Overig oktober 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Noorderlu - Kunstproject
Noorderlu - Kunstproject

In samenwerking met beeldend kunstenaar Noor Agter uit Eenrum heeft het dorp Saaxumhuizen een kunstproject opgezet in navolging haar reizend gezelschap van Kerkgangers. De prachtige kerken op het Groninger platteland inspireerden Agter destijds om vroegere tijden weer terug te brengen in de kerken. Noorderlu is een project waarbij meerdere inwoners (het dorp telt totaal 47 inwoners) vereeuwigd zijn middels een silhouet van hout in de prachtige middeleeuwse kerk, die zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw. Ze zijn/haar eigen en soms bijzondere wijze in beeld gebracht, zittend op een kussen in de kerkbanken. Niet alleen zijn de kerken interessant om de prachtige ruimte, de klank en de orgels, maar ook om wat er ‘hangt’aan gedachten en gevoelens. Wat hebben mensen in de afgelopen eeuwen daar ervaren, gezocht en misschien gevonden? Die gedachten, gevoelens en ervaringen zijn nu in het hedendaagse beeld gegoten van Noorderlu, profielen van inwoners uit het dorp. De basis voor deze silhouetten zijn gelegd door de kunstenaar, de afwerking en de finishing touch zijn door de betrokkenen in eigen beheer en zelfwerkzaamheid uitgevoerd. Noorderlu kan het hele jaar worden bekeken.

Maand van de geschiedenis
Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum is hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis en werkt met ruim veertig culturele en toeristische instellingen en mediapartners samen om de Maand tot een succes te maken. Jaarlijks organiseren meer dan duizend deelnemende instellingen zoals bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen en culturele instellingen activiteiten voor een breed publiek. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. De Maand van de Geschiedenis wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en wordt feestelijk afgesloten tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

Gaugin Ensemble hommage aan Clara Schumann
Gaugin Ensemble hommage aan Clara Schumann

Programma Clara Schumann Klarinet Trio opus 17 Sylvia Maessen ‘Hommage aan Clara Schumann’ voor klarinet en piano Henriëtte Bosmans ‘Nuit calme’ voor cello en piano Clara Schumann ‘Nocturne op 6 no 2 voor piano Johannes Brahms Klarinet Trio opus 114 UitvoerendenLoes van Ras, piano Yfynke Hoogeveen, klarinet Mayke Rademakers, cello Clara Schumann-Wieck was een beroemd pianiste en componiste in haar eigen tijd, ze werd zelfs de ‘koningin van de piano’ genoemd, en was zelfs beroemder dan haar man Robert Schumann. Na haar huwelijk deed ze een stapje terug, om niet te wedijveren met haar onzekere echtgenoot. Als componiste werd ze hogelijk gewaardeerd toendertijd door Robert Schumann en haar goede vriend Johannes Brahms en tegenwoordig staan haar composities hoog op het programma. Johannes Brahms schreef zijn bekende klarinettrio in 1890 en droeg dit op aan de klarinettist Richard Mühlfeld. Naast dit meeslepende werk hoort u de voor het Gauguin Ensemble geschreven hommage aan Clara Schumann door de Nederlandse componiste Sylvia Maessen. Ook bij het stuk van Henriëtte Bosmans waart de geest van de Duitse romantiek. Het Gauguin Ensemble wordt geroemd voor hun mooie samenspel en klankschoonheid. In dit romantische concert speelt de klarinet een grote rol. Kaarten € 27,-CJP en Collegekaart € 12,50 Stadjerspas € 17Abonnementen 5 concerten: € 130;- 4 concerten: € 110,- In de prijzen zijn garderobe, consumptie in de pauze en programmatoelichting inbegrepen. BestellenKaarten zijn verkrijgbaar via onderstaande website en e-mailadres, of aan de zaal.

Kunst in zicht De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935
Kunst in zicht De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935

Rusland, oktober 1917: de bolsjewieken grijpen de macht. Rusland en de wereld zullen nooit meer hetzelfde zijn. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Wassily Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten in het zojuist gevormde ‘Volkscommissariaat van Verlichting'. Deze avant-gardisten willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef. Al snel valt de coalitie tussen bolsjewieken en avant-gardisten uit elkaar. Terwijl de reputatie van deze radicale kunstenaars in Europa groeit, worden zij in de nieuwe Sovjetstaat gemarginaliseerd en onderdrukt. Sommigen emigreren naar Europa, anderen blijven en zinken langzaam weg in het moeras van Stalins terreurstaat. De avant-gardisten is het eerste boek waarin deze verbijsterende geschiedenis in zijn geheel is beschreven. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven. Na de lezing is er een mogelijkheid het boek "De Avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935" te kopen en te laten signeren.AanmeldenVia onderstaand emailadres of telefonisch op 050-3188651.Voor leden €12,50, mits vooraf betaald.

