Carillonconcert Henk Veldman

Datum 06 Sep 2020

Datum Middelstum: Hippolytuskerk Middelstum

Carillonconcert Henk Veldman

Goud van oud, voor deze bespeling kiest Henk Veldman muziek uit de 16 eeuw, oorspronkelijk geschreven voor luit maar zal op het Hemonycarillon uit 1662 prachtig worden vertolkt door de regulier bespeler Henk Veldman. Luitmuziek van Nicolas Vallet, Anthony Holborne, Francis Cutting en John Dowland (volledig programma op www.carillonmiddelstum.nl).

Luitmuziek laat zich uitstekend verklanken op de beiaard. De luit is het instrument uit de renaissance dat goed de humanistische zienswijze weerspiegelt. Was de muziek voordien nog verheven en voornamelijk op het Goddelijke gericht, nu stond de mens en zijn emotie centraal. Met name het mislukken in de liefde en alle daarbij behorende gevoelens, het verlangen en de gepassioneerde romance, waren zeer geliefde onderwerpen. Het beroemde lied ‘Flow my tears’ werd door alle Europese componisten van die tijd bewerkt, ‘gecoverd’ zou je kunnen zeggen. Tot op de dag van vandaag, ook de Britse artiest Sting heeft er een bewerking op gemaakt.

Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze coronatijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen. Voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten.

Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.

Hippolytuskerk Middelstum
Concordiaplein 1