AFGELAST - Kristallnacht herdenkingslezing 2020

Datum 08 Nov 2020

Datum Groningen: Synagoge Folkingestraat

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
AFGELAST - Kristallnacht herdenkingslezing 2020

AFGELAST
De herdenking van de Kristallnacht op zondag 8 november a.s. in Groningen met onder meer een toespraak door Gerdi Verbeet gaat niet door. Het Comité Kristallnachtherdenking Groningen heeft dit besloten n.a.v. de onlangs verscherpte coronamaatregelen van de overheid.


De herdenking zou bestaan uit onder meer een stille tocht en een toespraak door voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. De stille tocht zou voeren van het Martinikerkhof naar de synagoge aan de Folkingestraat in de voormalige Joodse buurt van Groningen. Tijdens de aansluitende bijeenkomst in de synagoge zou naast de toespraak van Verbeet ook een optreden zijn door het koor Femmes Majeures met liederen van Ilse Weber, geschreven in concentratiekamp Theresienstadt.

Door de strengere maatregelen is het niet meer mogelijk een redelijk aantal bezoekers bij de bijeenkomst in de synagoge toe te laten. Een eventuele online versie vindt het Comité Kristallnachtherdenking Groningen niet passen bij de aard van de bijeenkomst. Tenslotte maken de maatregelen de stille tocht door de Groningse binnenstad die daaraan vooraf zou gaan moeilijk uitvoerbaar. Het comité heeft dit besluit genomen ondanks de mogelijkheid dat de maatregelen te zijner tijd weer versoepeld worden. De onzekerheid hierover maakt een goede organisatie redelijkerwijs onmogelijk.

Synagoge Folkingestraat
Folkingestraat 60
Groningen
Zondag 8 november 2020