Expositie pinhole fotografie

Datum18 Mei - 30 Dec 2019

In de periode van 18 juni – 30 december 2019 is er in het toegangsgebouw van de Remonstrantse kerk een expositie van kerkenfoto’s die met de eeuwenoude techniek ‘pinhole’ – lichtval door een klein gaatje, zijn gemaakt. Schilders uit de Gouden Eeuw maakten al gebruik van deze techniek om zo perspectivisch lastige onderwerpen als een landschap of een ruimte gemakkelijker te kunnen schilderen. Veel vroege foto’s werden ook gemaakt met behulp van deze techniek.

Expositie pinhole fotografie

Fotografen Janna Bathoorn en Jan Alwin de Jong van Studio Stedum hebben speciaal voor deze expositie kleurenfoto’s gemaakt in en rond kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken. Hun keuze voor het gebruik van pinhole fotografie omschrijven ze als volgt: “We zijn gefascineerd door oude dingen, en houden van het Noorden. Het kijken naar de oude Middeleeuwse kerken in Groningen maakt je bewust van je eigen positie en je rol in de tijd; dat je maar heel even onderdeel bent van het bestaan van zo’n bouwwerk. Het bezig zijn met oude fotografische technieken doet dat ook”

De fotografen hebben een keuze moeten maken uit de vele kerken die de provincie Groningen rijk is; kerken die visueel interessante elementen bezitten zoals hagioscopen, gewelfschilderingen of een imposante steunbeer, of kerken die gewoon prachtig in het landschap staan. De kleurenfoto’s worden aangevuld met zwart/wit foto’s die het duo de afgelopen jaren al heeft gemaakt.

Openingstijden

De expositie is te zien in het toegangsgebouw van het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken, in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel nr. 14 in Groningen, en is geopend tijdens kantooruren op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 16.30 uur

De fotografen

Jan Alwin de Jong (Apeldoorn 1973) studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Groningen en deed een opleiding tot cameraman. Sinds 1998 werkt hij als dtp’er, grafisch vormgever, it’er en website ontwikkelaar, zowel als zelfstandige als in loondienst. In zijn vrije tijd ontwikkelt hij foto’s of zichzelf.

Janna Bathoorn (Groningen 1976) deed na een hbo-opleiding marketing de Kunstacademie in Groningen. Binnen de afdeling vormgeving communicatie studeerde ze af met een documentaire serie foto’s over huizen en interieurs in Turkije. Ze werkte onder meer bij IKEA en Noorderlicht fotografie en sinds 2004 is ze zelfstandig fotograaf en vormgever.

Studio Stedum

Samen vormen Jan Alwin en Janna Studio Stedum. Ze werken vanuit een oud huis met zicht op de romano-gotische kerk van Stedum.

De keuze voor pinhole

Ook professionele fotografen maken smartphone kiekjes van dagelijkse dingen. Een foto maken met een oude, langzame techniek geeft echter een andere dimensie aan fotograferen. Het maakt je bewuster van de plek waar je bent en het verstrijken van tijd. Pinholen is geen plaatjes schieten! De trage pinhole-techniek dwingt je tot nadenken omdat een opname tijd, moeite en geld kost. Je sjouwt filmmateriaal, camera obscura (een doosje of omgebouwde camera), lichtmeter en statief mee. Je bepaalt weloverwogen het onderwerp, beoordeelt het licht, kiest de positie voor de camera voor het gewenste kader, plaatst het statief, en pas daarna open je de camera.

In dit geval door een zwart plakbandje van de pinhole (de speldenprik) te verwijderen. In de tijd dat de camera open staat en het beeld wordt vastgelegd, wacht je. Dit kan, afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid licht, al gauw oplopen tot een half uur. In die tijd ga je ergens zitten of wat rondstruinen in de kerk. Je kijkt veel aandachtiger dan wanneer je gewoon even de kerk bezoekt. Hierdoor vallen je nieuwe dingen op, soms wordt zo’n ontdekking het volgende beeld.