Concerten augustus 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John StoelVanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen. AanmeldenVia pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD. Zaterdagen in juli en augustusDe Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma. Wietse Ouwejan op 4 juli`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school. Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs. Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!

1,5 meter concert Cottage ensemble
1,5 meter concert Cottage ensemble

Twee jaar geleden leerden zes jonge Nederlandse topmusici elkaar kennen in het European Union Youth Orchestra. Destijds studeerden of speelden zij in orkesten in het buitenland zoals Londen, Los Angeles en Berlijn. Mede door de pandemie bevinden zij zich nu allemaal in Nederland, en hebben zij het Cottage Ensemble opgericht. Eindelijk is het zover: samen brengen zij live klassieke muziek dicht bij u! Terug in de concertzaal, mét inachtneming van een veilige anderhalve meter afstand. Bezetting Hanna Guirten (hoorn)Gerbrich Meijer (klarinet) Emma van Schoonhoven ((alt)-viool) Iedje van Wees (cello) Frans van Schoonhoven (viool)Michiel Wittink (altviool)Cottage Ensemble speelt voor u een prachtig programma met kwintetten van Mozart en Von Weber. Het concert duurt één uur, zonder pauze. In verband met de richtlijnen van het RIVM is reserveren verplicht en dat kan via onderstaand e-mailadres of telefonisch: 0650965970. We kijken er ontzettend naar uit om weer livemuziek voor u te mogen maken!

Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Klassieke tophits op het carillon, voor iedereen herkenbare melodieën. Henk Veldman begint met de rustige aria op de G-snaar (Air) van Johann Sebastian Bach, Mozart en Beethoven volgen. Schubert, Mozart en Bach/Gounod hadden hun eigen kijk op Ave Maria, Henk Veldman laat ze alle drie horen. Van Samuel Barber speelt de beiaardier Adagio for strings, dit stuk is ook vertolkt door dj Tiësto, Henk Veldman zal het een stuk rustiger spelen of laat hij zich inspireren door Tiësto? Tot slot de Bloemenwals van Tchaikovsky en de Second waltz van Shostakovich. Henk Veldman zegt over zijn keuze; `bij het samenstellen van een lijst met de tien meest bekende klassieke hits is de kans groot dat de vandaag te spelen werken genoemd worden. Deze hits zijn bekend geworden niet alleen omdat ze het allerbeste van de componist laten horen, maar misschien nog wel meer omdat ze een groot publiek aanspreken. Natuurlijk zou ook de ‘Bolero’ van Ravel of ‘Le sacre du printemps’ van Strawinsky erop moeten staan, maar daar waag ik mij op beiaard niet aan.'Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen. Voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.

Stef Tuinstra orgelconcert
Stef Tuinstra orgelconcert

Vanwege de coronacrisis heeft de Stichting Kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp (SKJZ) gemeend slechts twee van de doorgaans vijf jaarlijkse concerten doorgang te laten vinden. De eerste is in de Jacobuskerk van Zeerijp en de tweede op zondag 13 september om 16.00 uur in de Petrus & Pauluskerk te Loppersum door Henk de Vries. Dit jaar kunt u het Riepster orgel dus slechts één keer horen en beleven. AanmeldenVooraf aanmelden (met vermelding van de adresgegevens) bij de secretaris van de SKJZ, Henk Aardse, tel. 06 4502 8381 of via onderstaand e-mailadres. U kunt €10,00 overmaken op rekening NL83 RABO 0150 5682 66 of ter plekke aan de kassa betalen. Stef TuinstraOrganist Stef Tuinstra studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Gronings Conservatorium en behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel en o.a. ook de Prix d’Excellence, destijds de hoogste Nederlandse muziekprijs. Hij is ook 1e graads gediplomeerd kerkmusicus, koor- en orkestdirigent en als zodanig organist (in deeltijd) van de Martinikerk en de Nieuwe Kerk te Groningen. Hij is leider van de Noord Nederlandse Orgel Academie en concerteert veelvuldig, is (inter)nationaal gezaghebbend orgelbouwadviseur en ook masterclassdocent in verschillende Europese landen, Japan en de USA. Zijn blijvend actuele CD's worden in de vakpers keer op keer als topproducties beoordeeld, de meest recente (Böhm-integrale) kreeg in Luister een 10. Hij is auteur van diverse publicaties over orgelbouw en -spel. Het spel van Stef Tuinstra op het Riepster orgel blijft een bijzondere belevenis: hij kent het orgel als geen ander (hij is er 25 jaar organist geweest en als orgelbouwadviseur is hij een groot kenner van dit soort orgels). Zijn interpretaties en improvisaties zijn telkens opnieuw verrassend en hij weet keer op keer weer bijzondere klankcombinaties te kiezen. Het programma op het 17de eeuwse, in middentoon gestemde orgel heeft als titel: ‘De middentoonstemming, emotioneel werktuig in de ‘harmonie der sferen’ met werken van o.m. Heinrich Scheidemann, Samuel Scheidt, Matthias Weckmann, Johann Pachelbel, Dieterich Buxtehude en een improvisatie. Bekijk het volledige programma, CV en de coronavoorschriften op ondedrstaande website. De middeleeuwse Jacobuskerk te Zeerijp behoort tot de mooiste middeleeuwse Noordnederlandse dorpskathedralen. De door de tijd heen nooit gewijzigde orgelkast van Theodorus Faber (1651) is uniek in Europa en herbergt sinds 1979 een fraai gelukte reconstructie van het voormalige Faberorgel. De unieke combinatie van deze kerk met dit orgel heeft het ensemble inmiddels wereldberoemd gemaakt.

Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John StoelVanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen. AanmeldenVia pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD. Zaterdagen in juli en augustusDe Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma. Wietse Ouwejan op 4 juli`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school. Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs. Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!

Orgelconcert Agnes Luchterhandt
Orgelconcert Agnes Luchterhandt

Op 29 augustus geeft Agnes Luchterhandt uit het Ostfriese Norden een concert op het Arp Schnitgerorgel van Noordbroek. Het is het enige concert in de zomer in Noordbroek. Agnes Luchterhandt is sinds 1999 organist van het bekende Arp Schnitger-orgel van de Ludgerikirche in Norden. Ze studeerde aan het conservatorium van Hannover bij Ulrich Bremsteller en Harald Vogel. Later nog bij Wolfgang Zerer aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In Noordbroek staat een kleurrijk programma op het menu met werken uit de Noord-Duitse orgelschool. Het programma staat een week van tevoren op onderstaande website. ReserverenVoor dit concert is reservering verplicht, bestel uw tickets via onderstaande link.

Trio Lanyok - UITVERKOCHT
Trio Lanyok - UITVERKOCHT

UITVERKOCHTTrio Lanyok speelt muziek uit de Balkan en muziek die bekend is onder de noemer zigeunermuziek. Het trio bestaat uit violiste Marjolijn Mellema, accordeoniste Moniek Bollen en de cimbaliste Pit Hermans. De verschillende muzikale persoonlijkheden van deze drie vrouwen komen goed tot hun recht en vormen een kleurrijk palet van Balkanmuziek. `In ons programma ‘Met de muziek mee’ laten we veel verschillende muziek horen uit Hongarije, Roemenië, Rusland en andere landen en vertellen we over achtergronden en tradities.' Een concert van Lanyok is altijd weer een feest: melancholisch, intiem en opzwepend! In 2019 heeft Lanyok een eerste CD uitgebracht met daarop meer dan een uur de mooiste muziek uit hun repertoire. Deze CD is voor 10 euro te koop na afloop van een concert. Marjolijn MellemaVioliste Marjolijn Mellema kwam al jong in aanraking met zigeunermuziek en andere muziek uit de Balkan. Zij speelde o.a. in zigeunerorkest Csardas en de Roemeense groep Mioritza. Daarnaast was zij actief in klassieke muziek, salonmuziek en diverse volksmuziekgroepen. Momenteel speelt zij, naast Lanyok, in: Klezmer&Co www.klezmerco.nl, Di Sheyne Sisters www.jechida.nl/di-sheyne-sisters en duo Roma https://www.facebook.com/duoromama/. Zij speelt met een eigen stijl die stuwend of klaaglijk, en altijd meeslepend is!Moniek BollenAccordeoniste Moniek Bollen heeft vele stijlen gespeeld in verschillende formaties, zoals Cajun Klezmer, Africaanse Highlife, Zuid-Amerikaans, Hongaars, en zigeunermuziek in Zigeunerorkest Zwarte ogen. Daarnaast maakte zij deel van de bands “La Vie en Rose “en “Da Gaia” waar de vele stijlen samen kwamen. Momenteel speelt Moniek in verschillende duo’s in Bollen&Co. In Lanyok komt haar liefde voor de accordeon helemaal tot haar recht met een eigen herkenbare stijl.Pit Hermans Cimbaliste Pit Hermans vertolkt Oosteuropees repertoire, Grieks, jazz en impro. Haar instrument heeft een tranceverwekkende en tinkelende klank. Ze treedt op als soliste, met de Kefi Band, jazz Trio Club Caldo en als gast bij o.a. Ronley Teper. Voorjaar 2017 bracht zij een CD uit met voornamelijk eigen werk op cimbaal, zang, viool en (bas)gitaar, deels vermengd met tronics van Dammor. https://pithermans.wixsite.com/cimbalompit/new-cd-spring-2017.ReserverenVia mail: kleinwetsinge@blgroningen.nl Telefonisch: Nicolaas Geenen 0654685405