Veur Aaltied

In tien Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, speelt een theatervoorstelling waarbij de levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten de basis vormen. Deze opzet is voor alle tien kerken hetzelfde maar omdat de dorpen zelf hun eigen hoofdpersonen kiezen ontstaan er tien unieke producties met telkens dorpsgenoten in de hoofdrollen.

10 Groninger kerken, 10 theatervoorstellingen

De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend. Het project Veur Aaltied wil op een persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken vertellen en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen.

In en om de kerken zijn grafstenen te zien die een eigen verhaal vertellen: ze geven de Groningers die al die eeuwen ter kerke gingen, een naam en soms een achterliggend verhaal. Het project Veur Aaltied legt een natuurlijke verbinding tussen de kerken van nu en de Groningers van toen.

Veur Aaltied is een samenwerkingsproject van Stichting Pandeon en Stichting Oude Groninger Kerken. Het project maakt deel uit van het jubileumprogramma van de SOGK.