Activiteiten januari 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Online conferentie Joods leven in het grensgebied
Online conferentie Joods leven in het grensgebied

Online conferentie Joods leven in het grensgebied op 14 januari a.s. Sinds 2018 loopt het gezamenlijke onderzoeksproject Joods leven in het grensgebied van het Landkreis Leer en Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen. Daarin worden de onderlinge relaties tussen de Joodse gemeenschappen in enerzijds Bunde, Jemgum en Weener in het Rheiderland en anderzijds Bourtange, Groningen en Winschoten in de provincie Groningen onderzocht. De afgelopen tweeënhalf jaar is een boek gemaakt waarvan de inhoud nu op de conferentie wordt gepresenteerd. We zijn blij dat het evenement ondanks de coronapandemie kan doorgaan! Opdat zoveel mogelijk geïnteresseerden aanwezig kunnen zijn, houden wij de conferentie online. U bent hiervoor van harte uitgenodigd!Op het programma staan interessante lezingen van wetenschappers uit Duitsland en Nederland: Corinna Endlich (Vreden), hoofd van het culturele en historische centrum kult - Cultuur en levende traditie Westmünsterland in het Landkreis Borken Liefke Knol (Groningen), historicus, journalist, filmmaker Dr. Juliane Irma Mihan (Leer), wetenschappelijk medewerker in het Landkreis Leer in het onderzoeksproject Joods leven in het grensgebied Willy van der Schuit (Groningen), historicus, publicist en organisator van tentoonstellingen Geert Volders (Groningen), historicus, landschapshistoricus en algemeen manager van Stichting Folkingestraat Synagoge in Groningen PD Dr. Frank Wolff (Osnabrück), wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Migratieonderzoek en Interculturele Studies (IMIS) aan de Universiteit van Osnabrück.Inschrijven voor het conferentie is mogelijk tot 4 januari 2021 via de mail. Deelname is kosteloos. Na registratie wordt u alle nodige informatie over het evenement toegestuurd.

Online presentatie onderzoek naar Joods leven in grensgebied
Online presentatie onderzoek naar Joods leven in grensgebied

Op 14 januari a.s. van 10.00 tot 15.00 uur wordt een online conferentie gehouden over Joods leven in het grensgebied van Groningen en het Duitse Oost-Friesland. De bijeenkomst maakt deel uit van het gezamenlijke onderzoeksproject Joods leven in het grensgebied van het Landkreis Leer en Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen dat in 2018 gestart is. Iedereen kan online aan de bijeenkomst deelnemen.In het project worden de onderlinge relaties onderzocht tussen de Joodse gemeenschappen in enerzijds Bunde, Jemgum en Weener in het Duitse Rheiderland en anderzijds Bourtange, Groningen en Winschoten in de Nederlandse provincie Groningen. De afgelopen tweeënhalf jaar is een boek gemaakt waarvan de inhoud op de conferentie door onderzoeker Juliane Irma Mihan wordt gepresenteerd.Op het programma staan interessante lezingen van wetenschappers uit Duitsland en Nederland. Bovendien wordt een documentaire over de voormalige puddingfabriek van AJ Polak (AJP) in Weener vertoond. Het Joodse bedrijf Polak had zijn basis in de stad Groningen.Programma: Corinna Endlich (Vreden), hoofd van het culturele en historische centrum kult - Cultuur en levende traditie Westmünsterland in het Landkreis BorkenLiefke Knol (Groningen), historicus, journalist, filmmakerDr. Juliane Irma Mihan (Leer), wetenschappelijk medewerker in het Landkreis Leer in het onderzoeksproject Joods leven in het grensgebiedWilly van der Schuit (Groningen), historicus, publicist en organisator van tentoonstellingen Geert Volders (Groningen), historicus, landschapshistoricus en algemeen manager van Stichting Folkingestraat Synagoge in Groningen PD Dr. Frank Wolff (Osnabrück), wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Migratieonderzoek en Interculturele Studies (IMIS) aan de Universiteit van Osnabrück Inschrijven voor de conferentie is mogelijk op het e-mailadres tagung@lkleer.de. Deelname is kosteloos. Na registratie wordt deelnemers alle nodige informatie over het evenement toegestuurd. Het onderzoeksproject "Joods leven in het grensgebied" van Landkreis Leer en de Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor een bedrag van 200.000 euro als onderdeel van het INTERREG V A programma Duitsland-Nederland. De Provincie Groningen en het Ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen dragen elk 50.000 euro bij.

Wintermuziek
Wintermuziek

Concerten bezoeken is nog steeds niet mogelijk. Luisteren naar een live bespeling van een carillon kan wel, genoeg ruimte rond de Hippolytuskerk van Middelstum. Henk Veldman geeft dan ook graag gehoor aan het verzoek van de Commissis Hemony Beiaard Middelstum om daarom een keer extra te spelen.Wintermuziek is deze keer het thema, de beiaardier heeft een zeer afwisselend programma gekozen, van zeer bekend (Vivaldi), treurig (Valse Triste van Jean Sibelius), maar ook, voor het geval dat er ijs op de gracht ligt, de skaterwaltz van Emile Waldteufel en om weer warm te worden een een tango(Presentania van Astor Piazolla).Toelichting beiaardier: Het bekende winterconcert van Vivaldi verbeeldt de winterse gezelligheid van het schaatsen, de koude wind, het uitglijden, de sneeuwpret etc.Luister rondom de kerk, op veilige afstand van elkaar mee naar carillon bespeling door Henk Veldman.

AFGELAST Jazz in Feerwerd
AFGELAST Jazz in Feerwerd

AFGELASTHOT: Het Orgel TrioDit concert vindt plaats in de kerk van Garnwerd, dit i.v.m. het gebruik van het orgel. In hun programma Reflections of Duke spelen zij muziek van meestercomponist Duke Ellington. Deze muziek is onlangs op cd gezet en deze cd wordt in samenwerking met het jazzlabel ZenneZ Records op dit concert gepresenteerd. Vanwege de belangrijke rol van het kerkorgel in dit programma vindt het concert voor de gelegenheid plaats in het kerkje van Garnwerd. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan. Bij reservering van meerdere kaarten gaan we er van uit dat je naast elkaar geplaatst kan worden. Zo niet, dan horen wij dat graag. Zodra er meer bekend is over de nieuwe coronamaatregelen ontvang je zo spoedig mogelijk bericht of het concert doorgaat. De entree bedraagt € 15,- en betaling geschiedt met pinnen op locatie.