De Kijkdooskerk (groep 5 en 6)

Inhoud project
Het kijkboek ‘De kerk als tijdmachine’ laat de geschiedenis van de kerk zien in 12 tijdvakken. Niet alleen het kerkgebouw verandert, ook de wereld en de mensen er omheen. In deze les gaan de leerlingen zelf aan de slag met de elementen uit het kijkboek.
Na een bezoek aan de kerk maakt de klas een kijkdoos met daarin elementen uit het kijkboek én zelfgetekende afbeeldingen van onderdelen van de kerk, mensen en de omgeving. Iedere leerling ontvangt een set werkbladen. De aanvullende tekeningen kunnen de huidige tijd weerspiegelen, terwijl de uitgeknipte afbeeldingen de geschiedenis laten zien. In het werkstuk komen beide bij elkaar. Op deze manier wordt er gespeeld met het basale besef dat de dingen die er nu zijn, er niet altijd zijn geweest, en dat de kerk er niet altijd zo uit heeft gezien als nu.

Lesonderdelen

1. Inleiding in de klas (30 min.)
  2. Bezoek kerk & schetsen (1 uur)
  3. Kijkdooskerk maken (60-90 min.)
  4. Tentoonstelling en reflectie (20-30 min.)
Het lesmateriaal kost € 0,50 per leerling. Let op: voor dit project heeft u ook één of meerdere exemplaren van het boek ‘De kerk als tijdmachine’ nodig (€14,95 per stuk). De Docentenhandleiding ontvangt u digitaal.

Onze webwinkel is helaas niet toegankelijk via de smartphone. Gebruik s.v.p. een tablet, laptop- of desktop computer om onze webwinkel te bezoeken. U kunt natuurlijk ook terecht in onze 'echte' winkel: Coehoornsingel 14, 9711 BS Groningen, 050 31 23 569.