Luthers Bach Ensemble & David Greco

Datum 08 Sep 2019

Datum Lutherse kerk Groningen

Luthers Bach Ensemble & David Greco

In de laatste week van september 2018 nam het Luthers Bach Ensemble Bachs drie bijzondere solo-cantates op met bariton David Greco (Australië). Een gloednieuwe interpretatie op het scherpst van de snede op een oude locatie: een balkon in een Lutherse kerk met een orgel dat op het lijf van Bach is geschreven.

De Australische bariton David Greco is het middelpunt van deze nieuwe Bach-cd. Zijn stem, wereldwijd geroemd door grootheden als Emma Kirkby en Ton Koopman, was al vele malen in Europa en met name Nederland en bij het Luthers Bach Ensemble te horen. Ich habe genung Deze bekende solocantate, gebaseerd op het verhaal van de evangelist Lucas over de oude Simeon die in de tempel het Christuskind herkent als de langverwachte Messias en dan in vrede heen kan gaan, is zeer geliefd dankzij de drie prachtige aria’s, die onderling heel verschillend van karakter zijn.

De eerste, met een prachtige hobopartij tegenover en naast de bas, klinkt met een zekere gelatenheid en melancholie: ‘laat mij nu maar gaan, Heer’. Ich will den Kreuzstab gerne tragen. Dit is één van Bachs beroemdste en meest gespeelde cantates. Gebaseerd op Jezus' tocht over het meer van Genezareth en de aankomst in Kapernaüm. Deze overtocht wordt in de cantate opgevat als metafoor voor ‘s mensens levensreis, over woelige baren, bedreigd door stormen, tegenspoed en ongemak, en eindigend in de veilige haven van een beloofd land; het in navolging van Christus dragen van het kruis is een zware tocht vol aardse beproevingen en bedreigingen, waarvan slechts de dood ons kan verlossen.

Lutherse kerk Groningen
Haddingestraat 23