Cantatedienst

Datum 01 Dec 2019

Datum Nieuwe Kerk Groningen

Cantatedienst

Het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos voert dan “Meine Seele erhebt den Herren” (BWV 10) uit van Johann Sebastian Bach.

De solisten
Esther Ebbinge (sopraan)
Anneloes Volmer (alt)
Sebastian Brouwer (tenor)
Joep van Geffen (bas)

‘Meine Seele erhebt den Herren’ werd in 1724 voor het feest van Maria-Visitatie (2 juli) geschreven. Uitgangspunt van de cantate is de vaste lezing voor dit feest Lucas 1: 39 – 56, de lofzang van Maria. De melodie van het Duitstalige Magnificat is de basis van deze koraalcantate.

Van de verschillende aria’s in deze cantate is het duet voor de alt en tenor het meest bekend, waarbij de koraalmelodie door de trompet wordt gespeeld. Bach maakte van dit deel een orgeltranscriptie in de reeks van zes Schübler koralen. Ook deze orgelversie wordt uitgevoerd in de cantatedienst.

Voorganger: ds.Evert Jan Veldman
Organist: Stef Tuinstra