Nieuw licht Jan Kuitenbrouwer

Datum 11 Okt 2018

Datum Groningen: Der Aa-kerk

Nieuw licht Jan Kuitenbrouwer

Hoe de mens het internet de baas blijft. Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met journalist en schrijver Jan Kuitenbrouwer. Coreferent deze avond is Rik Smit. In De structurele verandering van de openbare sfeer (1962) beschreef de Duitse filosoof Jürgen Habermas het ideaal van de machtsvrije ruimte. Velen hoopten dat met de komst van het internet dat ideaal eindelijk waarheid zou worden, omdat in de machtsvrije cyberspace achtergrond, geld, sekse of huidskleur er niet toe zouden doen. Helaas, nergens zetten marketing, schijn, seksisme en racisme de redelijkheid meer onder druk dan online.

Onder het mom ‘dat hou je toch niet tegen’ hebben we het opgegeven om orde op zaken te stellen in cyberspace. Ondertussen koloniseert de digitale wereld de analoge wereld. Het gebrek aan regels voor privacy, veiligheid en openbare orde die de jungle van het internet kenmerkt wordt maatstaf voor de analoge wereld. 'Making the world a better place', noemt Mark Zuckerberg dat. Jan Kuitenbrouwer draait het om, en doet een beschavingsoffensief in Datadictatuur. Jan Kuitenbrouwer is journalist, schrijver en presentator. Hij verwierf grote bekendheid met de megaseller Turbotaal en schreef meerdere boeken. Hij is onder andere columnist van Onze Taal en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij oprichter/directeur van Kuitenbrouwer Woorden Die Werken, voorheen de Taalkliniek.

Rik Smit is universitair docent Media Studies. Hij onderzocht hoe machtige partijen als Facebook, YouTube en Wikipedia ons beeld van het verleden en onze herinnering beïnvloeden: Platforms of Memory. Social Media and Digital Memory Work.

De bedenkers van Nieuw Licht, Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles.

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.

De deuren gaan open om 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur. Entree: € 7,50 / € 5,- Studium Generale-kortingspas en studenten.

Online Kaarten bestellen.

Ook verkrijgbaar bij:
Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47)
Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53)
Studium Generale.

Der Aa-kerk