Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Scheemder Kerk

Scheemda ext plus toren
Scheemda ext plus toren

Toen in 1509 de Dollard weer eens overstroomde besloten de bewoners het gehele dorp anderhalve kilometer naar het noorden te verplaatsen. De kruiskerk werd afgebroken en weer opgebouwd als zaalkerk. In 1570 werd de oude vrijstaande toren vervangen door een nieuwe. Bij noodweer konden de mensen uit Scheemda daar een veilig onderkomen vinden. In de noordwand is een dichtgemaakte ingang te herkennen. Daarnaast bevindt zich een traptoren, die toegang verschaft tot de gewelven. Boven de ingang werd in 1888 een venster aangebracht, met daarin het beeld van een Bijbel lezende vrouw.

De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten kerkt elke laatste zondag van de maand in Scheemda. Het kerkgebouw is verder buiten gebruik en wordt beheerd door de Stichting Oude Groninger Kerken.

Zie verder: kerkscheemda.nl/

Adres:
Torenstraat 2, Scheemda

Sleuteladres(sen):
Mezenhof 8 Scheemda (telefoonnummer 0597-593492)

Word donateur
Word donateur