Overig mei 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Open Joodse Huizen online
Open Joodse Huizen online

De achtste editie van het landelijke evenement Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt dit jaar in Groningen vanwege de coronacrisis op aangepaste wijze uitgevoerd. Deze keer worden de oorlogsverhalen niet verteld in opengestelde huizen, maar gedeeld via de sociale media. Het publiek kan daardoor veel langer dan gebruikelijk aan het evenement deelnemen: vanaf heden tot en met 5 mei. In deze weken delen Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Synagoge Groningen dagelijks verhalen van mensen die in onze provincie in aanraking kwamen met het geweld van de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen zeven jaar werden op 4 mei huizen opengesteld die verbonden zijn aan het verhaal van iemand die in aanraking kwam met het oorlogsgeweld. Initiatiefnemers OVCG en Synagoge Groningen plaatsen dit jaar vanaf 13 april dagelijks een levensverhaal op Facebook en Instagram. Een levensverhaal om het leven te herdenken, om te reflecteren en om je juist nu bewust te worden van vrijheidsberoving. Spil in het Groninger Verzet Sommige verhalen zijn in de afgelopen zeven edities van Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Groningen verteld. Zoals het verhaal van Reinder Paul ‘Bob’ Houwen, woonachtig aan de Peizerweg 41 in Groningen. Hij regelde hulp voor vervolgde Joden, verzorgde onderduikadressen en bonkaarten en groeit uit tot een spil in het Groninger verzet. Houwen overleefde de oorlog, maar deze periode uit zijn leven liet hem nooit meer los. Hij legde een database aan met de gegevens van Groninger verzetsmensen. Deze collectie verzetskaarten vormt de basis van het OVCG. Opperrabbijn Dasberg Een ander verhaal gaat over opperrabbijn Simon Dasberg. Op last van de bezetter werd Dasbergs synagoge aan de Folkingestraat in 1943 gesloten. Kort te voren was een groot deel van de Joodse gemeenschap al gedeporteerd. Dasberg heeft waarschijnlijk nooit kunnen bevatten wat er op dat moment daadwerkelijk gebeurde. Vlak voor de bevrijding kwam hij om in Bergen-Belsen. De verhalen bestaan telkens uit korte teksten, soms aangevuld met links naar luister- kijk- of leestips. Zo worden de locaties die we nu niet kunnen bezoeken toch onder de aandacht gebracht: de persoonlijke manier van herdenken wordt thuis voortgezet. OVCG en Synagoge Groningen hebben de wens uitgesproken om het project in 2021 opnieuw te organiseren. Het project Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen wordt georganiseerd door Stichting Folkingestraat Synagoge en Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen met ondersteuning van Joods Cultureel Kwartier en wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Provincie Groningen en J.B. Scholtenfonds & H.S. Kammingafonds. Meer inlichtingen: Geert Volders (Algemeen Manager Synagoge Groningen info@synagogegroningen.nl) of Anna van der Molen (coördinator OVCG info@ovcg.nl).

Yentl Flavour - AFGELAST
Yentl Flavour - AFGELAST

AFGELASTIn het kader van 75 jaar bevrijding op zaterdag 2 mei in de Mariakerk van Krewerd de ‘muzikale voorstelling’ “Reikhalzend naar het leven” rondom het boeiende en aangrijpende leven van de Joodse dagboek-schrijfster Etty Hillesum (1914-1943). De dagboeken van Etty Hillesum Etty schrijft haar dagboeken gedurende de bezettingsjaren in Amsterdam Zuid. Hoewel de oorlog een steeds dwingender plaats inneemt, getuigen deze dagboeken van een enorme levenskunst. Zij zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, naar God. Unieke voorstelling Deze voorstelling, die op 3 mei 2015 in Warnsveld eenmalig bedoeld gespeeld werd, leverde zo veel bijzondere reacties en momenten van ontroering op dat al meteen de vraag kwam naar meer opvoeringen. “Reikhalzen naar het leven”, nu op een plek waar deze vertolking van het gedachtegoed van Etty Hillesum bijzonder mooi past en de indringende verwoording van haar waarnemingen extra invoelbaar zal zijn. De fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum worden afgewisseld door prachtige (met name Jiddische) liederen en instrumentale intermezzo's. Yentl Flavour Yentl Flavour bestaat uit: Anna Maria Roos(zangeres)Allert van der Heijden (gitarist)Lizelore Molier (violiste)

Feestelijke carillonbespeling - Henk Veldman
Feestelijke carillonbespeling - Henk Veldman

Het programma van de automaat, op de hele en halve uren, is aangepast. Gespeeld wordt afwisselend; het Wilhelmus, Middelstums volkslied, Auld langs aine en We’ll meet again. Met muziek vanaf de toren kunnen we toch een beetje de bevrijding vieren. Andere feestelijkheden kunnen nu niet doorgaan, daarom hebben het 4/5 mei comité van de S.O.O.M. en de Commissie samen een bespeling op het carillon georganiseerd. Henk Veldman bespeelt van 14.00 tot 15.00 uur het Hemony Carillon van de Hippolytuskerk. Het programma zal geïnspireerd zijn door bevrijding en vrijheid, Henk Veldman wil graag rekening houden met ideeën uit de bevolking. Brengt de herinnering aan de bevrijding een bepaald lied bij u boven, of als u de bevrijding niet zelf hebt meegemaakt maar denkt u bij vrijheid aan een bepaalde melodie, mail dan de titel aan onze beiaardier, zie onderstaand mailadres. Een briefje in de brievenbus van de voorzitter mag ook, Jan Luit, Onno van Ewsumlaan 7.

Terug naar het begin - AFGELAST
Terug naar het begin - AFGELAST

AFGELASTIn het weekend van vrijdag 15 mei tot en met zondag 17 mei neemt het festival Terug naar het begin u weer mee op ontdekkingstocht! In de betoverende kerken van het Groninger wierdenlandschap beleeft u unieke muziekoptredens, openhartige verhalen en spannende kunstprojecten. Van jonge makers tot landelijke artiesten; er staat weer een verrassende variatie aan optredens voor u klaar! Het festival wordt op de vrijdagavond geopend met de Amerikaanse zangeres Michelle David & The Gospel Sessions. In de Nicolaïkerk van Appingedam nemen we u mee naar de oorsprong van gospel met invloeden uit West-Afrika en het Caribische gebied: een strijdvaardige, zegevierende en avontuurlijke show! Langs kronkelende weggetjes en oude zeedijken is er op de zaterdag en zondag veel te verkennen en te ontdekken in het Groninger landschap. Ga voor het hele programma en tickets naar onderstaande website.