Veur Aaltied De mannen Van Boven
Veur Aaltied De mannen Van Boven

De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Kerken en orgels zijn verankerd in het landschap en in de cultuur en ze vertellen mede het verhaal van eeuwenlang kerkgang in Groningen. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend; ze hebben er geen goed beeld van en veel oude kerken worden bovendien zelden of niet creatief gebruikt. Het project Veur Aaltied wil op een andere, persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken duidelijk maken en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium bijvoorbeeld, hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen. In en om die kerken zijn grafstenen te zien die ook een verhaal vertellen. Ze geven de Groningers die al die eeuwen ter kerke gingen, een naam, een gezicht en soms een achterliggend verhaal. Het project Veur Aaltied, legt een natuurlijke verbinding tussen de bewoners en de cultuurhistorische locatie van nu en de Groningers van toen. In tien oude Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, presenteert Stichting Pandeon een voorstelling die een combinatie is van een orgelcompositie, andere muzikale en creatieve bijdragen en een theaterstuk. De levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten vormen de basis voor het scenario van de voorstellingen. Deze opzet is voor alle tien kerken hetzelfde maar omdat de dorpen zelf hun eigen hoofdpersonen kiezen ontstaan er tien unieke producties met telkens dorpsgenoten in de hoofdrollen. De artistieke leiding is in handen van Ben Smit. Organist en orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra zorgt voor bij de orgels passende composities. Tekst en regie: Ben SMit. Veur Aaltied is een samenwerkingsproject van Stichting Pandeon en Stichting Oude Groninger Kerken. Het project maakt deel uit van het jubileumprogramma van de SOGK.

Wijnfestival Groningen
Wijnfestival Groningen

Op het wijnfestival staan diverse wijnwinkels, wijnhuizen en wijnimporteurs die jou alles kunnen vertellen over hun wijnen en graag een proefglas voor je inschenken. Het festival is dé gelegenheid om verschillende wijnen te proeven. Een bloemige Viognier uit Zuid-Frankrijk, een stuivende Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een krachtpatser uit Priorat? Je hoeft niet te kiezen maar kunt overal van proeven en je laten verrassen. Dit jaar kunnen de fijnproevers hun geluk niet op. De beste restaurants van Groningen bereiden verschillende hapjes om je lekkere trek te stillen, maar ook het vertrouwde kaasplankje is niet te missen. Ben je helemaal weg van een bepaalde wijn, dan kun je deze direct bij de standhouder bestellen.

Vertelwandelingen 21 september en 5 oktober
Vertelwandelingen 21 september en 5 oktober

Op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) met medewerking van vertellers van Mien Westerkwartier twee ‘Vertelwandelingen’. Drie vertellers vertellen over ‘Gebeurtenissen in het Westerkwartier’. Zij doen dit op twee locaties en onderweg. Deze twee locaties zijn: de molen van Niebert, Molenweg 62 en de kerk van Nuis, Nieuweweg 29. De wandelingen worden georganiseerd in het kader van de expositie Natuurlijk licht met werk van fotograaf Omke Oudeman. Omke Oudeman was onlosmakelijk verbonden met Mien Westerkwartier als man van het eerste uur en als fotograaf.

Samenzang
Samenzang

Graag willen wij u op de hoogte brengen van een geplande samenzangavond in de Goede Herder Kerk te Bedum (Schultingastraat 1). In plaats van een orgelconcert deze keer een samenzangavond. De organisten H. Oosta en H. Oosterhuis zullen afwisselend de samenzang begeleiden. Ook zal er een koortje aanwezig zijn die enkele stukken ten gehore brengt o.l.v. K. Harms. Ds. M.A. Sneep zal een meditatie verzorgen over een Bijbeltekst. Dit alles staat gepland voor D.V. zaterdagavond 5 oktober a.s. We willen de avond beginnen om 20.00 u. De entree is gratis. Er zal een collecte worden gehouden voor de onkosten. Wij rekenen op een grote opkomst. U mag uiteraard familie, vrienden

Workshop Letters vertellen jouw verhaal
Workshop Letters vertellen jouw verhaal

De Hebreeuwse taal en letters vormen niet alleen een praktisch communicatiemiddel tussen mensen maar zitten ook vol verhalen en symboliek. Daarom krijgen de deelnemers aan de workshop Letters vertellen jouw verhaal in stappen te leren hoe ze een verbinding kunnen leggen tussen de letters en hun eigen thema of persoonlijke verhaal. Met drukinkt, inktrollen, Hebreeuwse lettervormen en sjablonen kunt u uitdrukking geven aan wat bij u leeft en wat de letters u vertellen. Bij deze techniek heeft ook het toeval een zekere rol: de combinatie van verschillende sjablonen en kleuren leveren telkens weer een verschillend en verrassend resultaat op. U wordt niet onvoorbereid aan het werk gezet. Tijdens een inleiding komt u het nodige te weten over de geschiedenis en de basisprincipes van het Hebreeuws maar ook over de voor Werkman typerende werkwijze.