Stad en Ommeland - Tour des Cimetières

Datum20 Jun 2019

Ook dit jaar organiseert Arriva Touring in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken een rondrit langs begraafplaatsen en kerkhoven. Thema dit jaar is Stad en Ommeland: we bezoeken op donderdag 20 juni twee begraafplaatsen in de stad Groningen en twee kerkhoven aan de rand van de stad.

Stad en Ommeland

In de ochtend brengt de bus ons naar het Esserveld en naar de Noorderbegraafplaats, beide in de stad. De Noorderbegraafplaats is sinds 1827 in gebruik, er liggen ongeveer zestienduizend mensen begraven. Het is een traditionele begraafplaats met lange rijen stenen zerken, waarbij een aantal zeer interessante. Op een omheind deel midden op het terrein, liggen de wezen uit het Groene Weeshuis begraven. Op het achterste deel van de begraafplaats staan meer dan negenhonderd joodse zerken. Het Esserveld is in 1924 in gebruik genomen toen de Noorder- en de Zuiderbegraafplaats vol raakten. Het Esserveld is als park ingericht in een half ronde vorm. Er liggen veel bekende Groningers begraven zoals bijvoorbeeld Johan Dijkstra, medeoprichter van het schilderscollectief de Ploeg. In het midden van het park staat een monument ter nagedachtenis van gevallen verzetsstrijders. De toegangspoort tot de begraafplaats is een mooi voorbeeld van de Amsterdamse School.

Tour des Cimetières 20 juni 2019

Na de lunch in Zuidwolde rijden we naar Noorddijk en Thesinge. Noorddijk was vroeger een aparte gemeente, maar is nu een stadsdeel van de stad Groningen. Rond de laat-romaanse kerk ligt het kerkhof met een twintigtal zerken. De meeste zerken zijn op de achterkant voorzien van grafpoëzie: teksten en gedichten over de overledene. Het grote gietijzeren monument voor de kerk is voor P. Boelens, dominee in Noorddijk van 1827 tot 1875. Boelens schreef ook het eerste woordenboek van de Groningse taal.
In Thesinge stond in de middeleeuwen het dubbelklooster Germania. De huidige kerk is het verlaagde oostelijk deel van de oude kloosterkerk. Op het kerkhof liggen zo’n vijftig graven. Bijzonder is de graftrommel met opdracht voor een 10-jarig meisje: van haar schoolvriendinnetjes. In het baarhuisje op het kerkhof liggen sarcofaagdeksels die op het oude kloosterterrein gevonden zijn. Voor we terugrijden naar Groningen en Assen zorgt de plaatselijke commissie van de kerk nog voor een kopje koffie of thee, mogelijk met koekjes in de vorm van een sarcofaagdeksel.

De details - aanmelding en tijden

Prijs: 49,- euro inclusief lunch.
Vertrek: Station Assen, bushalte A 8.45 uur, station Groningen, bushalte rondvaartboten 9.15 uur.
Retour Groningen 17.00 uur en Assen 17.30 uur.
Aanmelden: per e-mail touring@arriva.nl of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268