Overig maart 2019

Activiteiten per datumDatum
Sehnsucht und Kartoffelsalat De Noorderlingen
Sehnsucht und Kartoffelsalat De Noorderlingen

Een spiksplinternieuwe regie van Lies van de Wiel geïnspireerd op de film ‘Der Himmel über Berlin’ van Wim Wenders. Hoe naïef kan een engel zijn? [Ergens tussen der Himmel, die Stadt und Unterground] Gezocht: een leven en wel nu! Zwarte koffie Droge worst Fietsen zonder handen Onbereikbare liefde Portie narigheid Zak aardappelen Een mooie vreemdeling Beetje vuur is ook niet verkeerd Ik kan hier toch niet zo roemloos ten onder gaan. ‘’De combinatie Van de Wiel en De Productiegroep blijkt al jaren steevast een gouden formule!’’ - Dagblad van het Noorden.Kaartverkoop via onderstaande website. Entree €10,50 voor boven de 18. Onder de 18 €9,00.

Scratch en concert: Requiem van Fauré
Scratch en concert: Requiem van Fauré

Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi organiseert een Scratch op 2 maart met het Requiem van Fauré! Kom een dag mee repeteren met het grootkoor en orkest onder leiding van onze professionele dirigent Jeroen Helder. De dag begint om 10:00 uur en we repeteren door tot 17:00 uur. Om 20:00 zullen we de deuren openen voor publiek, dus neem je familie en vrienden mee om te luisteren! Kosten zijn 40 euro normaal tarief en 20 euro voor studenten. Het concertkaartje is 12,50 en kan aan de deur gekocht worden.

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Concert Travertijn - AFGELAST
Concert Travertijn - AFGELAST

AFGELASTEnsemble Travertijn bestaat uit: Robert Jan van der Feen (dwarsfluit), Hinke Tolman (dwarsfluit), Ger van der Werf (piano), Jan Westerhof (dwarsfluit) en Maaike Zimmerman (cello). Travertijn kiest in dit concert voor afwisseling in zowel samenstelling als muziekstijlen. Wij denken voor: “elck wat wils”: We openen met een triosonate van De Fesch, en vervolgen met pianomuziek van Liszt. In een trio van Kuhlau hoort u de “fluitistische” uitspattingen van de “Beethoven van de fluitmuziek”. Het trio voor 2 fluiten en cello van Genzmer is al geen onbekende meer in Groot Wetsinge, hierin zijn moderne klanken te beluisteren. Na de pauze klinkt een super romantisch of dramatisch middendeel van een fluitconcert van Reinecke, waarna de cello en piano daar een tandje boven op doen met “ Fantasiestücke” van Schumann. In een geheel andere sfeer: “little negro” en “little shepherd” van Debussy ter afsluiting Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de voorstelling. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. Tijdens de pauze serveren wij hapjes passend bij de tijd of thema van de muziek. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via de website en de telefoon 050-306 21 96

Kunst in zicht: 110 jaar schilderkunst in Friesland
Kunst in zicht: 110 jaar schilderkunst in Friesland

Van 15 december 2018 tot en met 14 april 2019 is in Museum Belvédère te Oranjewoud de tentoonstelling FRYSK - 100 jaar schilderkunst in Friesland te zien. Het is een breed overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1909, het jaar waarin Jan Mankes zich vestigde in De Knipe, tot nu. De kunstwerken zijn uitgekozen op basis van verschillende onderwerpen. Daarbij is niet alleen gekeken naar wie in Friesland geboren is, maar ook naar kunstenaars die er gewoond en gewerkt hebben (of nog steeds wonen en werken). De expositie met werk op zaal van meer dan honderd kunstenaars toont daarmee de verrassende veelzijdigheid van kunstwerken die in Friesland zijn gemaakt, zowel van gevestigde namen als door kleine meesters. Werken van schilders als Jan Mankes, Boele Bregman, Jan Worst en Willem van Althuis hangen naast werken van minder bekende kunstenaars. Het resultaat varieert van traditioneel tot modern, en is zowel figuratief als abstract.Spreker: dr. Han steenbruggenAanmelden via onderstaand emailadres of 050-3188651.Entree €15,00. Voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald) €12,50.

