Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Zuurdijk

Kerk Zuurdijk
Kerk Zuurdijk

In 1849 werd dit van oorsprong 13e eeuwse zaalkerkje grondig verbouwd waarbij veel van het middeleeuwse karakter verloren ging. Oorspronkelijk waren er gemetselde gewelven, waavan in de muur nog boogvormen herkenbaar zijn. De kerk van Zuurdijk is zeker van 1287, maar later gevonden bouwsporen maken het aannemelijk dat de kerk een jaar of vijftig ouder is. In de loop der eeuwen is er heel wat aan de kerk veranderd, de toren werd in 1789 opnieuw gebouwd en de kerk werd een stuk 'ingekort'. De kerk werd in 2001 grondig gerestaureerd.

In de kerk en op het kerkhof liggen veel rijke boeren uit Zuurdijk, in de eerste helft van de 19e eeuw een van de rijkste dorpen van Groningen. Het dorp kende ook veel minder bedeelde inwoners. Na het winnen van een SOGK-wedstrijd komt er een gedenksteen voor deze armen met een tekst van Geuchien Zijlma (1842-1922).
Deze kerk is tevens trouwlocatie.

Zie verder: kerkzuurdijk.nl/

Adres:
Hoofdweg 43, Zuurdijk

Sleuteladres(sen):
Hoofdweg 51 tel. 0595-402482

Word donateur
Word donateur