Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Krewerd

Krewerd in landschap
Krewerd in landschap

Een compact laatromaans zaalkerkje waarin vooral de koepelgewelven met baksteenimitatie opvallen. De gotische toren is 15e eeuws. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Maria. De bouw van het kerkje hangt samen met de Steenhuizerborg die bij Krewerd stond. De bewoner van de borg, de rijke weduwe Tiadeke zou een belofte hebben gedaan toen haar zoon Menco ernstig ziek was. Ze beloofde dat als haar zoon zou herstellen zij een kerk zou bouwen. Na het herstel van haar zoon kwam ze haar belofte niet na, maar toen haar zoon later kinderloos was gestorven liet ze alsnog de kerk bouwen.

De kerk is gesloten voor diensten. Af en toe worden er orgelconcerten gegeven.
De kerk van Krewerd behoort tot Het grootste Museum van Nederland. De mooiste kerken van Nederland, samen één museum. De kerk van Krewerd behoort hier in Groningen met de kerken van Midwolde, Middelstum en Pieterburen toe.

Zie verder: kerkkrewerd.nl/

Adres:
Kerkpad 8, Krewerd

Sleuteladres(sen):
Tel. 06-53359741

Word donateur
Word donateur