Cantatedienst

Datum 02 Feb 2020

Datum Nieuwe kerk Groningen

Cantatedienst

Het Cantate Consort met solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos voert “Es wartet alles auf dich” (BWV 187) uit van Johann Sebastian Bach. De solisten zijn:
Esther Ebbinge (sopraan)
David van Laar (altus)
Joep van Geffen (bas)

Voorganger: ds.Evert Jan Veldman
Organist: Stef Tuinstra

De cantatetekst van ‘Es wartet alles auf dich’ is gebaseerd op de Bijbeltekst waar het gaat over de spijziging van de vierduizend. In het groots opgezet openingskoor toont Bach zich een meester die zijn tijdgenoten doen verbleken. De uitgekiende vorm waarin elk tekstdeel een eigen thema heeft dat in canon of fuga wordt uitgewerkt en het concertante gebruik van de hobo’s zijn slechts een kleine greep uit Bachs geniale componeerkunst.

De beste aanmoediging om te komen luisteren is het feit dat het openingskoor en de drie aria’s zijn hergebruikt in de Messe in g-moll, hèt bewijs dat Bach zelf het werk zeer waardeerde.

Nieuwe kerk Groningen
Nieuwe Kerkhof