Monumentaal maar rot en ziek

29 oktober 2020

Monumentaal, maar rot en ziek

Groen cultureel erfgoed van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) is in gevaar. Meer oude bomen dan gedacht hebben ernstig te lijden van de aanhoudende hete, droge zomers en te natte winters. Groot en monumentaal van buiten, rot en ziek van binnen. (Dagblad van het Noorden, Pieter Broesder - donderdag 29 oktober 2020)

Groenbeheer op de schop

Het groenbeheer gaat op de schop. Noodgedwongen. Een dure taak en het vergt veel van de SOGK, waar elke euro er een is. De SOGK schat de extra kosten jaarlijks op enkele tonnen. ,,In tegenstelling tot het behoud van onze gebouwen, kunnen wij voor het groenbeheer amper financiële ondersteuning krijgen’’, zegt Miriam van der Waart van de SOGK.

Het hele artikel online

 

Om kosten te sparen en kennis te delen wordt veel van het werk verricht door eigen medewerkers (die zich specialiseren in groen en groenonderhoud) en vrijwilligers. Er wordt ook samengewerkt met andere organisaties en instellingen zoals Landschapsbeheer Groningen. Om aan extra geld te komen voor dit structureel groenonderhoud is in 2019 het zogeheten Gouden Bomenfonds opgericht. Een grote donateursactie die wellicht dit jaar nog wordt opgezet, moet de kas van het fonds verder spekken. Ingrijpen is nodig. Er waren al