Cantatedienst
Cantatedienst

Het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos geeft een uitvoering van een tweetal cantates van Johann Sebastian Bach. Het betreft Jesus nahm zu sich die Zwölfe (BWV 22) en Du wahrer Gott und Davids Sohn (BWV 23). De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), Eske Tibben (alt), Carlos Monteiro (tenor) en Nanco de Vries (bas). De cantates BWV 22 en 23 zijn op zondag Estomihi in het jaar 1723 in Leipzig uitgevoerd. Het waren Bach’s sollicitatiewerken voor zijn aanstelling als cantor van de Thomaskirche. Beide cantates sluiten aan bij de evangelielezing van de betreffende zondag uit Lucas 18: BWV 22 over de opgang van Jezus naar Jeruzalem en BWV 23 over de genezing van een blinde. Bach had BWV 23 reeds in Köthen gecomponeerd en hij paste deze voor Leipzig aan i.v.m. de toonhoogte van het orgel. Tevens voegde hij het slotkoraal ‘Christe du Lamm Gottes’ toe. Beide cantates zijn van een delicate schoonheid en zeer passend in de passietijd. Voorganger: ds. Marga Baas Organist: Stef Tuinstra

Sprookjesthee
Sprookjesthee

Vlaamse kinderboeken schrijfster Myriam Roelandt vertelt uit het boek ‘Sprookjesthee’. Een familievoorstelling. Alle kinderen mogen verkleed naar ’t Marnehoes komen. Het mag als een sprookjesfiguur maar verkleed in eigen fantasie is ook heel erg leuk. Myriam komt samen met Chris Klooster die de prachtige illustraties in het boek heeft gemaakt. Het sprookje speelt zich af in het theemuseum in Houwerzijl. Myriam Roelandt is vijf jaar geleden begonnen met het schrijven van kinderboeken. De liefde voor taal, pennen en inkt, en de passie voor de leefwereld van het kind liggen aan de basis van de ongeveer 20 boeken die ondertussen werden uitgegeven. De gevoelswereld van het kind in al zijn facetten is het belangrijkste thema in elk verhaal. Dit wordt verder ingekleurd door de omgeving die de inspiratie geeft om er elementen in te verwerken waardoor het verhaal een beetje streekgebonden wordt, zoals het boek “ Sprookjesthee” dat tijdens de voorstelling centraal staat. Reserveren is gewenst: theaterreserveringen@marnehoes.nl of 0595 – 571395 / 572875.

Een voltooid leven en de kunst van het sterven
Een voltooid leven en de kunst van het sterven

Een voltooid leven en de kunst van het sterven Vragen die aan de orde komen zijn, onder andere: Wat verstaan we onder een voltooid leven? Wat betekent de Art of Dying voor de moderne mens? In Nederland bestaat het recht op hulp bij zelfdoding bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Is onze tolerantie voor het lijden en de ongemakken van de ouderdom afgenomen, waardoor de wens dit lijden te beëindigen zich steeds meer voordoet? Moet daarom het recht op hulp worden uitgebreid, wanneer iemand vindt dat zijn leven voltooid is? En heeft een arts, omdat deze daarvoor technisch gezien het beste is geëquipeerd, dan ook een zorgplicht, wanneer de patiënt zijn voltooide leven wil beëindigen?

Georganiseerde pelgrimswandelingen
Georganiseerde pelgrimswandelingen

SPiG gaat de hele provincie door met 7 prachtige wandelingen. We beginnen in Vlagtwedde in het schilderachtige Westerwolde. We gaan in Schildwolde echt 1500 meter over water lopen, en het Pingomeer en het pittoreske Niehove ontdekken in het Westerkwartier. Maar ook Noord Groningen slaan we niet over en wat te denken van schitterende kerken in Noord en Zuidbroek en Meedhuizen in het Midden van Groningen. 10 maart Vlagtwedde 14 april Schildwolde 19 mei Nuis van 14.00-17.30 uur 9 jun Niehove 8 sept Uithuizen Zandeweer 13 okt Noord en Zuidbroek van 14.00-18.00 uur; dit is een extra lange route met n.b. 2 zeer bijzondere kerken. 10 nov Meedhuizen Tjuchem