Activiteiten januari 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Relieken
Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften
Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Vanaf 2 december is de duo-expositie van twee schilders; Marleen Bakker en Barbara van Haaften in de kerk te zien. Barbara leeft voor muziek en schilderen. Eerst heeft ze een studie piano aan het conservatorium van Amsterdam afgerond en daarna kunstgeschiedenis aan de UVA. Maar tekenen en schilderen hoorde al van kinds af aan bij haar, net zoveel als pianospelen en nog meer dan de geschiedenis van kunst. In 2011 is ze daarom begonnen met de opleiding Schilderkunst aan de Klassieke Academie te Groningen en daar in juni 2016 afgestudeerd. Barbara werkt graag met olieverf, aquarel of drukinkt. Marleen Bakker uit Sauwerd heeft al eerder in de kerk geëxposeerd en laat ook jaarlijks werk zien van de cursisten van haar schilderschool in Winsum. Verder werkt ze met de basisscholen aan een jaarlijks terugkerend kunstproject dat ook elk jaar in de kerk is te zien.NB: de kerk is beide kerstdagen en nieuwsjaarsdag gesloten

De kerk als tijdmachine
De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Houten kerstgroep De Verwondering
Houten kerstgroep De Verwondering

De Mariakerk van Oosterwijtwerd heeft een kerstgroep in bruikleen gekregen. De houten beelden zijn in 1955-1956 gemaakt door de beeldhouwer Pieter van Velzen, die de groep de naam ‘De Verwondering’ meegaf. Alle zeven figuren doen in hun eenvoud en ingetogenheid denken aan Romaanse beelden. Pieter van Velzen ( Weesp 1911-Nieuw-Loosduinen 1990) was beeldhouwer, glazenier en schilder. Met Aad de Haas en Jaap Min was hij een van de vernieuwende krachten binnen de naoorlogse kerkelijke kunst. Kerstgroep Pieter van Velzen is afkomstig uit de RK kerk in St. Nicolaasga. De parochianen hadden hun oude kerststal in ere hersteld, omdat ze die grotere beelden beter vonden passen in de grote neogothische St. Nicolaaskerkerk. Vervolgens werd de groep van Pieter van Velzen voor bruikleen (met de mogelijkheid van koop) aangeboden. Als plaatselijke commissie zijn we in juli gaan kijken en waren meteen onder de indruk van de zeggingskracht. In de kersttijd zijn de beelden te zien in de kerk van Oosterwijtwerd.

Tussenland
Tussenland

Een luisterwandeling langs de stadsrand van Groningen. Theatermaker Sijas de Groot neemt je mee naar het grensgebied waar stad en land elkaar ontmoeten. Door te luisteren naar gedachten en beschouwingen leer je op een meditatieve manier het grensgebied te ervaren en vragen te stellen. Welke functie heeft het Tussenland? Hoe heeft de omgeving ons als mens gevormd? En welke invloed hebben veranderingen op onze herinneringen? Tussenland is een solitaire luisterwandeling waarin kennis van landschap en stedelijke omgevingen op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en spirituele inzichten. In ruim anderhalf uur word je met een audiotour door de omgeving van Vinkhuizen, de Held en Gravenburg geleid. Dit project is vertrokken vanaf Station Noord; een samenwerking van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie Noordelijke provincies. Partners in dit Station Noord-project zijn: Grand Theatre, De Noorderlingen en Tryater. Het ticket kun je inruilen voor een headset waarmee je de wandeling maakt. Je gaat in je eentje op pad om zo het landschap het beste te ervaren. Om het kwartier vertrekt een wandelaar om de route te volgen. Volg de markering langs de weg en blijf op het verkeer letten! De wandeltocht begint bij het kerkje van Leegkerk en eindigt bij Tuin in de Stad in Vinkhuizen. Startpunt: de kerk van Leegkerk aan de Leegeweg 38 in Groningen. Er is schuin tegenover de kerk een ruime parkeergelegenheid. Eindpunt: Tuin in de Stad, Tarralaan 6, Westpark – Groningen. Je wordt na afloop weer terug naar Leegkerk gebracht.

