Concerten mei 2020

Activiteiten per datumDatum
Carillonconcert - Adolph Rots
Carillonconcert - Adolph Rots

In tegenstelling tot orgelconcerten kunnen carillonconcerten tijdens de coronacrisis wel doorgaan. Op vrijdag 1 mei is het Damster carillon te horen als stadsbeiaardier Adolph Rots zijn Bevrijdingsconcert geeft. De datum 1 mei is niet zomaar gekozen. Het verwijst naar het bevrijdingsfeest op 1 mei 1945 in Appingedam. Het bevrijdingsconcert is er een in een reeks en wordt door de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging georganiseerd in het kader van de landelijke Beiaardestafette. In deze estafette worden circa 200 beiaardconcerten gegeven in plaatsen van opvolgende bevrijding.

Gratis herdenkingsconcert - AFGELAST
Gratis herdenkingsconcert - AFGELAST

AFGELASTOp 5 mei mogen wij vieren dat we 75 jaar geleden, na 5 jaar bezetting en onderdrukking, weer in vrede mogen leven. Op 4 mei gedenken wij de doden die zijn gevallen voor onze vrijheid. Ter afsluiting van 75 jaar Dodenherdenking nodigt Toonkunstkoor Delfzijl u uit op maandag 4 mei in de Nicolaikerk in Appingedam, om te komen luisteren naar een gratis concert. Wij zingen het Requiem van Gabriel Fauré onder leiding van dirigent Vincent Hensen-Oosterdijk. BezettingAlina Rozeboom sopraan Roele Kok bariton Symfonieorkest Suonare d’Amatori Bij de uitgang zal er gelegenheid zijn voor een vrijwillige bijdrage.

Concert Niki Jacobs: AFGELAST
Concert Niki Jacobs: AFGELAST

AFGELASTNederland leeft al 75 jaar in vrede en vrijheid en ter ere daarvan zingt Niki Jacobs Mikis Theodorakis' Mauthausen Cyclus. Aangevuld met prachtige traditionele Jiddische liederen, vertalingen én originele onmisbare liederen van Joodse singer-songwriters. Samen met Ro Kraus, altviool, Ruud Breuls, trompet, Emile Visser, cello, en Peter van Os, accordeon, brengt zij een muzikale reis door de tijd. Met elkaar herdenken, bezingen en vieren we de prachtige Joodse en Jiddische cultuur. Een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert. Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor groot publiek over de hele wereld. Zij wordt Internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens het Jiddisch weer te laten klinken in Nederland en vér daarbuiten.De synagoge is open vanaf 14.30 uur.Reserveren via onderstaand e-mailadres.Foto: Anne van Zantwijk

