Kerken

Hier vindt u het overzicht van alle SOGK-kerken. Elke kerk en uiteraard ook beide synagogen beschikken over een eigen website. Links: alle kerken alfabetisch gerangschikt en rechts binnen een letter (alfabetisch) gerangschikt.

Kerk Breede

Breede ext en omg
Breede ext en omg

Dit 14e eeuwse bakstenen kerkje is zonder fundering gebouwd. Het metselwerk loopt door tot een halve meter onder het maaiveld. Steunberen zijn aangebracht om verzakking tegen te gaan. De 16e eeuwse spitsboogramen zijn in de 19e eeuw voorzien van gietijzeren traceringen. In die zelfde tijd heeft de kerk ook een neoclassicistische uitstraling gekregen: veel stucwerk, een tongewelf en korinthische pilasters & zuilen. Opvallend aan de buitenkant zijn het dakruitertje en de blinde spitsboognissen. Binnen is een orgel, de preekstoel en herenbank, allen uit de 19e eeuw.

De inwoners uit Breede en omgeving kunnen hier terecht als ze iets speciaals te doen of te vieren hebben. Ook is de kerk opgenomen in het Pronkjewailpad, onderdeel van Tocht Om De Noord; een wandeling met toeristische toppers in Groningen. Breede biedt ook tweejaarlijks onderdak aan het Quiltfestival Noord Groningen, een evenement met internationale exposanten, verspreid over zo’n dertig locaties, waar in totaal gedurende een weekend een paar duizend bezoekers op af komen. Ook is het kerkje trouwlocatie en kun je er regelmatig prachtige concerten beluisteren, waaronder het jaarlijkse Jong-Talent-Concert, waar pas afgestudeerde, veelbelovende musici te horen zijn.

Zie verder: kerkbreede.nl/

Adres:
Breede 15, Breede

Sleuteladres(sen):
Breede 23 tel. 06-51284083

Word donateur
Word donateur