Helmantel lezing

Datum 11 Apr 2019

Datum Krewerd: Kerk Krewerd

Helmantel lezing

Ter ere van het 50- jarig bestaan van de SOGK, neemt de bekende Groningse schilder Henk Helmantel u op donderdagavond 11 april 2019 mee in de wereld van het schilderen van kerkinterieurs. De lezing vindt plaats in de sfeervolle ambiance van de Middeleeuwse Mariakerk van Krewerd
Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in het Groningse Westeremden. Als jongetje van nog geen twaalf gaf hij blijk van een bijzondere aanleg voor tekenen en wist hij dat hij later kunstschilder wilde worden. Hij volgde hiervoor van 1961 tot 1965 de opleiding aan de Academie Minerva in Groningen.
Henk voelt zich sterk verbonden met de traditionele West-Europese schilderkunst. Hij schildert stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters, zowel in Nederland als andere gebieden in West-Europa. Zijn schoonheidsbeleving staat hierbij centraal en ook zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn werk.
Helmantel wordt algemeen beschouwd als een fijnschilder die zijn onderwerpen op een realistische manier weergeeft. De invloed van zeventiende-eeuwse meesters zoals Rembrandt en Vermeer is duidelijk aanwezig in zijn werk, vooral in de behandeling van het licht. Ook latere meesters als Floris Verster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis.
Vanavond neemt Henk u mee naar de kerkinterieurs van Gotische en Romaanse kerken. Door de ogen van de kunstenaar maakt u kennis met de sereniteit en schoonheid van deze vroege bouwwerken voor de christelijke eredienst. Aan de hand van de schilder leert u hoe de vakman de architectuur van deze heilige ruimtes met kleuren, vormen en vlakken tot leven brengt en ruimte suggereert op het o zo vlakke schilderdoek. Laat u vanavond door Henk inspireren en geef u over aan de rijkdom die alle schone kunsten eigen is.
Kerkdeur open om 19.30 uur.
Toegang: gratis (vrijwilige brijdage voor koffie)

Kerk Krewerd
Kerkpad 8,