Moederdag concert - AFGELAST
Moederdag concert - AFGELAST

AFGELAST Carolien Fleumer (geb. in Rotterdam) studeerde o.a. piano aan het Amsterdams Conservatorium en heeft een natuurlijke affiniteit met diverse muzikale genres. Zij heeft ruim 40 jaar ervaring op de wat kleinere, intieme (muziek)podia in binnen- en buitenland waar zij met diverse bekende en onbekende mensen optrad. De laatste jaren verschuift haar werk- en interesseveld meer naar het intuïtief musiceren en improviseren en het gebruik van de stem als expressiemiddel i.p.v. alleen als ‘belcanto’ instrument. Ook de jazz speelt een steeds grotere rol in haar muzikale ontwikkeling. Sinds 2014 woont en werkt Carolien in Diever (Drenthe) waar zij haar eigen “Studio Couleur Vocale” heeft. Daar is haar lespraktijk en geeft zij concerten, workshops en coaching. Een grote kracht van Carolien is om mensen te helpen zich hun ‘zijnskwaliteiten’ en talenten bewust te worden en hen aan te sporen die te ontwikkelen en in te zetten. In 2018 ontmoetten Esther de Vos en Carolien elkaar en bleken in dezelfde straat te wonen! Sindsdien werken zij samen. Esther behaalde haar masterdiploma aan het ArtEZ conservatorium, daar studeerde ze af in de richting muziektheater. Er volgden een aantal mooie producties, zoals: La voix humaine van F. Poulenc, Don Chisciotte van Francesco Conti (Ordogno) en Aufstieg und Fall der Stadt der Mahagonny van Kurt Weill (één van de ‘Sechs Mädchen’). Esther is ook te horen als liedzangeres, met een grote interesse in minder bekend dramatisch materiaal. Ze maakte met verschillende collega musici een aantal mooie programma’s met werken van onder meer André Previn, Margaret Garwood, Ernest Chausson en Gavin Bryars. Als solist in oratoria zong Esther o.a. de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Te Deum van Purcell, het Magnificat van Vivaldi en vele Bachcantates. Behalve als solist zong ze ruim tien jaar lang veelvuldig bij het Groot Omroepkoor. Sinds 2018 woont Esther in Diever, daar ontmoette ze Carolien Fleumer. Er ontstond een nieuwe samenwerking. Toujours l’amour, selten das Glück is hun eerste programma. Daarnaast zijn ze samen een improvisatiegroep gestart. Hierin staat het muziek vanuit ‘niets’ laten ontstaan centraal.ReserverenVia onderstaand e-mailadres of telefonisch via Nicolaas Geenen 06-54685405.

Fadozangeres Maria - AFGELAST
Fadozangeres Maria - AFGELAST

AFGELASTDeze ochtend wordt u ondergedompeld in Portugese sferen. Even terug naar haar geboortestreek DE FADO ZANGERES MARIA, vroeger in Winschoten bekend als Ria Ruiter! Wat is er mooier dan op zondag van het uitgestrekte Groninger landschap weg te dromen in de Portugese Fado. Zal er deze keer misschien een Groninger fado klinken? Want ook al woont Maria al vele jaren in Lissabon, haar Groninger hart is in iedere fado die ze zingt aanwezig: “ast koolzoad bluit.” Maria: “het is fantastisch om via Fado een intens contact te hebben met bezoekers vanuit de hele wereld”. Deze bijzondere ervaring, de ontroering die het brengt, wil ze graag in haar geboortestreek met iedereen komen delen. De begeleiding zal bestaan uit Portugese gitaar en klassieke gitaar. Een bijzondere afsluiting van ons 44e seizoen.

Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Onze eerste zomer bespeling. Deze bespeling is vooral mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Hemony Carillon. Helaas geen stoelen en koffie met koek, in deze corona tijd vragen we iedereen afstand te houden. Henk Veldman heeft zich laten inspireren door de muziek van Ede Staal, hij schrijft daarover; Het vriendenconcert is geheel gewijd aan muziek van de bekende Grunneger streektaalzanger en -dichter Ede Staal (1941-1986). Zijn liederen moeten het natuurlijk hebben van de tekst, die op een melancholieke manier werd voorgedragen en die zo mooi de sfeer van het Groninger landschap en leven bezingen. Maar muzikaal valt er ook veel te genieten, want de melodieën zijn ijzersterk en lenen zich goed voor een voordracht op het carillon. Ede Staal, die bekendheid verwierf door het lied ‘Mien toentje’, had een warme voordracht, zijn liederen raken je direct in het hart. De speellijst bevat in ieder geval de volgende nummers:Mien toentjeHet het nog nooit zo donker westAs vaaier woordenDoar bluit mien eerappellaandWat ‘n boudelDe hoaven van DelfzielI’m in the bluesGenoat’t Twijde perronZalstoe altied bie mie blievenCredo-mien bestoanVrougerHet hoogelaand Vaak hoorden we; kinn d'r gain verskes van Ede Staol op 't carillon, die wens wordt nu vervuld. Een mooie hommage aan Ede Staal.