Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Marum

Marum luchtfoto sneeuw

Marum luchtfoto sneeuw

De kerk is een van de oudste bakstenen bouwwerken in de provincie en heeft haar romaanse hoofdvorm bijna 800 jaar behouden. Twee forse steunberen zijn in de 18e eeuw aangebracht om verzakking van de muren te voorkomen. Binnen in de kerk bevindt zich een herenbank uit het eerste kwart van de achttiende eeuw en een preekstoel uit 1826. Het schip van de kerk is klein van formaat ten opzichte van het koor dat tegen het schip is aangebouwd. Halverwege de 16e eeuw werd de toren verhoogd met een klokkenzolder en werd de huidige kap op het schip aangebracht. De noordgevel is in zijn geheel opnieuw beklampt, waarschijnlijk in 1770.

De kerk wordt een keer per maand gebruikt voor diensten door de Vrijzinnige geloofsgemeenschap Westerkwartier. Tegenwoordig is de kerk opengesteld voor bezichtiging. Daarbij is het ook de start van een erg leuke wandelroute, "het witte nonnenpad". De wandeling start vanuit het lijkenhuisje.

Zie verder: kerkmarum.nl/

Adres:
Noorderringweg 41, Marum

Sleuteladres(sen):
Het Riet 6; tel. 0594-516149
Zuiderbuuren 30; tel. 0594-643082