Nijjoarsdainst
Nijjoarsdainst

Op nieuwjaarsdag 2019 wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar. In Kerk Zuurdijk luiden we het nieuwe jaar in met een feestelijke Groninger dienst. De kerstsfeer hangt nog in de kerk. Hans Fidom bespeelt het orgel en dominee Klaas Pieterman staat op de preekstoel. In de Grunneger nijjoarsdainst zingen we Engelse Christmas carols op Groninger teksten van Henk Baas. Na afloop is er warme gekruide appeldrank met nieuwjaarsrolletjes. Gratis toegang, maar wel een collecte om de kosten te dekken.

Strijkkwartet Regina Forte
Strijkkwartet Regina Forte

De dames van het Fries-Groningse kwartet brengen klassieke werken ten gehore van o.a. Mozart, Haydn, Dvorák, Folkertsma en Piazzolla. Strijkkwartet Regina Forte is vier jaar geleden opgericht door vier oud-leden van het Frysk Jeugdorkest en het Haydn Jeugd Strijkorkest. Nadat ze dit orkest hadden verlaten, ontmoetten ze elkaar regelmatig in allerlei ad-hoc orkesten en bleek dat ze alle vier de wens koesterden om in een mooi strijkkwartet te spelen. Het strijkkwartet mag dan bekend staan als één van de moeilijkste muziekgenres, veel grote componisten hebben hun beste muzikale ideeën bewaard voor het strijkkwartet. De vier dames zijn de uitdaging aangegaan en beleven veel plezier aan deze composities, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn meest zuivere vorm. Inmiddels hebben ze in hun relatief korte bestaan tientallen concerten verzorgd. Het orkest was ook te beluisteren tijdens een aflevering van Podium Witteman on Tour. Hun repertoire bestaat uit kwartetten uit zowel de barok, de klassieke periode, de romantiek als de 20e eeuw. Het concert in Nieuw-Beerta wordt dan ook een muzikale reis door de tijd worden met muziek passend in de mooie ambiance van een kerk. Uitvoerenden:Viool Ina Andela Viool Anna Molleman Altviool Inge van der Hoeven Cello Andrea Meijer

Venetiaans nieuwjaarsconcert Musica Antiqua Nova
Venetiaans nieuwjaarsconcert Musica Antiqua Nova

Venetië was de thuisbasis van twee giganten uit de muziekgeschiedenis, Claudio Monteverdi en Antonio Vivaldi. Naast muziek van die twee grootmeesters hoort u vanmiddag: muziek van Barbara Strozzi, één van de weinige vrouwelijke componisten van de 17e eeuw (leerling van Francesco Cavalli, één van de grondleggers van de Venetiaanse opera).Giovanni Kapsberger, de theorbevirtuoos die ook wel ‘Nobile Alemano’ of ‘Il tedesco della Tiorba’ werd genoemd.Biaggio Marini, de concertmeester van Monteverdi’s orkest. De Italiaanse liederenbundel “La sfera armoniosa” werd in 1623 gepubliceerd ter ere van een adellijk huwelijk. De 25 liederen zijn gecomponeerd rond het jaar 1600, een muzikaal zeer roerige en dus interessante periode. Het prikkelen der zinnen en het roeren van de ziel des toehoorders waren in deze tijd de hoogste doelen van de componist en de uitvoerder. In de liederen vinden we een grote diversiteit aan kleuren en sferen; ze beantwoorden stuk voor stuk aan deze idealen. La Sfera ArmoniosaEen ensemble zonder vaste bezetting. In de kern zitten oprichters Mike Fentross en Paulina van Laarhoven. La Sfera Armoniosa ontwikkelt op maat gemaakte programma’s aan de hand van de gewenste bezettingen. Met het La Sfera Armoniosa orkest proberen we zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke 16e en 17e eeuwse klanken te komen door met authentieke speelwijzen en instrumenten te werken. UitvoerendenChanna Malkin, sopraan Emma Huysser, harp en blokfluit Paulina van Laarhoven, viola da gamba Mike Fentross theorbe, barokgitaar en muzikale leiding

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.