maatregelen 28 september 2020
Factsheet Landelijke maatregelen tegen het coronavirus per 29 september 18.00 uur

Schoolkerk weer geopend vanaf 13 juni jl.

Vanaf zaterdag 13 juni 2020 is de Schoolkerk in Garmerwolde ieder weekend open voor publiek. In de toren is de gloednieuwe tentoonstelling ‘Feest! In Oost en West’, een project van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) te zien. Op de Escher-achtige trap, ontworpen door architectenbureau MX13, komen acht feesten uit de christelijke en islamitische traditie tot leven. De feesten zijn verbeeld door de ontwerpers van Studio 212 Fahrenheit. De kerk en de toren van Garmerwolde behoren tot het bezit van de SOGK. Openingstijden zijn zaterdag en zondag van 10:00 -18:00 uur. Er moet nog wel vooraf worden gereserveerd via AvecPlezier - www.avecplezier.nl

De situatie vanaf 1 juni 2020

Vanaf 1 juni bieden onze kerken weer meer mogelijkheden voor bezoek en/of activiteiten. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende kerk.
26 mei 2020 - Protocol Stichting Oude Groninger Kerken voor openstelling kerken
26 mei 2020 - Protocol Monumenten Erfgoedplatform FIM
19 mei 2020 - Zo zien de maatregelen er nu uit - Corona aanpak de volgende stap
06 mei 2020 - Zo ziet de versoepeling van de coronamaatregelen er in de komende maanden uit

Maatregelen per 21 april 2020

De eigen activiteiten van de SOGK, zoals excursies en lezingen, komen te vervallen. Aan de beheerders van alle 93 kerken in het bezit van de SOGK is gevraagd publieksevenementen en activiteiten af te gelasten, in elk geval tot 1 september. Ook de evenementen en activiteiten op de agenda van Bijzondere Locaties Groningen gaan voor deze periode niet door. De Schoolkerk en het Atelier AvecPlezier, in Garmerwolde, sluit in ieder geval tot 1 juni haar deuren.

Solitair bezoek - houd afstand en blijf gezond

Een aantal van onze kerken heeft de deuren dagelijks open. Vanouds zijn onze kerken toevluchtsoord voor mensen in onzekere tijden. Daarom verplichten we onze kerken niet de deur te sluiten. De richtlijnen van de Rijksoverheid worden vanzelfsprekend voortdurend nauwlettend gevolgd, en waar nodig passen we ons beleid aan op de actuele situatie.
Via de website en de sociale mediakanalen houden we u op de hoogte.
Richtlijnen RIVM
Vermijd de spits
Check: Stel uw bezoeker de volgende vragen