Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Tolbert

Tolbert ext noordoostzijde sneeuw
Tolbert ext noordoostzijde sneeuw

Veel in deze kerk herinnert aan de bewoners van Auwemahuis en Harkema. De 17e eeuwse herenbanken bijvoorbeeld, en de verschillende zerken in het schip en koor. Op de luidklok staan de wapens van Carell van Inhuisen- en Kniphuisen (heer tot Nienorth, Vredewolt en Uplewardt) en van Ivo Auwema van Auwemahuis.
In 1815 was de school in Tolbert zo bouwvallig geworden, dat er een alternatief gevonden moest worden. Tot 1862 kregen de kinderen les in het koorgedeelte van de kerk. Om iets van een afgesloten ruimte te creëren werd in de triomfboog een schot geplaatst.

Door de jaren heen heeft de kerk een belangrijke functie vervuld in de dorpssamenleving. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor diensten van streekgemeente ‘Oldebert’. Er is jaarlijks een cyclus van concerten “Muziek in ‘d Olle Buurt” geheten. Verder worden er tentoonstellingen gehouden. De kerk beschikt over een ringleiding.

Zie verder: kerktolbert.nl/

Adres:
Hoofdstraat 48, Tolbert

Sleuteladres(sen):
Pastorije 44 0594-515132;
Hoofdstraat 28 tel. 06 12664032

Word donateur
Word donateur