Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Sint Maartenskerk

Middelbert ext noordoostzijde
Middelbert ext noordoostzijde

Van oorsprong laatromaanse kerk, met als oudste gedeelte het oostelijke travee. Het interieur is fraai ingericht met een preekstoel met trap en doophek uit 1743, en vier avondmaalsbanken met gesneden opzetstukken. De banken zijn okergeel geverfd met zwarte biezen. Uniek zijn de kepervormige kaarsnisjes met wijdingskruisen die in de muren zijn uitgespaard. Er liggen grafstenen in de kerk die dateren vanaf 1601. Het uiterlijk van de kerk is een aantal keren sterk gewijzigd: in 1683 kreeg de kerk een dakruiter, het huidige driezijdige koor kwam in de 2e helft van de 18e eeuw tot stand, evenals de spitsboogvensters in het koor.

Een culturele commissie beheert en exploiteert de kerk. Er worden regelmatig lezingen en concerten in de kerk gegeven. De kerk beschikt over een ringleiding.

Zie verder: kerkmiddelbert.nl/

Adres:
Middelberterweg 13, Middelbert

Sleuteladres(sen):
Middelberterweg 42 tel. 050-5416564;


Word donateur
Word donateur